Tehnologii

214

Marco & alex-sfatul specialistilor in tehnologia frigului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Specialistii din grupul de firme MARCO & ALEX, grup specializat in instalatii frigorifice industriale si comerciale, va prezinta cateva detalii cu privire la realizarea unui depozit frigorific, a unei fabrici de procesare a carnii, a laptelui, sau a unui abator, fie el de pui, vita sau porc, din punct de vedere al instalatiilor frigorifice.

Izolatia, punctul de plecare Primul lucru care trebuie avut in vedere inca din faza de constructie a unei unitati de procesare, este izolatia termica (frigorifica). Solutia cea mai eficienta pentru industria alimentara (nu industrial), este panoul frigorific de tip sandwich cu spuma poliuretanica. Pentru camerele de refrigerare (0-4 C), grosimea recomandata a panourilor este de 60 mm sau 80 mm, iar, pentru camerele de congelare, grosimea variaza intre 150 mm si 200 mm. La izolarea pardoselilor, puteti monta panouri speciale din poliuretan sau polistiren EXTRUDAT cu grosimea de 50 mm, pentru camerele de refrigerare si clima, si de 150 mm, pentru congelare. Adoptarea solutiei optime Al doilea lucru important este solutia tehnica adoptata pentru instalatia frigorifica. Aici vorbim despre agentul frigorific folosit (freon, amoniac sau dioxid de carbon) dar si despre solutia efectiva: cu centrala frigorifica sau agregate frigorifice, cu vaporizatoare cu degivrare electrica sau cu degivrare cu gaze calde. Ce alegem? Pentru instalatiile frigorifice de pana in 600 kW frigorifici, cea mai la indemana este cea cu freon ecologic. Pentru puteri de peste 600 kW in sus, mai ales pentru temperaturi de congelare si refrigerare, este recomandat ca agent frigorific amoniacul. Acest lucru se datoreaza in principal raportului mult mai bun fata de freon, intre valoarea investitiei si consumul de energie electrica la nivelul unui an de productie. Instalatiile cu amoniac, insa, au dezavantajul ci toate echipamentele trebuie verificate si autorizate periodic de ISCIR, iar amonicul este o substanta inflamabila. Instalatiile cu dioxid de carbon sunt ultimele tendinte in domeniu, dar au dezavantajul ca lucreaza la presiuni ridicate si in concentratii ridicate, dioxidul de carbon este toxic. Instalatiile pot fi dotate cu centrale frigorifice sau cu agregate frigorifice independente, dupa caz. Prima solutie se foloseste cand exista minim 7 consumatori de frig (7 camere frigorifice), deoarece, printr-un sistem de reglaj de capacitate se obtine un consum de energie mai mic si, in eventualitatea unei defectiuni la unul din compresoarele centralei, instalatia functioneaza in continuare, chiar daca la o capacitate mai mica. Solutia este extrem de practica pentru fabricile de carne, de lapte, abatoare si, in general, acolo unde sunt fabrici de productie. Pentru cea de a doua varianta, avantajul este in special pentru depozitele frigorifice care sunt mai mult gandite spre inchiriere. Fiecare chirias are instalatia lui si poate sa-si urmareasca consumul de energie electrica Atunci cand se lucreaza la un proiect pentru o fabrica, fie ea de carne sau de lapte, ori pentru un abator, un rol important il are inginerul tehnolog al fabricii. El este cel care stie cel mai bine cantitatile de produs procesate, temperaturile la care se proceseaza produsul, conditiile de temperatura si umiditate, tehnologiile folosite in procesare, iar, impreuna cu un inginer frigotehnist profesionist, multe dintre probleme se pot elimina de la bun inceput. De aceea, conlucrarea dintre cele doua domenii este extrem de importanta, dar, din pacate, este de foarte multe ori neabordata. Insa despre acest aspect, cat si despre alte echipamente din industria frigului, va invit la o discutie in editiile urmatoare. MARCO & ALEX este un grup de firme care activeaza in domeniul sistemelor de racire industriale si comerciale. Oricand, puteti beneficia de o consiliere tehnica pentru proiectul dumneavoastra, cu oricare din specialistii nostri. Ne gasiti la sediul nostru din Bucuresti, Bd. Theodor Pallady 127-133; Retea de service la nivel national din : Bacau, Oradea, Brasov si Bucuresti. Informatii suplimentare pe: www.marco-alex.ro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2