Ferma

214

INSSE: Producţia de carne, lapte și lactate în anul 2018

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În anul 2018, comparativ cu anul 2017, sacrificările de porcine, ovine, caprine şi păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă, în timp ce sacrificările de bovine au înregistrat o tendinţă descendentă.  Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a crescut în anul 2018 faţă de anul 2017.Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale   În anul 2018, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 15,2%, iar sacrificările de porcine au crescut cu 9,9%. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a scăzut cu 15,6%, iar cea de porcine a crescut cu 11,3%.   Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul precedent cu 8,4%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a crescut cu 16,4%. Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2017 cu 8,9%, iar producţia de carne de pasăre cu 11,5%.   Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (53,2%), Sud-Muntenia (11,2%) și Nord-Vest (10,1%). Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 36,0%), SudMuntenia (25,7%), Nord-Vest (10,7%). Ponderile sacrificărilor de ovine şi caprine cele mai semnificative au fost înregistrate în regiunile:   Sud-Muntenia (peste 24,0%), Vest (23,5%), Sud-Est (peste 17,0%), Nord-Est (15,0%) și Nord-Vest (12,1%). În anul 2018, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Est (24,3%), Nord-Est (23,9%), Centru (15,2%), Sud-Muntenia (12,9%) şi Sud-Vest Oltenia (10,4%).   Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale   În anul 2018 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 92583 tone (+9,0%). Cantitățile de lapte brut de oaie, capră și bivoliță colectate au scăzut cu 15,3%, 9,7% și respectiv cu 4,3% în anul 2018 faţă de anul 2017. Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, de asemenea, în anul 2018 faţă de anul precedent cu 9024 tone (-6,6%).   În anul 2018, cea mai mare creştere a producţiei s-a evidențiat la brânză topită cu 1080 tone (+12,1%), urmată de: lapte de consum cu 17064 tone (+5,9%), brânză (inclusiv urdă) cu 5172 tone (+5,7%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 3915 tone (+1,8%) și smântână cu 581 tone (+0,9%).   Producția de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,7% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4507 tone (+5,8%). Scăderi ale producției în anul 2018 față de anul 2017 au fost înregistrate la unt cu 1236 tone (-10,2%) și lapte praf cu 110 tone (-4,6%).   Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,9%), Nord-Est (20,1%) şi Nord-Vest (18,9%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,1%), Nord-Vest (22,0%), Vest (peste 13.0%) și Nord-Est (peste 11,0%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 75,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (36,9%), Bucureşti-Ilfov (peste 23,0%) și Nord-Vest (18,1%).   Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (52,0%), Vest (peste 20,0%), Nord-Vest (11,8%) şi Nord-Est (9,4%). Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (40,0%), Nord-Est (22,9%), Nord-Vest (15,7%), SudMuntenia (9,4%) şi Sud-Est (8,9%). Cea mai mare producție de brânză topită a fost obținută în regiunea Centru (90,7%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2