Ferma

207

Legea privind clasificarea fermelor și a exploatațiilor agricole a fost modificată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a schimbării realităților socio-economice din agrozootehnia românească, și, la propunerea principalelor asociații profesionale, în concordanță cu evaluările specialiștilor din cadrul MADR, Legea privind calsificarea fermelor și a exploatațiilor agricole a fost modificată, ea fiind adoptată de Parlamentul României. Principalul scop al acestui demers a fost realizarea unei mai bune corelări a realităților din teren cu programele de finanțare a activităților din zootehnie și agricultură, cu scopul de a crește gradul absorbției de fonduri europene, potrivit noului PNDR 2014-2020. Vă prezentăm principalele prevederi ale noii legi.

Un cadru unitar Noua lege reglementează realizarea unui cadru unitar pentru implementarea programelor cu finanțare din bugetul național și din fonduri comunitare. Ca urmare, termenii și expresiile de mai jos au următoarea semnificatie:

  1. a) Fermă agricolă: Unitatea economică de bază pentru producția agricolă formată din terenul agricol și/sau incinta în care se află construcțiile, spațiile de depozitare, utilajele și echipamentele agricole, alte anexe, animale și păsări, precum și utilitățile aferente care concură la desfășurarea activităților agricole; b) Fermier: Persoană fizică sau juridică ori un grup de persoane fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință o fermă agricolă în care realizează, singur sau împreună cu membrii familiei sale ori alți membri asociați, producția agricolă;
  2. c) Exploatație agricolă: Formă de organizare alcãtuită din ansamblul unităților utilizate pentru activitățile agricole și gestionate de un fermier, situate pe teritoriul aceluiași stat membru al Uniunii Europene; d) Dimensiune Economică: Se determină pe baza producției standard totale a exploatației agricole, exprimată în euro, stabilită în conformitate cu prevederile Regulamentului 1242 al Comisiei Europene de stabilire a unei tipologii comunitare pentru exploatații agricole;
  3. e) Producția standard totală: Reprezintă valoarea standard a producției brute, determinată în conformitate cu prevederile Regulamentului C.E. nr. 1242.

Forme de proprietate   Fermele și exploatațiile agricole pot avea unul sau mai mulți proprietari și pot fi proprietate privată sau asociativă, iar forma lor juridică este în conformitate cu prevederile din legislația în vigoare. În functie de tipul general de activitate agricolă, exploatațiile se clasifică astfel:  

  1. Exploatații specializate-Culturi

1) Exploatații specializate în culturi de câmp; 2) Exploatații specializate în horticultură; 3) Exploatații specializate în culturi permanente.

  1. Exploatații specializate-Productie animală

1) Exploatații specializate în creșterea animalelor erbivore; 2) Exploatații specializate în creșterea animalelor granivore.

  1. Exploatatii mixte

1) Exploatații de culturi mixte; 2) Exploatații mixte de creștere a animalelor; 3) Exploatații mixte de culturi și creșterea animalelor; 4) Exploatații neclasificate.   În funcție de dimensiunea economică, fermele și exploatațiile agricole se clasifică și se definesc după cum urmează:  

  1. a) Sub 1.999 euro: Ferme de subzistență care produc în totalitate pentru consumul propriu;
  2. b) 2.000 - 7.999 euro: Ferme de semi-subzistență care își asigură consumul propriu și o mică parte din producția agricolp pe care o comercializează;
  3. c) 8.000 - 49.999 euro: Ferme comerciale mici care comercializează mai mult de 50% din producția agricolă pe care o realizează;
  4. d) 50.000 - 999.999 euro: Ferme comerciale/exploatații agricole mijlocii care își comercializează întreaga producție agricolă pe care o realizează;
  5. e) peste 1.000.000 euro: Ferme comerciale/exploatații agricole mari care își comercializează întreaga producție agricolă pe care o realizează.

  Conform noii legi, fermele de semi-subzistență prevãzute pot procesa din producția proprie produse tradiționale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. La rândul lor, fermele și exploatațiile agricole prevăzute la alin. (1) lit. c) și e) reprezintă forme de comasare a terenurilor agricole și pot dispune și de unități proprii de procesare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Pentru stabilirea dimensiunilor economice a fermelor și exploatațiilor agricole se vor utiliza calculațiile MBS și a UDE pe unitatea de suprafată și cap de animal, aprobate prin ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi legi se abrogă OUG 108/2001.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2