247

Marcel Andrei: Ferma de capre dă profit după un an

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Putine sunt restaurantele si magazinele din tarile dezvoltate care sa nu ofere branza de capra. Euforia acestui tip de produse cuprinde si piata din Romania, dupa modelul zecilor de afaceri cu nutrii, struti sau melci, pornite in urma cu cativa ani. Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine, a detaliat pentru WALL-STREET.ro cateva din cheltuielile care trebuie luate in considerare de cei interesati de lansarea unei astfel de afaceri. Astfel, investitia initiala intr-o ferma de capre cu 200 de capete presupune in primul rand asigurarea unui adapost pentru animale, care sa ofere conditiile potrivite si pe timp de iarna. Costurile unui astfel de adapost, construit pe structura de lemn, pot ajunge la 50.000 de lei. La aceasta suma se adauga investitia in cumpararea exemplarelor, o capra putand ajunge la pretul de 400-500 de lei. “Eu recomand achizitionarea exemplarelor locale in cazul femelelor, in timp ce masculii ar trebui adusi din import”, afirma Andrei, care detine la randul sau o ferma cu 120 de capre. De asemenea, fermierul va cheltui anual circa 4.000 de lei cu baza furajera. O singura capra consuma intr-un an aproximativ 200 de kilograme de furaj, costul unui kilogram fiind de 1,5 lei. In plus, tratamentele si medicamentele care trebuie administrate nu sunt costisitoare, ajungand la 15 lei per animal in fiecare an. Amortizarea investitiei initiale poate fi realizata dupa 3-5 ani, iar profitul apare chiar si din primul an de functionare. “Ferma de capre este o afacere foarte buna. Exista cerere mare pe laptele de capra, cunoscut pentru calitatea sa nutritiva, superioara laptelui de vaca. Pe carne interesul este mai scazut, intrucat consumul, ca si in cazul oilor, este unul sezonier in Romania. Un litru de lapte de capra este comercializat la 1,7 lei, de trei ori mai mare decat cel de vaca”, explica Marcel Andrei. La angro, branza de capra se comercializeaza cu 14 lei /kilogram, iar laptele cu 3,5 lei/ litru. In schimb, un iedut-tap se vinde cu 15lei/kg in viu sau 20 lei/kg in carcasa. Potrivit lui Marcel Andrei, investitia in utilaje pentru cei care doresc sa valorifice productia de lapte de capra ajunge la 3.000 de lei. (Mai multe, pe www.wall-street.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2