Ferma

267

În 2021, România și-a exportat 20 % din efectivele de ovine și caprine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit European Food Agency, în 2021, România a exportat peste 20% din efectivele sale pentru o valoare totală de peste 225 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Însă, în ciuda faptului că se află printre primii 5 crescători de ovine și caprine din UE, țara nu se află în topul producției de carne.

Principala piață de export pentru animalele românești a fost Iordania, cu peste 1.000.000 de animale din care aproximativ jumătate constau din oi și capre. Alte piețe importante au fost Arabia Saudită, Grecia, Italia și Bulgaria.

La sfârșitul anului 2020, se afla pe locul al doilea în UE pentru ponderea ovinelor din totalul UE, cu un procent de 16,8% după Spania, cu o pondere de aproximativ 25%.

Potrivit presedintelui federatiei Romalimenta, Sorin Minea, citat de Food European Agency, motivele acestei diferente intre productia locala de carne si cantitatea exportata sunt tocmai obiceiurile consumatorilor.

Animalele sunt vândute vii, ceea ce este considerat un avantaj deoarece piața nu este reglementată. Majoritatea vitelor sunt transferate din porturi precum Brăila, Constanţa şi Tulcea de unde sunt transportate pe mare, în principal în ţările musulmane.

Aceste state care consumă în principal ovine și caprine alcătuiesc și majoritatea acționarilor prezenți în companiile românești, potrivit datelor furnizate ziarului financiar Ziarul Financiar. Ice din București a vorbit despre asta.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2