Mentiunea nutritionala - orice afirmatie sau trimitere care sugereaza implicarea produselor alimentare in obtinerea unor efecte benefice asupra organismului uman, datorate nutrientilor, valorii energetice si/sau altor substante bio-active pe care le contin. Mentiunea de sanatate – orice afirmatie care se refera la relatia dintre o categorie de produse alimentare si starea de sanatate a organismului uman.
432/2012
fost inlocuit; (3)-nu se atribuie produsului proprietati de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietati
- asigura respectarea cerintelor legale - verifica modul cum sunt puse in practica - respecta dispozitiile de drept intern relevante Prevederile regulamentului se aplica: - etichetarii - modului de prezentare a produselor - locului in care sunt expuse produsele - publicitatii (Codul Audio-vizual)
Art. 49 - Etichetarea nutritionala a produselor pentru care sunt facute mentiuni nutritionale si/sau de sanatate este obligatorie; - daca se impun mentiuni privind nutrientii, se declara cantitatea acestora; - pentru vitamine si minerale se declara % din consumul de referinta (Anexa XIII, partea A, pct.1); - la alimente fortifiate se declara cantitatile totale de vitamine si minerale prezente in produs; Art. 33 – se precizeaza numarul de portii/unitati continute in ambalaj; - se pot furniza informatii suplimentare (aportul de referinta pentru grupe specifice de populatie).
(DZR)
- Pct. 1. Vitamine si minerale care pot fi declarate si valorile nutritionale de referinta ale acestora (VNR ) - Pct. 2. Cantitati semnificative de vitamine si minerale - 15% din VNR per 100g la alimente; - 7.5% din VNR per 100 ml la bauturi; - 15% din VNR per portie (ambalaj cu o portie)
Art. 54 (1) – Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2014 care nu respecta cerintele regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (2) - Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2016, care nu respecta cerintele art. 9, alin (1), lit. (l), declaratia nutritionala pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (3) – Produsele intrate pe piata inainte de 1.01.2014, care nu respecta cerintele prevazute in Anexa VI, partea B, pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor (“carne tocata”- criterii de compozitie, respectiv continut de grasimi + raport colagen/proteine din carne) De exemplu, "Continut de grasimi mai mic de…", "Raport colagen/proteine din carne mai mic de…"
- b) Directiva 2009/54/CE privind exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale
Adaptarea formularii dupa caz, sa aiba acelasi sens pentru consumator Utilizarea termenului normal si a sinonimelor acceptate Legatura dintre efectul mentionat si nutrient/ substanta/ aliment/ categorie de aliment Consideratii particulare legate de suplimentele alimentare Prezentarea generala a produsului, cu mentiuni nespecifice Marcile comerciale Referiri la formulari extrase din “opiniile EFSA”