Stiri

171

La ce condiții de comerț agroalimentar să ne așteptăm în 2025?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru început, dacă ar trebui să dăm anului 2025 un titlu, am citi: „Piață condusă de tweet-uri”. După cum am văzut în timpul administrației anterioare a lui Trump, fluctuațiile pieței au mers mână în mână cu tweetingul său prolific pe rețeaua de socializare X și credem că această tendință va continua, mai ales acum că proprietarul lui X, Elon Musk, face parte din echipa sa, notează Pig333. Vom enumera punctele pe care le considerăm fundamentale unul câte unul:

Importanța geopoliticii:

Acesta nu este un nou factor determinant în acest an, dar va continua să joace un rol major. Conflictele geopolitice mișcă piața. Conflicte înrădăcinate precum conflictul Armenia-Azerbaijan asupra Nagorno-Karabah, Siria și căderea regimului Al Asad și a noului regim, conflictul proxy din Yemen între Arabia Saudită și Iran (care a pus în pericol unul dintre cele mai importante exporturi de petrol). trasee – Strâmtoarea Hormuz), Israelul și încetarea fragilă a focului din Gaza;

Israelul este un puternic aliat al Statelor Unite, dar mai ales al republicanilor, care își va consolida și mai mult poziția în regiune.

Conflictele cresc posibilitatea de rupere a lanțurilor de aprovizionare. Conflictele care clocotesc de ani de zile și altele generate pentru câștig politic vor stabili ritmul fluctuațiilor pieței în lunile următoare.

Războiul Rusia/Ucraina

Deși nu face titluri, războiul continuă și cu el toate riscurile pe care le presupune pentru comerțul cu cereale. Deși pentru toate părțile (Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană) a fost de o importanță vitală menținerea comerțului cu cereale, motiv pentru care exporturile au continuat în ciuda războiului din 2022, riscurile implicite într-o zonă de conflict continuă să existe, precum încălcarea acordului de export, creșterea prețurilor sau creșterea prețului mărfurilor din cauza riscului de încărcături în zona de conflict.

Pe de altă parte, rămâne de văzut și cum va evolua războiul și rolul pe care Statele Unite (finanțatorul major al Ucrainei de până acum) îl vor juca în el, deoarece guvernul republican nu pare să fie în favoarea finanțării. războiul.

Este de imaginat că o încetare a focului ar putea fi forțată. Într-o situație în care ambele părți prezintă o uzură mare (atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește victimele), apariția lui Trump poate favoriza un armistițiu sau încetarea focului.

Dacă acest acord ar include reducerea sancțiunilor împotriva Rusiei de către UE, aceasta ar putea favoriza o scădere a prețurilor cerealelor.

China și politicile tarifare ale lui Trump

Nu s-a săturat să repete că consideră distribuția productivă actuală cu China nedreaptă și dăunătoare intereselor Statelor Unite, așa că un război comercial este iminent.

Punerea de taxe pe produsele chinezești (a vorbit chiar despre impunerea unor tarife de 100%) va determina China să acționeze în consecință, punând tarife pe produsele americane. Economia chineză continuă să încetinească și, deși până acum guvernul a reușit să mențină piețele prin intermediul stimulentelor, nu este clar dacă acestea vor fi suficiente pentru a influența piețele în 2025, mai ales având în vedere belicositatea arătată de guvernul SUA față de China.

Deși a doborât recordurile de import de materii prime, pregătindu-se pentru sosirea lui Trump în guvern, dacă China încetează să mai cumpere materii prime în general, va conduce la scăderea prețurilor materiilor prime.

Euro/Dolar: Moneda joacă un rol important

Trump și guvernul său sunt în favoarea unei monede slăbite care să permită exportul de mărfuri, care la rândul său favorizează reindustrializarea și consumul intern, pe scurt, susțin politicile protecționiste. Să ne uităm la un grafic al guvernului său anterior:

primul punct corespunde zilei alegerilor din 8 noiembrie 2016, iar al doilea cu momentul în care a depus jurământul ca președinte pe 21 ianuarie 2017.

După cum se vede în grafic, politicile pe care le-au încurajat a favorizat devalorizarea dolarului până la 1,257 €/$. Devalorizarea dolarului va favoriza competitivitatea prețurilor la cereale și soia din SUA pe toate piețele.

 Fenomene meteorologice extreme

În ultimii ani, proliferarea fenomenelor meteorologice extreme care afectează culturile, fie din punct de vedere al randamentelor, care la rândul lor reduc producția, fie calitatea acestora, a devenit, de asemenea, o apariție obișnuită. Acest factor rămâne un risc ridicat pentru 2025.

Implementarea EUDR: Implementarea regulamentului european împotriva defrișărilor a fost amânată până la 30 decembrie 2025, pentru companiile mari, respingând o reglementare greu de implementat și care adaugă o povară administrativă semnificativă companiilor. Dar nu a fost anulat, pur și simplu în câteva luni, putem retrăi anul marmotei pentru achizițiile 2026.

Lipsa de conducere în Uniunea Europeană

UE îi lipsește o conducere puternică și clară, de care are nevoie dacă dorește să joace un rol predominant în lume. Credem că, din necesitate, în fața unui guvern din Statele Unite în care relația cu Europa nu este un factor politic determinant, poate apărea în sfârșit o conducere care favorizează o mai mare uniune.

Birocrația excesivă este una dintre punctele slabe ale UE în scurt timp, în fața schimbării regulilor jocului impusă până în 2025. O reglementare mai redusă ar favoriza comerțul cu cereale și semințe oleaginoase și chiar ar beneficia de apariția concurenței. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2