153
Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, în perioada 22.02.2016 – 26.02.2016, s-au materializat prin verificări la 155 obiective: 15 restaurante, 5 cantine, 1 pizzerie, 7 baruri, 3 unităţi catering, 2 unităţi tip bistro, 2 fast food, 5 măcelării, 2 carmangerii, 15 laboratoare cofetărie/patiserie, 17 super/hipermarketuri, 10 magazine alimentare, 7 depozite alimentare, 2 unităţi tăiere, 2 unităţi procesare lapte, 4 unităţi prelucrare lapte, 1 unitate procesare peşte, 3 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 1 depozit legume fructe, 2 depozite seminţe consum, 4 unităţi comercializare congelate, 1 unitate reambalare, 3 unităţi morărit, 2 unităţi fabricare vin, 1 unitate fabricare ulei, 1 unitate fabricare apă carbogazoasă, 37 exploataţii nonprofesionale de animale. În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la refuzul identificării şi înregistrării animalelor de către deţinători, neanunţarea persoanelor juridice a începerii activităţii supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, condiţii necorespunzătoare de igienă a spaţiului de prelucrare şi depozitare, a utilajelor şi ustensilelor de lucru. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 3 (trei) sancţiuni contravenţionale, în valoare totală 4.950 lei şi 5 (cinci) avertismente. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, produse alimentare din categoriile: carne şi produse din carne – 9045 kg, lapte şi produse lactate – 1885 kg, peşte şi produse din peşte – 2238 kg, ouă – 146 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 178.843 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.