Gabriel şi Florin Pleşca, doi fraţi din Oradea de 40 de ani, respectiv 42 de ani, au dezvoltat fabrica de gheaţă alimentară Icelandia în hipermarketuri şi în segmentul HoReCa. Ideea afacerii a venit în urmă cu 13 ani când Gabriel Pleşca şi soţia lui au observat că pe barul dintr-o pizzerie frapiera era în permanenţă goală, noteaza Ziarul financiar. „La câteva luni după această poveste am fost în vizită împreună cu Florin, fratele şi asociatul meu, în Ungaria unde am văzut afacerea. Am contactat compania, ne-am întâlnit cu proprietarii şi de acolo începând, totul s-a transformat în istorie“, povesteşte Gabriel Pleşca, absolvent al Facultăţii de Ingineria Managerială şi Tehnologică, profil inginerie economică. La acel moment fabrica Icelandia era singura de acest gen din ţară. Unitatea de producţie pe care o deţin cei doi fraţi în Oradea a ajuns la o producţie de 25.000 de kilograme de gheaţă pe zi comparativ cu anul de debut când „două maşini ruseşti produceau în total 50 de kilograme de gheaţă pe zi“. Icelandia are în portofoliu atât gheaţă cuburi, măcinată pentru cocktailuri sau vrac, cât şi sculpturi de gheaţă sau blocuri de gheaţă. (Mai multe, pe www.zf.ro)