Programul de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om obligă şi responsabilizează personalul din reţeaua sanitară veterinară, autorităţiile locale şi în mod special crescătorii de porcine, să implementeze şi să respecte măsurile stabilite prin programul judeţean de prevenire a PPC, parte integrată a programului naţional, măsuri care prevăd: Catagrafierea lunară a populaţiilor de porcine domestice existente în toate tipurile de exploataţii.Identificarea şi înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine şi a efectivelor, şi operarea evenimentelor (intrări, ieşiri) la data producerii acestora.Supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor prin inspecţii la exploataţiile cu porcine, prin examene clinice şi prin afluirea de probe, comform graficului stabilit de D.S.V.S.A. judeţeană, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.Supravegherea bolii la mistreţi prin afluirea, obligatoriu, de probe de sânge, stern şi organe (limfonoduli, rinichi, splină şi amigdale) de la mistreţii împuşcaţi în această campanie de vânătoare sau găsiţi morţi.Solicitarea medicilor veterinari să participe la partidele de vânătoare. Monitorizarea respectarii legislaţiei privind circulaţia porcinelor domestice pe teritoriul judeţean şi naţional, existenţa documentelor sanitare veterinare care să însoţească animalele, prin controale în exploataţii cu animale, târguri, abatoare, în trafic, la expoziţii, sau alte manifestări. Respectarea obligaţilor ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv: - să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploataţiilor cu porcine, identificarea şi înregistrarea animalelor existente permanent în exploataţie; - să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat şi bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonelor populate cu alte porcine sau cu porci mistreţi; - să ţină un registru al exploatației în care să noteze orice eveniment (intrări, ieşiri, tratamente, etc); - să asigure furaje şi apă cu respectarea parametrilor de calitate şi să nu administreze în hrana porcilor deşeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate; - să achiziţioneze porcine numai din exploataţii şi din târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, însoţite de documente oficiale; - să respecte normelor de bunăstare şi condiţiile de igienă în mijloacele de transport, pentru porcinele în mişcare; - să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii; - să colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice şi pentru recoltarea pobelor pentru examene de laborator; - să nu comercializeze carnea proaspătă şi produselor din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploataţia proprie (consumul acestor produse se face numai în exploataţia respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat); - obligatoriu toţi porciii domestici şi porcii mistreţi, sacrificaţi sau vânaţi, înainte de consum uman, să fie examinaţi pentru Trichineloză, la sediile circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului şi la laboratorul D.S.V.S.A. judeţeană; - să respecte legislaţia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu spijinul autorităţiilor locale. Autorităţiile sanitare veterinare vor efectua controale permanente pentru a verifica respectarea implementării măsurilor din programul de prevenire a pestei porcine clasice prin care sunt responsabilizaţi crescătorii de porcine administratorii fondurilor de vânătoare şi nu în ultimul rând personalul sanitar veterinar de execuţie şi vor lua măsuri corective. (Dr. Penţea Ioan - Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu)