444
Situația generală a prețurilor internaționale la produsele alimentare a fost în general stabilă în septembrie, scăderile cotațiilor pentru uleiurile vegetale, lactate și carne compensate de o creștere notabilă a prețurilor pentru zahăr și porumb, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). astăzi.
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate la nivel mondial, a fost în medie de 121,5 puncte în septembrie, comparativ cu 121,4 puncte în august.
La acest nivel, indicele este cu 10,7% sub valoarea sa de acum un an și cu 24,0% sub maximul istoric atins în martie 2022.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 1,0% față de luna precedentă, ca urmare a unei creșteri de 7,0% a prețurilor internaționale la porumb, determinată de o cerere puternică pentru aprovizionarea Braziliei, de vânzările mai lente ale fermierilor în Argentina și de creșterea ratelor de transport pe barje din cauza nivelului scăzut al apei pe Râul Mississippi din Statele Unite ale Americii.
Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 1,6%, susținute de aprovizionarea ample și de perspective bune de producție în Federația Rusă, în timp ce indicele FAO al prețurilor pentru toate orezul a scăzut cu 0,5% pe fondul cererii de import în general scăzute.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,9% față de august, cu cotațiile internaționale pentru uleiurile de palmier, floarea-soarelui, soia și rapiță, toate în scădere, cauzate parțial de producția sezonieră crescută și livrările globale abundente de export.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 9,8% față de august, atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la perspectiva mai strictă a ofertei globale în sezonul următor.
Prognozele timpurii indică scăderi de producție în Thailanda și India, ambii producători cheie, asociate cu evenimentul predominant El Niño. Recolta mare care se recoltează în prezent în Brazilia, pe fondul condițiilor meteorologice favorabile, a limitat creșterea lunară a prețurilor mondiale la zahăr.
Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a scăzut cu 2,3% față de august, a noua scădere consecutivă, fiind afectată de cererea globală de import slabă și stocurile ample din principalele regiuni producătoare. Slăbiciunea relativă a monedei euro în raport cu dolarul american a afectat și prețurile internaționale la lactate.
Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 1,0% față de luna anterioară, cu un amestec de cerere slabă de import și disponibilități ample de export la nivel mondial, împingând cotațiile pentru carnea de porc, pasăre și ovine.
În schimb, prețurile internaționale la carnea de bovine au revenit pe fondul unei cereri puternice de import de carne de vită slabă, în special în Statele Unite ale Americii.