Ferma

675

INS: Producția vegetală la principalele culturi în anul 2022 (date provizorii)

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Suprafața cultivată în anul 2022, comparativ cu anul 2021, a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi, leguminoase pentru boabe și a crescut la rapiță.

Producția agricolă vegetală a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, legume, plante uleioase, cartofi și leguminoase pentru boabe.

Anul 2022 comparativ cu anul 2021 

În anul 2022 s-a înregistrat o scădere a suprafețelor și a randamentelor la principalele culturi.

Cereale pentru boabe

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 3,0% iar producția cu 32,2%, față de anul precedent, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2022 reprezintă 47,6% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,3%.

Producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu 44,7% a producției de porumb boabe care are o pondere de 43,5% în producția de cereale. Leguminoase pentru boabe Producția a scăzut față de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scăderii în principal a randamentului la hectar.

Plante uleioase

Producția a scăzut cu 22,4%, iar suprafața cultivată cu 1,6%. Scăderi ale producției s-au înregistrat la soia boabe (-30,5%), floarea soarelui (-26,9%) și rapiță (-11,1%). Cartofi Suprafața cultivată a scăzut cu 10,7%, iar producția cu 15,1%.

Legume

Producția a scăzut cu 34,4%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la hectar. Vii pe rod În anul 2022, producția de struguri a scăzut cu 19,5%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-18,0%), față de anul precedent, dar și a suprafeței cultivate cu 1,8%. 

Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Producția de fructe din livezi a scăzut față de anul precedent cu 23,0%, din cauza scăderii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2022 

La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;

La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată;

La grâu, România s-a situat pe locul cinci la suprafața cultivată după Franța, Germania, Polonia și Spania și pe locul patru la producția realizată după Franța, Germania și Polonia;

La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Olanda, Franța, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2