Principalele categorii atestate anul trecut sunt cele din lapte. Totodata, in perioada 2005-2011, au fost atestate 3.853 de produse alimentare traditionale. Din totalul de 3.850 de produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, ponderea cea mai mare o reprezinta produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059). Ministerul Agriculturii precizeaza ca s-a dezvoltat de cativa ani o nisa de piata pe care agentii economici din mediul rural o valorifica. Acestia realizau produsele dupa retete vechi, din generatie in generatie, valorificandu-le din gospodaria proprie. Prin cadrul legislativ existent, produsele agricole si alimentare pot dobandi protectia denumirilor de origine, a indicatiilor geografice si specialitatilor traditionale garantate, sustin reprezentantii ministerului. Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara. Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, pentru investitii in modernizarea si dotarea unitatilor de productie.