Ferma

522

Mintel: Consumatorii europeni au încredere în fermieri

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De la raportul calitate-preț la construirea de relații cu consumatorii și la comunicarea mai autentică a acțiunilor climatice, agenția de informații de piață Mintel, citată de FoodNavigator, evidențiază cinci tendințe de consum care vor fi importante pentru mărci anul viitor și ulterior.

Cinci tendințe

Acestea sunt:

-Being Human – adică găsirea unor modalități de a crește experiența consumatorului prin creativitatea umană, ca contrast cu tehnologia;

-Mai mult decât bani – redefinirea a ceea ce constituie valoarea;

-Renașterea relațiilor – valorificarea relațiilor interpersonale;

-Noua realitate verde – abordarea amenințării climatice; și

-Perspective pozitive – oferind consumatorilor sprijin și informații utile în perioadele de incertitudine.

Printre principalele cinci tendințe, există mai mulți factori importanți – de la deziluzia consumatorului față de afirmațiile ecologice până la oportunități de construire a relațiilor și a imaginii – pe care companiile de produse lactate ar trebui să-i supravegheze în 2024.

Fermierii sunt „surse de încredere”

În vremuri în care durabilitatea mediului este pe buzele tuturor, neîncrederea consumatorilor este în creștere. Potrivit Mintel, 60% dintre consumatorii americani sunt de acord că multe companii „se prefac” că sunt sustenabile, în timp ce 52% dintre cumpărătorii germani nu au încredere în companii pentru a fi sincere cu privire la impactul lor asupra mediului.

Agenția de informații despre piață sugerează că, pentru a ajunge la consumatori, mărcile trebuie să-și comunice practicile ecologice în moduri autentice și prin forme măsurabile, mai degrabă decât terminologia generală, cu sumă zero.

În industria produselor lactate – unde cuantificarea domeniului 3, a emisiilor din lanțul valoric este încă o provocare pentru multe companii, în ciuda apetitului lor de a atinge „zero net” (ceea ce implică abordarea emisiilor din domeniul de aplicare 3) – atitudinile de neîncredere ar trebui contestate în mod activ.

Potrivit lui David Faulkner, director Mintel Food & Drink, mărcile de lactate pot beneficia de implicarea fermierilor în conversația privind clima. „Deși pentru mulți consumatori de alimente și băuturi din întreaga lume, importanța durabilității ca principal motivator de cumpărare a fost prioritizată din cauza creșterii costului vieții, ei recunosc importanța cumpărării durabile”, a spus el.

„Consumatorii se așteaptă ca companiile alimentare să fie mai transparente în ceea ce privește durabilitatea, inclusiv practicile lor agricole. În același timp, consumatorii pot fi sceptici în ceea ce privește prioritățile mărcilor și postura etică.

„Când vine vorba de înțelegerea problemelor de mediu, consumatorii au încredere în fermieri. Prin urmare, mărcile ar trebui să permită consultanților de încredere precum fermierii să împărtășească detalii despre expertiza lor legată de pășunatul animalelor și de sănătatea solului.”

El a adăugat că în Canada, 37% dintre consumatori consideră că fermierii sunt surse de încredere de informații pentru a înțelege impactul asupra mediului al alimentelor și băuturilor. „În comparație, 19% dintre consumatori consideră mărcile alimentare cunoscute ca surse de încredere de informații”, a explicat el.

Cu toate acestea, în SUA există o mare minoritate care ar alege totuși un produs familiar față de unul „verde” - conform raportului, 34% dintre consumatorii americani spun că aleg produse alimentare sau băuturi pe baza familiarității, mai degrabă decât a afirmațiilor sustenabile.

Dar bazarea pe familiaritate ar putea împiedica inovarea pe culoarul produselor lactate? „Familiaritatea este un punct forte care dă mărcilor tradiționale permisiunea de a inova”, a explicat Faulkner. „Deoarece un brand este de încredere, există posibilitatea ca acesta să ofere noi variante și inovații. Un bun exemplu este modul în care BabyBel a introdus variante pe bază de plante. Încrederea și moștenirea pot fi văzute ca o trambulină către inovație, nu o piedică.”

Apetit pentru autenticitate

Tradițiile și moștenirea pot ajuta, de asemenea, producătorii de lactate să sporească valoarea mărcii și a produsului – fie prin accentuarea longevității pe piață a companiei, fie prin evidențierea proprietăților funcționale sau naturalețea unui produs.

Potrivit Mintel, valoarea mărcilor va crește, de asemenea, pe măsură ce consumatorii acordă o semnificație personală acestor mărci – astfel încât promovarea unei conexiuni emoționale „va duce la un contact durabil pe termen lung”, sugerează agenția.

Dar generații diferite acordă valoare moștenirii în moduri diferite. Oferind un exemplu din Marea Britanie, Faulkner a spus:

„În comparație cu Baby Boomers, cumpărătorii mai tineri de brânză sunt mai puțin probabil să plătească mai mult pentru o brânză care este produsă în Marea Britanie sau provine dintr-o zonă cunoscută (de exemplu, Parmigiano-Reggiano, West Country Cheddar).

Cu toate acestea, consumatorii mai tineri de brânză sunt, de asemenea, mai deschiși către brânzeturile în stil european produse în Marea Britanie, adică mozzarella în stil britanic, Somerset Brie.

„Doar 11% dintre cumpărătorii de brânză din generația Z ar fi încurajați să plătească mai mult pentru o brânză care oferă beneficii precum o rețetă tradițională.”

Pentru a atrage consumatorii mai tineri, mărcile de brânză trebuie să-și alinieze povestea cu interesele, valorile și preferințele gustative ale generației Z, a menționat el. „Marcă puternică și comunicarea despre bunăstarea fermierilor sunt mai probabil să motiveze tinerii cumpărători britanici de brânză”, a spus Faulkner.

Produsele lactate își mențin terenul în mijlocul pieței în creștere pentru alternative

Mintel observă că, așa cum alternativele de carne au fost concepute pentru a reproduce produsul real, consumațirs „vor dori să rămână fideli obiceiurilor și rutinelor lor cu produse mai ecologice” – dar, așa cum se vede cu carnea alternativă, cererea consumatorilor nu este suficientă.

„Piața alternativă a cărnii a fost afectată de probleme de gust, accesibilitate și atribute de sănătate”, ne-a spus Faulkner. „Ca răspuns la incertitudinea economică, consumatorii au renunțat la produsele din carne alternativă în favoarea produselor din carne familiare, mai puțin costisitoare. Consumatorii cheie, cum ar fi flexitarienii, percep cărnurile alternative ca fiind prea procesate.”

În ceea ce privește alternativele lactatelor, între o treime și jumătate dintre cumpărătorii de pe piețele europene majore folosesc acum produse lactate alternative – dar utilizarea este în scădere, potrivit Faulkner. „Loialitatea față de produse lactate rămâne puternică: majoritatea consumatorilor susțin că nu ar renunța niciodată complet la consumul de lactate.

„Ei își fac griji că și copiii lor vor pierde nutrienții esențiali.”

Cu toate acestea, consumatorii europeni au rămas loiali produselor lactate alternative, în ciuda presiunilor economice, a adăugat el. „Doar o minoritate a cumpărat mai puține produse lactate de origine vegetală sau s-au reîntors la produse lactate.”

Percepțiile gustului și prețul rămân cele mai mari obstacole pentru adoptarea de către consumatori a produselor lactate alternative în rândul consumatorilor, deși pentru unul din cinci, nu există motive speciale pentru care au evitat aceste produse până acum.

Ar putea fi doi factori în joc aici, potrivit lui Faulkner. „Alternativele lactate nu sunt neapărat pe radarul neutilizatorilor”, a spus el. „Cumpărătorii ar putea fi, de asemenea, copleșiți de cantitatea de alegere disponibilă acum. 34% dintre utilizatorii de lapte spun că gama largă de lapte pe bază de plante disponibilă face dificilă alegerea unuia pe care să îl încerce.”

Re-imaginarea rutinei solo – oportunități în alimentația activă?

Mintel mai spune că mărcile trebuie să fie mai active în „reproiectarea rutinelor solo” – de ex. cafeaua de dimineață - ca ceva ce consumatorii nu trebuie să facă singuri acum că mulți caută să formeze noi relații și să se angajeze cu comunitățile lor după pandemie.

Pentru mărcile de produse lactate, oportunitățile de aici ar putea fi în segmentul de nutriție activă sau în sectorul mai larg de alimente și băuturi mai bune pentru tine. Cu descoperirile recente ale NPD, cum ar fi cea realizată de SIG și AnaBio Technologies, care au formulat și ambalat primul iaurt fortificat cu probiotice ambientale, ar putea exista mai multe oportunități de a atrage grupuri mai largi de consumatori activi în afara rutinelor lor individuale.

Raportul Mintel privind tendințele globale este acum disponibil direct de pe site-ul web al companiei de informații despre piață.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2