In vederea atingerii conformitatii laptelui crud din Romania cu parametrii prevazuti in legislatia comunitara, specialistii din cadrul ANSVSA au elaborat un plan de actiune care vizeaza intreg lantul de productie a laptelui crud si care include obligatiile operatorilor responsabili de cresterea vacilor de lapte destinat procesarii si ai celor care detin centre de colectare si/sau unitati de procesare lapte, precum si obligatiile autoritatilor veterinare competente cu privire la monitorizarea progreselor inregistrate in imbunatatirea calitatii laptelui crud. In conformitate cu prevederile acestui plan de actiune, operatorii responsabili de cresterea vacilor de lapte destinat procesarii, detinatorii de centre de colectare si/sau unitati de procesare lapte trebuie sa elaboreze, pana la data de 31 martie 2012, o serie de masuri care urmeaza a fi intreprinse pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud, cu termene precise de finalizare, pe toate cele trei nivele din sfera de actiune care concura la producerea, colectarea si procesarea laptelui crud. Planul de masuri stabileste obligatiile operatorilor din sectorul alimentar care au responsabilitati in cresterea vacilor pentru productia de lapte crud destinat procesarii, in colectarea si procesarea laptelui crud de vaca. Planul cuprinde inclusiv masurile intreprinse de autoritatea veterinara judeteana, in vederea controlului calitatii laptelui materie prima la nivelul fermelor/exploatatiilor, al centrelor de colectare si al unitatilor de procesare si a verificarii modului in care sunt respectate etapele si termenele stabilite de catre operatorii din sectorul laptelui si al produselor lactate, care beneficiaza de prelungirea perioadei de tranzitie pentru calitatea laptelui crud, precum si de autoritatea veterinara centrala in ceea ce priveste monitorizarea permanenta a progreselor inregistrate in imbunatatirea calitatii laptelui crud. Masuri generale Unitatile de procesare a laptelui crud aprobate pentru prelungirea perioadei de tranzitie, in vederea procesarii laptelui crud care nu respecta cerintele de calitate, vor elabora un Plan de masuri pentru imbunatatirea calitatii laptelui si atingerea parametrilor de calitate ai laptelui crud prevazuti in Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Planul de masuri va include actiunile obligatorii care urmeaza a fi intreprinse pentru imbunatatirea calitatii laptelui, cu termene precise de finalizare, pe toate cele trei nivele din sfera de actiune care concura la producerea, colectarea si procesarea laptelui crud, respectiv: - ferme/exploatatii de vaci cu lapte; - centre de colectare; - unitati de procesare. Termen de elaborare a Planului de masuri – 31 martie 2012 Masuri la nivelul fermelor/exploatatiilor de vaci cu lapte Programul de masuri va include obligatiile operatorilor responsabili de cresterea vacilor de lapte, referitoare la: - igiena adaposturilor; - igiena animalelor; - prevenirea aparitiei mamitelor; - asigurarea unor proceduri de buna practica a mulsului, depozitarii si transportului laptelui, astfel incat sa se evite contaminarea fizica, chimica sau microbiologica a laptelui crud de vaca; - igiena personalului mulgator; - asigurarea racirii laptelui imediat dupa muls; - mentenanta instalatiei de muls si a tancurilor de racire a laptelui; - verificarea calitatii apei; - elaborarea unui program de autocontrol care sa includa, pe langa examenele pentru criteriile de calitate NTG (numarul total de germeni) si NCS (numarul de celule somatice) pentru laptele crud de vaca si examene pentru calitatea apei, eficienta actiunilor de igienizare a instalatiei de muls; - elaborarea unui program de instruire trimestriala a personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul exploatatiilor comerciale de productie a laptelui, cu privire la regulile de igiena care trebuie respectate pentru a obtine un lapte corespunzator calitativ la parametrii NTG si NCS; instruirea va include si test pentru verificarea cunostintelor dobandite in cadrul acesteia; - documentarea tuturor actiunilor intreprinse. Masuri la nivelul centrelor de colectare La nivelul centrelor de colectare, Planul de masuri pentru imbunatatirea calitatii laptelui va cuprinde obligatiile operatorilor responsabili, referitoare la: - asigurarea echipamentului de capacitate corespunzatoare care sa asigure racirea imediata si depozitarea la temperatura adecvata a intregii cantitati de lapte crud de vaca colectat; - elaborarea unei proceduri prin care sa se faca dovada ca fiecare ferma/exploatatie efectueaza examenele de laborator pentru determinarea calitatii laptelui, iar laptele este stocat in tancuri de racire separate, in functie de rezultatul analizelor de laborator; - tinerea unor evidente, prin care sa se faca dovada trasabilitatii laptelui neconform de la ferma de origine catre unitatea de procesare unde este livrat; - tinerea unor evidente, prin care sa se demonstreze ca laptele neconform a fost livrat numai catre unitati aprobate in acest scop; - elaborarea unor proceduri de bune practici de igiena bazate pe principiile HACCP; - instruirea personalului cu privire la regulile de igiena care trebuie aplicate, inclusiv test pentru verificarea cunostintelor dobandite in cadrul instruirii; - evidente privind actiunile intreprinse. Masuri la nivelul unitatilor de procesare Planul de masuri va cuprinde obligatiile operatorilor din unitatile de procesare a laptelui crud neconform, cu referire la urmatoarele aspecte: - elaborarea programelor de instruire trimestriala pentru toti furnizorii care livreaza lapte care nu indeplineste parametrii de calitate stabiliti de legislatia comunitara, precum si pentru persoanele responsabile de transportul laptelui crud; - elaborarea unui plan de colectare a laptelui crud in functie de distantele parcurse de transportatori pana la funizor, de rutele de colectare, pentru a se asigura ca laptele crud este receptionat in unitate la o temperatura corespunzatoare; - instruirea personalului de la receptie lapte privind bunele practici de igiena, inclusiv test pentru verificarea cunostintelor dobandite in cadrul instruirii; - elaborarea unor programe de control (autocontrol) in exploatatiile de vaci de lapte si centrele de colectare apartinatoare, privind modul de implementare a planului de masuri, in vederea asigurarii criteriilor de calitate a laptelui crud livrat. Operatorii responsabili pentru exploatatiile de crestere a vacilor de lapte care livreaza lapte neconform catre unitatile de procesare aprobate, ai centrelor de colectare si ai unitatilor de procesare au obligatia prezentarii planurilor de masuri la DSVSA judetene pentru avizare. Toate planurile de masuri elaborate de unitatile de procesare lapte, care beneficiaza de prelungirea perioadei de tranzitie privind atingerea conformitatii laptelui crud intrat la procesare, trebuie sa fie avizate pana la 31 martie 2012 de DSVSA judeteana pe raza careia se afla obiectivul. Director executiv DSV Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor