Viata la tara este un job full time, o necunoscuta pentru multi dintre noi. Sa luãm cazul incubatoarelor pentru oua: stiti cum anume se folosesc? Care este temperatura si umiditatea adecvate oualor de gaina? Dar perioada de incubatie? Ce se intampla cu puii dupa ce ies din oua? Incubatia este un proces ce se poate realiza pe cale naturala – atunci cand pasarile-closca sunt lasate sa scoata singure pui – sau pe cale artificiala, cand numarul oualor este mare si nu exista closti. Incubatoarele sunt masinarii folosite in scoaterea puilor de pasare, uneori si reptila, atunci cand nu exista o “mama naturala”, care sa le ofere conditiile de care au nevoie: caldura, umiditate, atentie. Exista mai multe tipuri de incubatoare: manuale sau automatizate, de dimensiuni mici (0-100 oua gaina), medii (100-3.000 oua) sau industriale (4.000-60.000 oua). Pentru a scoate pui, este nevoie, in primul rand, de oua fertile. Daca aveti in curtea casei dvs. o familie de pasari, cu siguranta aveti si oua fertile; daca nu, atunci puteti cumpara de la un crescator specializat; conteaza foarte mult calitatea oualor, a masculilor si a furajelor administrate pasarilor. Odata ce ati intrat in posesia oualor fertile, acestea trebuie puse la incubat cat mai rapid: ouale care au mai mult de 10 saptamani de depozitare nu mai sunt bune de incubat, au un randament slab. Trebuie subliniat ca depozitarea oualor se face cu fundul in sus, intr-o camera intunecata, la o temperatura de 10°C; acestea se intorc din cand in cand pentru a nu lasa galbenusurile sa se lipeasca de coaja oului. In functie de ouale puse la incubat (prepelita, gaina, strut, rata etc.) se aleg si sitele care se monteaza in incubator. Incubatorul automatizat are cateva avantaje importante asupra celui manual: 1) asigura reglarea automata a temperaturii si a umiditatii propice dezvoltarii embrionilor din oua; 2) intoarce automat ouale la 180°C; 3) poate fi dotat cu sistem automat de dezinfectare (Ultraviolete sau Ozon). Aceste caracteristici ofera rezultate de succes intre 95-99%. Fiecare specie are perioada ei de incubatie a oualor, temperatura si umiditatea specifice. La gaina, de exemplu, unde perioada de incubatie este de 21-25 zile, zilele a 7-a si a 14-a sunt zilele in care ouale sunt verificate daca au plod sau nu. Se foloseste un ovoscop sau metoda traditionala. Ouale infertile si cele care sunt sparte sunt scoase din incubator. In ultimele zile ale incubatiei, atunci cand ouale nu mai sunt intoarse si se asteapta iesirea puilor, acestea sunt transferate in eclozionator unde vor sta – la o alta temperatura si umiditate – pana cand vor iesi puii de o zi. Din eclozionator, puii sunt apoi mutati in maternitate, cu apa si mancare tratate, la discretie. Incubatorul si eclozionatorul trebuie curatate / dezinfectate dupa fiecare ciclu pentru a preveni raspandirea bacteriilor. Cauzele unei slabe ecloziuni pot fi: calitatea oualor (oua cu coaja fisurata etc.), temperatura sau umiditate inadecvate. Uneori se poate intampla ca puii sa fie atat de slabi, incat sa nu aiba forta necesara de a iesi din gaoace; nu se recomanda sa fie ajutati pentru ca, in cele din urma, tot nu vor reusi sa supravietuiasca si sa se dezvolte intr-un mod normal. * in cazul in care doriti sa aflati mai multe detalii referitoare la cresterea pasarilor (prepelite, gaini de rasa, fazani, pauni) vizitati www.ghecon.ro – cel mai practic si complet site dedicat aviculturii. Avantajele incubarii artificiale: 1) puteti decide ce fel de oua puneti la incubat si data la care doriti sa aveti pui; 2) posibilitatea de a incuba un numar mare de oua (sute, mii, zeci de mii); 3) randament mult mai bun decat pe cale naturala, iar ouale nu sunt expuse decat riscului unei pene de curent de lunga durata.