Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria Turtoi, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi Laptele de capră are câteva avantaje în comparaţie cu laptele de vacă: este mai puţin alergen, omogenizat natural, mai uşor digerabil, produce mult mai rar intoleranţă la lactoză şi este superior din punct de vedere biochimic şi termodinamic. Consumat de mii de ani, revine în atenţia omului şi este tot mai apreciat, fiind folosit atât proaspăt, cât şi sub forma multor produse lactate, de la iaurt la brânzeturi şi chiar îngheţată. Obţinută artizanal, în gospodărie sau în şarje mici de producători pasionaţi, îngheţata din lapte de capră atrage tot mai mulţi consumatori datorită avantajelor materiei prime, laptele de capră. În primul rând, este vorba despre conţinutul mai redus de lactoză al laptelui de capră, ceea ce face ca îngheţata preparată din acest lapte să poată fi consumată cu multă plăcere şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză. Un exemplu al unei afaceri de succes cu îngheţată din lapte de capră este prezentat în The Guardian (25 mai 2013). Patru prieteni au decis în 2011 să înceapă o colaborare cu o fermă de capre din Essex, Marea Britanie. Din laptele muls de la cele 90 de capre, au preparat îngheţată pe care au comercializat-o apoi la un stand în Piaţa Borough din Londra. Preparată cu adaos de caramel, fagure de miere, căpşune şi balsam, îngheţata din lapte de capră a făcut deliciul persoanelor cu intoleranţă la lactoză care au consumat pentru prima dată acest produs. Afacerea Greedy Goat este prosperă, după spusele celor patru prieteni, în prezent laptele de capră fiind livrat la un sediu propriu din sudul Londrei unde produc în continuare îngheţată dar încearcă şi combinaţii noi precum adaos de ceai Matcha, cel mai exclusivist, sănătos şi rar ceai japonez, sau fistic cu ulei de măsline pentru a evidenţia gustul fisticului. Pe pagina web proprie, http://greedygoat.co.uk/ au prezentate mult mai multe adaosuri, unele cunoscute precum mango, cappuccino, ciocolată, nucă de cocos etc., altele puţin ieşite din comun, de exemplu: „plăcintă cu mere”, lămâie şi zmeură, ciocolată cu mentă, zmeură şi chilly. (Acest articol îl veți putea citi integral în ediția cu nr. 2 a infoALIMENT Magazin, care va fi publicată în luna ianuarie 2014)