Ferma

314

Înțărcarea purceilor fără ajutorul oxidului de zinc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Danemarca a fost una dintre țările care a îmbrățișat obiectivul Uniunii Europene de a găsi alternative la utilizarea medicală a oxidului de zinc în timpul înțărcării purceilor. Există un consens că nu există niciun glonț de argint pentru această provocare. Ce lecții s-au învățat până acum? Speciali;tii de la PigProgress incearca un raspuns.

Nicio soluție unu-la-unu

„Cursa cea mare” a început practic în 2017. Atunci a fost anunțată interzicerea din 2022 a nivelurilor terapeutice de oxid de zinc în UE. A fost un sprint mare pentru a găsi modalități de a face cu succes purceii nou-înțărcați să câștige în greutate la ritmuri bune, evitând în același timp diareea cauzată în mod obișnuit de microbii controlați anterior de oxid de zinc.

Dr. Kristina Sørensen este manager de produs la compania de pre-mix Vilomix din Danemarca (parte a diviziei de furaje speciale din Danish Agro). Ea a fost implicată în această mare cursă, cercetând cele mai bune practici împreună cu colegii ei de când a fost anunțată interdicția de oxid de zinc în urmă cu 6 ani.

„Toată lumea se uita la cum să facă asta, ce să facă, ce produse să folosească, ce instrumente de management ar trebui folosite și așa mai departe”, își amintește ea.

„Toată lumea din întreaga lume a avut întâlniri și summit-uri pentru a discuta soluții și a prezenta concluziile. Întrucât suntem producători de pre-amestecuri, o mulțime lungă de producători de ingrediente ne batea la ușă vorbind despre produsele lor și sugerând soluții individuale pentru a înlocui oxidul de zinc. Dar în cadrul companiei noastre știam că nu va exista o soluție individuală.”

Abordare largă

Succesul ar fi găsit în utilizarea unei abordări ample. „Cu câțiva ani în urmă, am pus la punct un proiect care se concentrează pe ce ajustări ar fi necesare în hrănirea și creșterea purceilor, axat pe sănătatea și igiena animalelor”, explică ea. „Am împărtășit o mulțime de cunoștințe din asta cu clienții noștri.” Rezultatele proiectului pot fi vizualizate în tabelul 1.

Ea notează că, în timp ce unii crescători de porci danezi au făcut adaptarea mai bine decât alții. Ca grup, ei au fost în general bine pregătiți să facă schimbări în comparație cu crescătorii de porci din multe alte țări.

Acest lucru se datorează faptului că, în Danemarca, industria porcină avea deja multă experiență în ceea ce privește schimbările de management pentru a elimina treptat utilizarea antibioticelor în hrana pentru promovarea creșterii și prevenirea bolilor încă din 2000.

Igiena adăpostului este esențială

Privind schimbările de îngrijire a purceilor necesare în era post-oxid de zinc, cercetările dr. Sørensen și colegii ei au arătat în mod clar că o bună igienă a hambarului este esențială. Acest lucru este susținut de succesul înregistrat de unele ferme din Danemarca începând cu 2019.

„Trebuie să curățăm, dezinfectăm și uscăm adăpostul bine înainte de sosirea purceilor. Uscarea este foarte, foarte importantă. Dacă fermierul se grăbește și hambarul este lăsat oarecum umed și rece, atunci când căldura este crescută pe măsură ce sosesc purceii, bacteriile care au supraviețuit vor crește.

„Conductele de apă trebuie, de asemenea, să fie curate. Apa trebuie să fie „curată de oameni” sau veți oferi microbi tot timpul.”

Atenție la sursa de proteine

Dr. Sørensen și colegii ei au descoperit, de asemenea, că reducerea proteinei brute cu 10-12% ajută la prevenirea diareei (din mai multe motive care ar necesita explicații detaliate).

În plus, pentru a preveni diareea și pentru a sprijini o bună maturare a tractului gastrointestinal (GI), dieta generală și sursa de proteine din cadrul acesteia ar trebui să fie de înaltă calitate și ușor digerabile.

Concentratul de proteine din soia este o opțiune bună. Fermierii danezi însă hrănesc purceii înțărcați cu proteine din cartofi. De asemenea, le hrănesc cu produse lactate, cum ar fi laptele praf degresat și plasma sanguină porcină.

Aceste furaje de înaltă calitate sunt în general mai costisitoare. Acest lucru este contrabalansat de economii semnificative în tratamentul diareei și o creștere mai bună în greutate constantă. Aceste furaje previn, de asemenea, deteriorarea stomacului și a tractului gastrointestinal. Acest lucru afectează, în general, un porc până la etapa de finisare.

Hrănire imediată și continuă

Hrana de înaltă calitate nu are beneficii dacă purceii nu mănâncă. Dr Sørensen și colegii săi au arătat importanța critică a aportului imediat de hrană pentru purcei.

„Purceii sunt stresați din cauza înțărcării. Acum sunt amestecați cu porci din alte așternuturi și din diferite medii microbiene, s-ar putea să se bată și nu au mama lor care să le spună să vină să se hrănească”, explică ea. „Poate fi necesar să-i hrănești manual, să le dai porții mici, să-i faci curioși.

„Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a-i „activa” să se hrănească. Aceasta înseamnă să-i trezești să mănânce ceva imediat după înțărcare și mai departe. Fermierii știu cât de important este acest lucru. Ei au adesea alte lucruri de care să aibă grijă, dar este esențial. Cele mai de succes ferme sunt cele care au o persoană dedicată îngrijirii purceilor.”

Dr. Sørensen spune că numărul mediu de scroafe din fermele daneze este de aproximativ 800. Fiecare scroafă înțărcează 34 de purcei pe an în medie. Trebuie acordată o grijă deosebită, spune ea, purceilor care au mai puțin de 5,5-6 kg pentru a se asigura că mănâncă.

Adaosuri dietetice

În ceea ce privește înlocuitorii pentru oxidul de zinc, dr. Sørensen spune că fiecare fermă va fi diferită. Ceea ce un fermier alege să hrănească, depinde de ținta lorScopul nivelurilor acceptabile mai mari sau mai scăzute ale productivității purceilor. Cu toate acestea, dr. Sørensen spune că, în general, acizii grași cu lanț mediu și acizii organici ar trebui adăugați în dietă (și/sau adăugați în apă), împreună cu vitamine, minerale și probiotice.

„De asemenea, merită să cercetăm o sursă de fibre”, spune dr. Sørensen. „Sursele de fibre promovează proliferarea bacteriilor benefice și sporesc efectul de barieră intestinală, care este necesar pentru a controla diareea.”

Imaginea de ansamblu (scroafele)

În general, dr. Sørensen spune că cele mai bune practici sunt o chestiune de a oferi o combinație de „lucruri bune” care vor sprijini purceii la fiecare vârstă, ținând cont de specificul fermei. Scroafa, îngrijirea scroafelor și unitatea de fătare sunt, de asemenea, foarte importante în înțărcarea cu succes.

Nu toate problemele sunt evitabile

Dincolo de cele menționate, dr. Sørensen subliniază și alte aspecte care previn diareea. Ea spune că, în general, există mult loc de îmbunătățire în fermele europene.

 În acest moment, Streptococul – care pare să fi fost suprimat eficient cu oxid de zinc – pare să fie o problemă tot mai mare la fermele daneze.

„Chiar și cele mai bune ferme vor avea diaree ocazională”, conchide ea. „Cu toate acestea, vedem că fără oxid de zinc, îl puteți menține la un nivel scăzut folosind instrumentele potrivite. Dacă se întâmplă, trebuie să înțelegeți dacă este agent patogen sau indus de furaj.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2