207
Presedintele Asociatiei Crescatorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculet, a declarat marti ca branza in barbanta se produce la stanele din Muntii Rodnei, iar laptele acru este specific Somesului Superior, ambele produse fiind suta la suta ecologice. Barbanta este un vas din doage, de forma unui butoias, folosit pentru pastrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau branza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar branza sta in barbanta aceea si are un gust deosebit. Asa se pastreza la stanele din judetul nostru, a afirmat Turculet. El a spus ca al doilea produs traditional atestat de ciobanii din judet este laptele acru. Acesta este facut din lapte de oaie care se fierbe, apoi este lasat sa se raceasca peste care se toarna alt lapte proaspat. Dupa circa o zi, primeste consistenta smantanii. Vasile Turculet a afirmat ca ambele produse traditionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP, desfasurat recent, a carui tema a fost Bucate din Carpati: de la ferma ta pe masa fiecaruia si s-au bucurat de un real succes. Tuturor le-au placut atat branza in barbanta, cat si laptele acru. Sunt produse suta la suta naturale, fiind obtinute de pe pasunile alpine unde nu se da cu niciun fel de ingrasamant. De aceea au fost recunoscute si atestate si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a spus el. Potrivit sursei citate, cele doua produse pot fi cumparate doar prin comanda, ciobanii neavand o piata de desfacere consacrata. Cine vrea sa le cumpere, apeleaza la noi si noi il punem in legatura directa cu producatorul. Nu avem niciun beneficiu ca asociatie, doar vrem sa ii ajutam pe ciobani sa vanda, a declarat Turculet.