Stirieye

478

Mențiunile nutriționale conforme cu Regulamentului 1169
MeatMilk

Autor

MeatMilk.ro

Distribuie pe

facebooktwitter
article

Mențiunile nutriționale și de sănătate au fost pe larg dezbătute la Simpozionul organizat săptămâna trecută la București, eveniment care s-a desfășurat în organizarea agenției Meda Consulting și care a purtat titlul ”Etichetarea produselor alimentare conform Regulamentului 1169/2011”. Comunicarea care a avut ca temă Mențiunile nutriționale și de sănătate a fost susținută de doamna Tatiana Onisei, Șef Serviciu al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare. Vă prezentăm succint ideile cuprinse în prezentarea doamnei Onisei, aceea care s-a referit, inclusiv la problematica ”flexibilității în exprimare”:

  Mentiunea nutritionala - orice afirmatie sau trimitere care sugereaza implicarea produselor alimentare in obtinerea unor efecte benefice asupra organismului uman, datorate nutrientilor, valorii energetice si/sau altor substante bio-active pe care le contin. Mentiunea de sanatate – orice afirmatie care se refera la relatia dintre o categorie de produse alimentare si starea de sanatate a organismului uman.  

Utilizarea mentiunilor la diferite categorii de produse

  • Alimente
  • Suplimente alimentare
  • Alimente fortifiate (cu adaosuri de vitamine si minerale)
  • Alimente cu destinatie nutritionala speciala

Conditii de utilizare a mentiunilor

  • Cantitatea de nutrient prezenta in produs
  • Efecte benefice dovedite stiintific
  • Traditii de utilizare (obiceiuri alimentare)
  • Autorizare EFSA
  • Spiritul Regulamentului (UE)

432/2012

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Informarea obligatorie a consumatorului)

  • Art. 4, b), (iii) = se precizeaza efecte asupra sanatatii, inclusiv riscuri si consecinte legate de consumul daunator si periculos al unui produs alimentar
  • Art. 7, (1)- b) nu se atribuie efecte sau proprietati pe care produsul alimentar nu le are; c) nu se sugereaza ca produsul poseda caracteristici speciale; d) nu se sugereaza (printr-o imagine sau descriere) prezenta unui ingredient care, de fapt, a

fost inlocuit; (3)-nu se atribuie produsului proprietati de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietati  

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Raspunderea pentru informarea consumatorului)

  • Art.8 - Raspunderea revine operatorului din sectorul alimentar, care:

  - asigura respectarea cerintelor legale - verifica modul cum sunt puse in practica - respecta dispozitiile de drept intern relevante   Prevederile regulamentului se aplica:   - etichetarii - modului de prezentare a produselor - locului in care sunt expuse produsele - publicitatii (Codul Audio-vizual)  

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Formularea mentiunilor)

  • Art. 36 - sa nu fie ambigue
  • Sa fie clare, credibile, utile consumatorului
  • Sa nu deruteze consumatorul
  • Sa fie exact percepute in intelesul lor
  • Sa existe legatura dintre cauza si efect
  • Sa ajute consumatorul in luarea deciziei (alegerea produsului potrivit nevoilor sale)
  • Sa fie conforme cu modul de exprimare din Registrul mentiunilor autorizate la nivel comunitar

Consecinte ale Regulamentului 1169/2011 (Modificari ale Reg. 1924/2006 si Reg.1925/2006)

Art. 49 - Etichetarea nutritionala a produselor pentru care sunt facute mentiuni nutritionale si/sau de sanatate este obligatorie;   - daca se impun mentiuni privind nutrientii, se declara cantitatea acestora; - pentru vitamine si minerale se declara % din consumul de referinta (Anexa XIII, partea A, pct.1); - la alimente fortifiate se declara cantitatile totale de vitamine si minerale prezente in produs; Art. 33 – se precizeaza numarul de portii/unitati continute in ambalaj; - se pot furniza informatii suplimentare (aportul de referinta pentru grupe specifice de populatie).

Modificari si abrogari

  • DZR in loc de VNR
  • Anexa la Directiva 90/496/CEE – Vitamine si minerale care pot fi declarate si dozele zilnice recomandate

(DZR)

  • Anexa XIII, partea A- Consumul zilnic de referinta de vitamine si minerale (adulti)

- Pct. 1. Vitamine si minerale care pot fi declarate si valorile nutritionale de referinta ale acestora (VNR ) - Pct. 2. Cantitati semnificative de vitamine si minerale - 15% din VNR per 100g la alimente; - 7.5% din VNR per 100 ml la bauturi; - 15% din VNR per portie (ambalaj cu o portie)  

Perioada de tranzitie si masurile tranzitorii

  Art. 54 (1) – Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2014 care nu respecta cerintele regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (2) - Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2016, care nu respecta cerintele art. 9, alin (1), lit. (l), declaratia nutritionala pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (3) – Produsele intrate pe piata inainte de 1.01.2014, care nu respecta cerintele prevazute in Anexa VI, partea B, pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor (“carne tocata”- criterii de compozitie, respectiv continut de grasimi + raport colagen/proteine din carne)   De exemplu, "Continut de grasimi mai mic de…", "Raport colagen/proteine din carne mai mic de…"  

Relatia cu alte acte normative (Exceptii de la regula)

  - b) Directiva 2009/54/CE privind exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale  

Principii generale de flexibilitate in formularea mentiunilor

   Adaptarea formularii dupa caz, sa aiba acelasi sens pentru consumator Utilizarea termenului normal si a sinonimelor acceptate Legatura dintre efectul mentionat si nutrient/ substanta/ aliment/ categorie de aliment Consideratii particulare legate de suplimentele alimentare  Prezentarea generala a produsului, cu mentiuni nespecifice Marcile comerciale Referiri la formulari extrase din “opiniile EFSA”

Ai aflat ceva nou din acest articol?

Articolul anterior
Articolul urmator

Citește și:

Ești gata să-ți dezvolți afacerea ?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi știri.