Repere

496

Întâlnirea ministrului Agriculturii cu reprezentanții sectorului zootehnic

autor

MeetMilk.ro

distribuie

La sediul MADR, fermierii reprezentativi din sectorul zootehnic – crescătorii de bovine de lapte și carne, precum și reprezentanți ai crescătorilor de albine au avut o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț BARBU, pentru a discuta problemele cu care se confruntă în activitatea desfășurată.

Ministrul BARBU a prezentat, pe scurt, în introducere, formele de sprijin pregătite de MADR pentru anul 2024, precum și modificările legislative din cadrul Planului Strategic.

Astfel, ministrul a detaliat forma de sprijin cuplat pentru sectorul de porumb pentru siloz, prin care se va acorda o subvenție de circa 300 euro/hectar pentru sectorul bovin (carne și lapte) pentru o încărcătură de 3 animale pe hectar, asigurându-se menținerea acestei culturi importante în furajarea animalelor.

Oficialul MADR a mai expus participanților noua schemă pentru bunăstare, respectiv o ecoschemă pentru cantitatea de paie necesară bunăstării animalelor.

De asemenea, ministrul le-a explicat că, pentru obținerea ANT (ajutorului național tranzitoriu), de anul acesta, condiția care trebuie respectată este să dețină cel puțin 3 animale adulte de minimum 16 luni în fermă. În ce privește vacile cu vârsta mai mare de 10 ani, pentru acestea nu va mai fi acordată subvenție.

Ministrul Florin Barbu le-a comunicat celor prezenți faptul ca mediul asociativ va fi consultat și implicat activ în toate deciziile luate la nivelul MADR. Proiectele și modificările legislative ce vizează sectorul vor fi luate în acord cu respectarea cerințelor fermierilor.

Astfel, pentru a optimiza modul de lucru, dar și a menține un dialog constant cu fermierii crescători de animale, ministrul i-a anunțat că la nivelul Ministerului Agriculturii se vor înființa grupuri de lucru, ce vor avea întâlniri cu caracter regulat (la fiecare două săptămâni) care vor lucra pentru formele de sprijin pentru fiecare sector în parte.

”Am nevoie de la dumneavoastră de specialiști pentru fiecare specie din cadrul formelor asociative, care împreună cu experții din cadrul MADR și APIA vor crea aceste grupuri de lucru și periodic vor avea întâlniri pentru ca politicile noastre să vină în sprijinul real al crescătorilor de vaci, fie ele de lapte sau de carne”, a afirmat ministrul Florin Barbu. Totodată, ministrul a spus că are în vedere ca un birou din cadrul Ministerului să fie pus la dispoziția asociațiilor pentru ca atunci când au întâlniri să poată să le țină la sediul instituției.

Ministrul a explicat că în bugetul MADR dispunem de sume importante, în 2024 având 2% din PIB-ul României alocat pentru agricultură și i-a încurajat pe fermieri să acceseze fonduri pentru independența energetică, precum și pentru intervențiile din Planul Strategic destinate crescătorilor de animale, astfel încât sectorul zootehnic să se dezvolte.  

„Îmi doresc ca subvenționarea destinată crescătorilor de vaci de lapte și carne să contribuie la creșterea efectivelor de animale din Romania și să protejeze producția autohtonă”, a declarat oficialul MADR.

În ceea ce privește sprijinul pentru crescătorii de animale din zonele defavorizate, ministrul agriculturii a precizat că, din anul 2025, se are în vedere să se acorde, pentru vaca de carne, o plată directă de 600 euro/pajiște de stuf în Delta Dunării, prin Planul Strategic.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2