202
În anul 2019, comparativ cu anul 2018, sacrificările de bovine, porcine, ovine și caprine în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă descendentă, în timp ce sacrificările de păsări au înregistrat o tendinţă ascendentă.
Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a scăzut în anul 2019 faţă de anul 2018.
Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale
În anul 2019, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 15,9%, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 8,1%. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a scăzut cu 12,8%, iar cea de porcine a scăzut cu 6,2%.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 0,5%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 1,1%.
Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2018 cu 6,0%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 6,6%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (48,5%), Sud-Muntenia (10,5%) și Nord-Vest (10,4%). Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 36,0%), SudMuntenia (27,1%), Nord-Est (12,4%) și Nord-Vest (11,1%).
Cele mai semnificative ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate în regiunile: Sud-Muntenia (23,8%), Centru ( peste 17,0%), Vest ( peste 16,0%), Nord-Vest (16,5%), Nord-Est (12,5%) și Sud-Est (11,3%). În anul 2019, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Est (24,3%), Nord-Est (23,4%), Centru (15,4%), Sud-Vest Oltenia (12,5%) și Sud-Muntenia (11,9%).
Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale
În anul 2019 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare, de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a crescut cu 4887 tone (+0,4%). Cantitățile colectate de lapte brut de oaie, capră și bivoliță, în anul 2019 faţă de anul 2018, au scăzut cu 14,0%, 19,7% și respectiv cu 11,1%.
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, de asemenea, în anul 2019 faţă de anul precedent cu 15113 tone (-11,8%). În anul 2019, cea mai mare creştere a producţiei s-a evidențiat la lapte de consum cu 23640 tone (+7,7%), urmat de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9579 tone (+4,4%) și brânză (inclusiv urdă) cu 159 tone (+0,2%).
Producția de brânză obţinută din lapte de vacă ( care reprezintă 85,8% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 1190 tone (+1,5%).
Scăderi ale producției în anul 2019 față de anul 2018 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: lapte praf cu 726 tone (-32,0%), brânză topită cu 227 tone (-2,3%), unt cu 222 tone (-2,0%) și smântână cu 147 tone (-0,2%).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,3%), Nord-Est (20,2%) şi Nord-Vest (18,1%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,4%), Nord-Vest (21,6%), Vest (peste 12.0%) și Nord-Est (peste 11,0%).
Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (36,9%), Bucureşti-Ilfov (peste 23,0%) și Nord-Vest (18,3%). Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (49,1%), Vest (peste 23,0%), Nord-Vest (12,4%) şi Nord-Est (8,6%).
Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (40,0%), Nord-Est (24,3%), Nord-Vest (16,2%), SudMuntenia (8,7%) şi Sud-Est (8,2%). Cea mai mare producție de brânză topită a fost obținută în regiunea Centru (91,7%).