225
Interporc, organizația spaniolă de o deosebită importanță pe piața mondială a cărnii de porc, și-a declarat recent intenția de a se angaja în acțiuni de mediu. În acest sens, Alberto Herranz, directorul Interporc, a subliniat importanța problemei: „Sectorul porcului spaniol este conștient de faptul că planeta are o situație de urgență climatică și, printre toți, trebuie să propunem soluții. Facem progrese mari în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar știm că trebuie să ne redobândim eforturile și o facem pentru a continua să continuăm cu restul sectoarelor economice și productive. " În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Madrid în cadrul Summit-ului mondial asupra climei (COP25), Herranz a subliniat că „sectorul zootehnic, în general, și porcul, în special, au multe de spus în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece lucrăm în fiecare zi în medii deschise și suntem primii interesați de o bună gestionare și îngrijire a teritoriului în care ne-am dezvoltat activitatea de secole ”. În ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră (GES), Herranz a spus că „ponderea sectorului porcin, în ansamblul emisiilor naționale de GES, este de doar 2%, mult mai mică decât ceea ce se crede în opinia publică uneori”. „Agricultorii spanioli aplică tehnici de reducere a emisiilor de GES, iar datorită acestui fapt am redus emisiile de amoniac cu 47% pe kilogram de carne produsă, cu 38% emisiile de oxid de azot și cu 14% cu emisiile de GES pentru gestionarea gunoiului de grajd." Herranz s-a referit și la alte progrese în sector, precum eficiența energetică. El a amintit că, în Spania, exploatațiile de porci funcționează cu energie regenerabilă și au făcut investiții semnificative în aspecte precum îmbunătățirea izolației clădirilor, reglementarea echipamentelor de climatizare,iluminat eficient, etanșeitatea adăposturilor sau implantarea de bariere vegetale rezistente la vânt.