Industria cărnii din Rusia s-ar putea confrunta cu un tsunami care ar atrage falimentul în toate sectoarele sale de carne de păsări de curte și de prelucrare a cărnii roșii în următorii doi ani, a susținut Consiliul de carne al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU). Aproximativ un sfert din producătorii de porci, 15% dintre producătorii de păsări de curte și o cincime din companiile de prelucrare a cărnii ar putea intra în faliment până în 2018, potrivit unui raport de pregnoză al EEU, privind industria cărnii din Rusia. Președintele Consiliului de carne, Mushegh Marnikonyan a declarat că producătorii de carne de pe piața internă au beneficiat de o scădere a livrărilor din import la toate categoriile de produse de carne, datorită punerii în aplicare a embargoului produselor alimentare din Rusia. Dar acesta a avertizat că, în acest an, efectul pozitiv al acțiunilor ar putea dispărea imediat. ”Ca efect, puntem vedea efectul de suprimare a prețurilor, având în vedere un exces în furnizarea de produse pe piață.În practica internațională, o astfel de situație ar duce la o creștere bruscă a exporturilor, menținând astfel rentabilitatea pentru participanții pe piață, dar în condițiile actuale din Rusia, o creștere dinamică a vânzărilor la export este mai mult decât de dorit, dar aceasta nu poate avea loc din cauza barierelor de reglementare și din cauza unor situații tehnice acomerțului internațional, care nu pot fi depășite doarte repede”, a mai spus acesta. ”Scăderea cererii de carne și de produse din carne va crește în mod dramatic, concurența fiind foarte mare între companiile rusești”, mai susține prognoza EEU. ”Declinul în creștere a cererii pe care producătorii interni au resimțit-o în noiembrie 2015 va continua până în aprilie 2016, în timp ce evoluțiile ulterioare vor depinde de măsurile macroeconomice și guvernamentale, pentru a stimula cererea”. Cpnform previziunilor EEU, în perioada 2016-2018, întreaga industrie a cărnii din Rusia va scădea în termeni de rentabilitatte iar un număr mare de companii s-ar putea să nu supraviețuiască.