Situat in partea de sud-est a Belgiei, podisul Ardeni este o zona renumita pentru produsele sale lactate. Multe dintre acestea, produse dupa retete traditionale in fermele din zona belgiana, si-au castigat in timp, la nivelul Uniunii Europene, statutul de produse cu denumire de origine protejata. Este si cazul untului de Ardeni, un produs traditional din lapte de vaca, a carui reteta presupune o grasime minima de 82%. Originea geografica a produsului a fost pentru prima data recunoscuta prin decret al Casei Regale Belgiene in 1984, pentru ca, ulterior, in 1996, odata cu adoptarea indicatiilor geografice prin legislatia europeana sa beneficieze si de protectia denumirii de origine la nivelul intregii Uniuni Europene. O certificare europeana ce poate fi astazi intalnita pe toate produsele provenite din respectiva zona, indiferent ca sunt comercializate sub branduri de producator sau branduri private. Oportunitatea de piata deschisa de produs a atras atentia lanturilor de retail care si-au dezvoltat pe acesta propriile proiecte de brand privat. Ajutate de calitatea sa deosebita, lanturile de retail au vizat pentru untul de Ardeni o pozitionare premium. Consumatorii romani pot gasi doua astfel de produse sub brandul Delhaize, al retelei Mega Image. Vorbim de doua retete autentice, preluate din sortimentatia de brand privat a centralei belgiene: Delhaize Unt de Ardeni 82%-grasime 250g si Delhaize Unt sarat de Ardeni 82% grasime 250g.