113

Metoda pentru masurarea calitatii proteinelor poate fi inclusa in legilatia UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un studiu care compara două metode de măsurare a calității proteinelor a evidențiat necesitatea pentru ca una dintre ele sa fie aleasa și cuprinsa in legislația UE, au declarat reprezentantii companiei Volac, informeaza Dairy Reporter. Cercetarea, realizata de Universitatea Massey din Noua Zeelandă și departamentul de cercetare și dezvoltare al firmei de lactate Fonterra, a comparat două metode de măsurare a calității proteinelor: scorul de amino acid corectat din punct de vedere al digestibilitatii proteinelor traditionale (PDCAAS) si recomandarea facuta de FAO denumit scorul de amino acid indispensabil digestibil (DIAAS). Cercetatorii au folosit ambele metode pentru a măsura 14 surse diferite de proteine ​​alimentare – izolate de proteine din zer și soia, concentrate de proteine din lapte, zer, orez și pea, din fasole fiarta, arahide prăjite, mazăre fiarta, din cereale pe baza de porumb pentru micul dejun, orez fiert, fulgi de ovaz si tarate de grau gatite sau fierte - consumate ca parte a unei diete pe bază de amidon de grâu pentru cresterea masculilor sobolani. Metodele au produs rezultate diferite pentru 11 din cele 14 surse de proteine. Produse apartinand Fonterra, Axiom Foods, Solae și Roquette au fost incluse in studiu. In urma cercetarii, metoda PDCAAS a supraestimat scorurile surselor de proteina de calitate slaba, in timp ce surse mai mari au iesit cu scoruri mai mici comparabil cu metoda DIAAS. De exemplu, valorile DIAAS pentru concentrat proteic din lapte și izolat proteic din zer au fost de 15% și 8% mai mare, respectiv, decât valorile gasite folosind PDCAAS. Între timp PDCAAS a supraevaluat proteinele din cereale pe bază de porumb pentru micul dejun cu aproximativ 574% față de scorul DIAAS. Comentand rezultatele cercetarii, Suzane Leser, șef al departamentului de nutriție la Volac Human Nutrition, ne-a spus ca rezultatele au reintarit importanța metodei DIAAS si sustine includerea ei in legea UE. Rezultatele cercetarii au fost publicate in Jurnalul Nutritiei nr 114, varianta online inainte de printare.    

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2