Repere

564

Indicele FAO al prețurilor la alimente este în scădere continuă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

FAO, indicele prețurilor la alimente (FFPI) s-a situat la 118,0 puncte în ianuarie 2024, în scădere cu 1,2 puncte (1,0 la sută) față de nivelul revizuit din decembrie, deoarece scăderile indicilor prețurilor la cereale și carne au compensat cu mult o creștere a prețului zahărului. indicele, în timp ce cele pentru lactate și uleiuri vegetale au înregistrat doar ușoare ajustări. Indicele a fost cu 13,7 puncte (10,4 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare în urmă cu un an. Să vedem datele pentru principalele categorii de produse.

Cereale

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 120,1 puncte în ianuarie, în scădere cu 2,7 puncte (2,2 la sută) față de decembrie și cu până la 27,4 puncte (18,6 la sută) față de valoarea sa din ianuarie 2023.

Prețurile globale de export de grâu au scăzut în ianuarie, ca urmare a concurenței puternice continue între exportatori și a aprovizionării recent recoltate în țările emisferei sudice. Prețurile de export de porumb au scăzut brusc de la o lună la lună, reflectând condițiile îmbunătățite ale recoltei și începutul recoltei în Argentina, precum și aprovizionarea mai mare în Statele Unite ale Americii, în urma revizuirii în sus a estimărilor sale de producție.

În tandem cu prețurile grâului și porumbului, prețurile mondiale la orz și sorg au scăzut și ele în ianuarie. În schimb, indicele FAO al prețurilor pentru toate orezul a crescut cu încă 1,2% în ianuarie, reflectând în mare parte o creștere a prețurilor orezului Indica de calitate superioară datorită unui ritm puternic al livrărilor thailandeze și pakistaneze și achizițiilor suplimentare din partea Indoneziei.

Uleiuri vegetale

Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 122,5 puncte în ianuarie, în creștere marginală cu 0,2 puncte (0,1 la sută) față de luna precedentă, dar totuși cu 17,9 puncte (12,8 la sută) sub valoarea din ianuarie 2023.

Stabilitatea indicelui prețurilor de la o lună la lună a reflectat efectele combinate ale creșterii prețurilor globale ale uleiului de semințe de palmier și de floarea-soarelui, care au compensat cotațiile mai scăzute ale uleiului de soia și de rapiță.

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut moderat în ianuarie, susținut în primul rând de producția sezonier mai scăzută în principalele țări producătoare și de îngrijorările legate de condițiile meteorologice nefavorabile din Malaezia.

Între timp, cotațiile mondiale de ulei de semințe de floarea-soarelui au crescut, ca urmare a creșterii cererii de import, în special din Turcia. În schimb, prețurile internaționale ale uleiului de soia și de rapiță au scăzut din cauza, respectiv, perspectivelor de aprovizionare mari din America de Sud și a disponibilităților ample persistente în Europa.

Lactate

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 118,9 puncte în ianuarie, practic neschimbat față de valoarea sa revizuită din decembrie și situându-se cu 25,8 puncte (17,8 la sută) sub valoarea sa în luna corespunzătoare cu un an în urmă.

Cotațiile internaționale ale prețurilor pentru unt și lapte praf integral (WMP) au crescut, aproape compensând scăderile celor pentru lapte praf degresat (SMP) și brânză. Prețurile mondiale la unt au crescut din cauza cererii crescute din partea cumpărătorilor asiatici, cuplată cu o cerere mai puternică din partea sectorului de retail pentru reaprovizionarea stocurilor și stocurile mai ușoare în Europa de Vest.

Între timp, prețurile WMP au crescut, de asemenea, reflectând cererea crescută de livrări pe termen mediu, în special din partea Chinei, și producția în scădere sezonieră în Noua Zeelandă. În schimb, prețurile internaționale la SMP și la brânzeturi au scăzut, deoarece cererea de aprovizionare la vedere a rămas redusă și cerințele imediate ale cumpărătorilor au fost acoperite în mod adecvat.

Carne

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 109,8 puncte în ianuarie, în scădere cu 1,5 puncte (1,4 la sută) față de decembrie, marcând al șaptelea declin lunar consecutiv și situându-se cu 1,3 puncte (1,2 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare anul trecut.

Cotațiile internaționale ale cărnii de pasăre au scăzut în continuare în ianuarie, susținute de cererea globală scăzută persistentă și de disponibilitățile ample de export în țările exportatoare de top.

În mod similar, cotațiile de carne de porc au scăzut ușor din cauza scăderii achizițiilor de import de către China, în concordanță cu creșterea producției naționale de carne de porc și aprovizionările abundente din unele țări producătoare.

Prețurile mondiale ale cărnii de bovine au scăzut, de asemenea, marginal, reflectând în primul rând livrările mari de export din Oceania și America de Sud. În schimb, prețurile internaționale la carnea de ovină au crescut din cauza cererii globale mari de import și a ofertei mai scăzute de animale pentru sacrificare în Oceania, deoarece ploile recente au stimulat fermierii să păstreze animalele mai mult timp.

Zahăr

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 135,3 puncte în ianuarie, în creștere cu 1,1 puncte (0,8 la sută) față de decembrie și cu 18,5 puncte (15,9 la sută) față de valoarea sa de acum un an.

Creșterea prețurilor mondiale la zahăr a fost determinată în principal de îngrijorările legate de impactul probabil al ploilor sub medie din Brazilia asupra culturilor de trestie de zahăr care urmează să fie recoltate din aprilie, împreună cu începutul lent al noului sezon și perspectivele nefavorabile de producție în Thailanda și India, două marile tari producatoare.

Cu toate acestea, livrările mari din recolta recent finalizată și profiturile mai scăzute din vânzările de etanol în Brazilia, împreună cu slăbirea realului brazilian în raport cu dolarul american, au contribuit la limitarea creșterii de la lună la lună a prețurilor mondiale la zahăr.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2