Repere

253

LAPTELE ALIMENT DE BAZĂ ȘI MATERIE PRIMĂ

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Laptele, indiferent de specia de mamifere care il produce, este alimentul esential, pentru primele luni de viata, furnizand puiului/copilului toate elementele nutritive necesare organismului, inclusiv intarirea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii micutului.

Acest aliment valoros, poate fi socotit NATURAL, DAR SI PROASPAT atata timp cat este tinut si consumat direct din ugerul mamiferului sau din sanul mamei. O data ce paraseste acest sistem complex  de producere a laptelui, fiind supus mediului inconjurator, cu transformari ,fizico-chimice, chimice si microbiologice, isi pierde din proprietatile naturale dat de ugerul mamiferului sau sanii mamei. Chiar daca unii si altii vor sari in sus ca este natural pana la desfacerea ambalajului, din pacate este doar o treaba de marketing neconform si agresiv, la care un consumator neinformat “pune botul”.

Bineinteles ca industria alimentara, precum si industria de profil si institutele de cercetari, cu referire speciala la industria laptelui, au dezvoltat fel de fel de utilaje, tehnologii si sisteme de calitate pentru a mentine cat mai indelungat , proprietatile initiale ale laptelui, dupa iesirea acestuia din ugerul mamiferului, indiferent ca este lapte de vaca, capra, oaie, bivolita sau specii mai spectaculoase gen margarita, iapa, camila, etc.

In linii mari, laptele are o compozitie stabila, cu diferente de cantitati/procente in functie de gen, specie, perioada de lactatie, hrana, ingrijire, etc.

Laptele contine apa si substanta uscata, compusa la randul ei din grasime si substanta uscata negrasa:proteine, glucide, minerale, vitamine,mai jos colorate pe importanta lor energetica, nutritiva si legala.

O compozitie completa puteti gasi pe siteul danez, gratis, pentru toate alimentele de pe glob:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Food ID: 6

Sødmælk, konventionel (ikke-økologisk) Danish

© 2025 - National Food Institute, Technical University of Denmark, Research Group for Nutrition, Sustainability and Health Promotion, Building 201, 2800 Kgs. Lyngby

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            In industia alimentara a laptelui si produselor lactate, laptele materie prima imediat dupa mulgere sufera procese tehnologice , cu scopul de a il mentine cat mai proaspat si sanatos.

CONCLUZII:

-doar laptele provenit din uger/san poate fi denumit NATURAL fara a pacali consumatorul;

-laptele de la mamifere este o sursa cu mare valoare nutritiva, pe care industria paralela din plante nu o va putea copia niciodata la fel si efficient economic;

-hranirea cu lapte din uger/san in primele saptamani/luni din viata puiului de mamifer/copil  este esentiala pentru dezvoltarea lui sanatoasa si armonioasa;

-laptele are o compozitie echilibrata, poate fi explicat simplu sau mai complex. Asa cum se poate vedea in tabelul de mai sus;

-natural se pierde imediat dupa iesirea laptelui din uger/san;

-prospetimea se pierde treptat o data cu trecerea timpului, indiferent de toate procesele tehnice si tehnologice aplicate.

            In articolele viitoare vom descrie unele procese tehnologice din industria laptelui, pentru a intelege corect modul de realizare si a evita “ deviatiile de marketing’ care sugereaza proprietati pe care fie nu le au , fie sunt la fel la toata lumea, conform legilor si regulamentelor europene de informare consumatori.

Dr Ing G Grecu/7.08.2025

 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2