199

Ifs versiunea 6:2012 ajuta la stabilirea unui nivel ridicat de transparenta de-a lungul intregului lant de aprovizionare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Retailerii din tara noastra cer fiecarui furnizor de produse alimentare pe segmentul “marca proprie†sa aiba implementat si certificat International Food Standard (IFS). Am vorbit cu doamna Camelia Lascu, Director Departament Siguranta Alimentului in cadrul Rina Simtex Organismul de Certificare, si cu domnul Ionut Nache, General Manager Inaq Consulting, despre importanta acestui standard in industria alimentara si in retailul modern.

FDL: Ce este certificarea IFS?Camelia Lascu: Certificarea International Food Standard este o certificare de proces si produs si are urmatoarele avantaje: • Cresterea productivitatii unei companii datorata optimizarii proceselor; • Cresterea sigurantei produsului si, implicit, o reducere a riscurilor privind responsabilitatea sociala pentru produsele realizate; • Consolidarea increderii clientilor in organizatie si in produsele oferite de aceasta • Cresterea valorii brandului si a imaginii companiei certificate. De la 1 iulie 2012, certificarea IFS se va efectua in conformitate cu IFS versiunea 6:2012, publicata in 23.01.2012. Aceasta ultima versiune este o colaborare a Comitetului Tehnic International cu grupurile de lucru francez, german si italian precum si cu lanturile de distribuitori, partile interesate si reprezentanti ai industriei alimentare si ai organismelor de certificare. IFS si-a propus sa creeze un sistem de evaluare in conformitate cu proceduri uniforme de audit pentru toate organizatiile care furnizeaza produse alimentare realizate sub marca companiilor de retail. Acest lucru ajuta la stabilirea unui nivel ridicat de transparenta de-a lungul intregului lant de aprovizionare. FDL: Care sunt obiectivele principale ale IFS? C.L.: Obiectivele principale ale IFS sunt: • Stabilirea unui standard comun cu un sistem uniform de evaluare; • Colaborarea cu organisme de certificare acreditate si cu auditori calificati; • Asigurarea transparentei pe intregul parcurs al lantului de aprovizionare; • Reducerea costurilor, atat pentru furnizori, cat si pentru distribuitori. FDL: Cat dureaza procesul de certificare?C.L.: Procesul de certificare dureaza aproximativ 1 luna de la data semnarii contractului cu organismul de certificare. IFS versiunea 6:2012 stabileste reguli mai clare referitoare la durata auditului deoarece a fost introdus un nou instrument de calcul, care va stipula durata minima a auditului in functie de nivelul riscului asociat principalelor procese de fabricatie, categoria de produs etc. FDL: Ce ne puteti spune despre reactia producatorilor din industria alimentara fata de obligativitatea implementarii si a certificarii IFS? Ionut Nache: Desigur ca ei o vad ca pe o bariera in buna desfasurare a relatiilor comerciale si asta pentru ca nu stiu exact despre ce e vorba. Problemele lor nu rezulta, de cele mai multe ori, din implementarea IFS, ci din cauza faptului ca sistemele implementate anterior, ISO 9001 (Managementul Calitatii) si ISO 22000 (Siguranta Alimentului), au fost facute de mantuiala. Normal ca noi, ca firma de consultanta, trebuie sa reconstruim ceva ce ar fi trebuit sa existe deja, dupa care sa implementam partea de IFS. Despre cealalta temere a lor ca “ii costa mult†trebuie spus ca, daca pun in balanta cat ii costa consultanta si certificarea, realizeaza ca efortul financiar pentru IFS este nesemnificativ si se amortizeaza rapid din relatia comerciala pentru “marca privata†pe care au initiat-o sau de care sunt interesati. FDL: Care sunt pasii implementarii IFS?I.N.: Noi incepem cu un audit diagnostic dupa care clientului i se spune foarte clar in ce situatie se afla; adica, pregatim si efectuam un audit al sistemului din cadrul organizatiei care doreste implementarea IFS (atat din punct de vedere al documentelor, cat si al inregistrarilor si al infrastructurii existente), audit efectuat de catre auditori Inaq Consulting. In urma acestui audit se determina cauzele aparitiei neconformitatilor, se identifica gradul de conformitate a sistemului existent cu cerintele IFS, se verifica inregistrarile care dovedesc acest grad de conformitate si se identifica posibilitati de imbunatatire a sistemului. Urmeaza etapele de instruire si consultanta, in care se optimizeaza sistemul existent astfel incat sa fie conform cerintelor IFS. In final, inainte de certificarea organizatiei de catre un organism de certificare acreditat, se realizeaza un audit de precertificare, adica un audit cu auditori de terta parte, pentru evaluarea finala a sistemului IFS proaspat proiectat si implementat, inaintea prezentarii in fata certificatorului. FDL: Cat dureaza procesul de implementare?I.N.: Variaza de la simplu la dublu, in functie de cum i-am gasit la auditul diagnostic. Din experienta mea, implementarea IFS dureaza de la 3 luni la maximum 6 luni. FDL: Este necesara implementarea si certificarea SR EN ISO 9001: 2008 si a SR EN ISO 22000: 2005 pentru implementarea si certificarea IFS?I.N.: Din punctul meu de vedere da, ambele standarde sunt neaparat necesare. Sa nu uitam ca aceste standarde ajuta, in primul si in primul rand, pe proprietarii de afaceri si pe manageri ¬sa-si controleze productia si distributia de produse alimentare. FDL: Ce neconformitati apar in cursul procesului de certificare IFS?I.N.: In IFS, cele mai frecvente deviatii/ neconformitati sunt legate de: - specificatii incomplete pentru materii prime / produse finite, adica fara parametrii microbiologici, fara contaminanti (metale grele, micotoxine, pesticide) si fara referinte legislative actualizate legate de siguranta alimentului - contracte cu furnizorii care nu prevad referinte legislative actualizate legate de siguranta alimentului - diagrame de flux care nu includ toate etapele fluxului tehnologic sau a caror conformitate nu este verificata pe teren - analiza pericolelor, care a fost efectuata in mod sumar - buletine de analiza fara interpretarea rezultatelor sau fara corectii - contaminare incrucisata - microbiologic, alergeni - lipsa mentionarii alergenilor pe eticheta produsului finit, s.a. FDL: Ce alte certificari mai sunt utile in industria laptelui?I.N.: Parerea mea este ca IFS este acum in trend, se pune accentul pe acest standard mai mult decat pe BRC (British Retail Consortium, N.red.), de catre retailerii care sunt prezenti pe piata romaneasca. Daca respectivul producator din industria alimentara vrea sa iasa la export, va opta probabil si pentru IFS si pentru BRC. Mai mult, avand in vedere ca sunt deja, si in Romania, producatori din industria alimentara care si-au construit statii de epurare noi, moderne si sunt, in general, preocupati de aspectele de mediu si securitatea muncii, cred ca tendinta este de a opta pentru un sistem de magement integrat Calitate-Siguranta alimentului-Mediu-OHSAS plus IFS si BRC. Rina Simtex este unul dintre cele mai importante organismele de certificare de top din Romania. Compania, cu o experienta de 15 ani pe piata nationala si europeana a organismelor de certificare (sub denumirea de Simtex - Organismul de certificare, N.red.), s-a alaturat, la inceputul acestui an, grupului Rina S.p.a, unul dintre cele mai vechi si mai reputate organisme de certificare din Europa si din lume. Noua companie creata, cu capital mixt romano-italian, opereaza prin birourile din Bucuresti, Timisoara, Constanta si Chisinau (Republica Moldova). Organismul de certificare Rina Simtex detine, ca membru al Grupului Rina, urmatoarele acreditari: RENAR ROMANIA, ACCREDIA ITALIA, ANAB S.U.A., SAAS, IQNet, INMETRO. Rina Simtex are un portofoliu important de clienti din industria agroalimentara, dintre care amintim: Angst, Aldis, Salsi, Unicarm, Aurora Com, Cicalex, Avicola Calarasi, Prodlacta, Sanlacta, Lacta Giurgiu, Ilvas, JLC, Incomlac, Lacto Food, Lactis, Agroind. Pentru mai multe detalii privind serviciile companiei Rina Simtex va puteti adresa Departamentului Marketing Vanzari, domnului director Lucian Hociota: mobil 0721.101.545 sau puteti accesa site-urile: www.simtex.ro, www.rinasimtex.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2