Repere

409

În octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Indicatorul de referință pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a scăzut moderat în octombrie, cu 0,5% în scădere față de septembrie, singurul indice al produselor lactate care a crescut, a raportat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Scădere consistentă

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de mărfuri alimentare comercializate la nivel mondial, a fost în medie de 120,6 puncte în octombrie, în scădere cu 10,9% față de valoarea sa corespunzătoare cu un an mai devreme.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 1,0% față de luna precedentă. Prețurile internaționale la orez au scăzut cu 2,0 la sută pe fondul cererii globale de import în general pasive, în timp ce cele ale grâului au scăzut cu 1,9 la sută, împovărate de aprovizionarea puternică din Statele Unite ale Americii și de concurența puternică între exportatori. În schimb, cotațiile pentru cerealele grele au crescut ușor, în frunte cu porumb din cauza răririi livrărilor din Argentina.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 0,7% față de septembrie, deoarece prețurile mondiale mai scăzute ale uleiului de palmier, din cauza producțiilor sezoniere mai mari și a cererii globale de import reduse, au compensat cu mult prețurile mai mari la uleiurile de soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de soia au crescut din cauza cererii puternice din sectorul biodieselului.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu 2,2%, dar a rămas cu 46,6% peste nivelul din anul precedent. Scăderea din octombrie a fost determinată în principal de un ritm puternic de producție în Brazilia, deși îngrijorările legate de perspectivele mai stricte ale ofertei globale în anul următor au plafonat scăderea.

Minus la carne, plus la lapte

Indicele FAO al prețurilor cărnii a scăzut cu 0,6%, deoarece cererea lentă de import, în special din Asia de Est, a condus la o scădere a prețurilor internaționale la carnea de porc, mai mult decât compensând creșterile marginale ale prețurilor cărnii de pasăre, bovine și ovine.

Într-o tendință contrastantă, indicele FAO al prețurilor la produse lactate a crescut cu 2,2% în octombrie, punând capăt unei scăderi de nouă luni.

Prețurile mondiale ale laptelui praf au crescut cel mai mult din cauza creșterii cererii de import atât pentru livrări pe termen scurt, cât și pe termen lung, precum și a unei anumite incertitudini cu privire la impactul condițiilor meteorologice El Niño asupra viitoarei producții de lapte din Oceania.

Conflictele și monedele slabe agravează foamea în țările vulnerabile

Persistența și intensificarea conflictelor agravează insecuritatea alimentară, iar moderarea prețurilor internaționale la produsele alimentare este contracarată de valutele slabe în multe țări cu venituri mici. Un total de 46 de țări din întreaga lume, inclusiv 33 din Africa, au nevoie de asistență externă pentru alimente, potrivit celui mai recent raport privind perspectivele culturilor și situația alimentară, o publicație trianuală a Sistemului global de informare și avertizare timpurie (GIEWS) al FAO. publicată astăzi.

Se estimează că peste jumătate dintre locuitorii Fâșiei Gaza se află în insecuritate alimentară acută deja în 2022, iar escaladarea conflictului acolo va crește nevoile de asistență umanitară și de urgență, chiar dacă accesul în zonele afectate rămâne o preocupare alarmantă, a spus FAO, adăugând că efectele de propagare ale conflictului ar putea agrava insecuritatea alimentară în Liban.

În timp ce se estimează că producția mondială de cereale va crește cu 0,9% în 2023 față de anul precedent, ritmul de creștere va fi la jumătate din această rată pentru grupul de 44 de țări cu venituri mici cu deficit de alimente (LIFDC), notează raportul.

Raportul oferă informații detaliate despre insecuritatea alimentară și tendințele prețurilor cu care se confruntă oamenii pe teren în țările afectate.

De asemenea, oferă o evaluare detaliată a producției regionale de cereale și a perspectivelor comerciale în întreaga lume.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2