Ferma

309

Mişcarea și transportul animalelor în și din exploatațiile cu animale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-un comunicat transmis DSVSA Sibiu face precizări privind Mişcarea și transportul animalelor în și din exploatațiile cu animale. Potrivit specialiștolor, mișcările de animale prin vânzări, cumpărări, sau prin alte evenimente ce se petrec în exploataţiile crescătorilor, sunt activităţi permanente, iar în cazul în care nu se derulează în conformitate cu normele sanitare veterinare pot afecta starea de sănătate a efectivelor de animale, informează Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu.

Pe lângă starea de sănătate a animalelor poate fi afectată şi activitatea de comerţ intracomunitar şi exportul cu animale vii sau cu produse de origine animală, provocând cu prejudicii economice însemnate. pentru a preîntâmpina efecte nedorite conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, stabileşte anual un set de măsuri, obligatorii pentru proprietarii şi mijlocitorii de animale, măsuri care vizează respectarea legislaţiei privind mişcarea şi transportul animalelor în şi din exploataţiile comerciale cu animale, exploataţiile de la gospodăriile populaţiei, în târguri, expoziţii şi abatoare.

Astfel, în conformitate cu Ordinul Preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 40 / 2010 completat cu Ordinul 28 / 2011 (implementarea procedurilor de identificare şi înregistrare a animalelor), bovinele, ca şi alte specii (cabaline, ovine, caprine li suine), circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate, înregistrate în Baza Naţională de Date (B.N.D.) şi sunt însoţite de formulare de mişcare şi de paşaport (în cazul bovinelor şi cabalinelor) precum şi de alte documente prevăzute de normele sanitare veterinare în vigoare.

Bovinele, ovinele şi caprinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii eliberat de medicul veterinar din localitate.

Prin actele normative emise se prevede ca toate exploataţiile din România, respectiv din Judeţul Sibiu, trebuie să deţină o carte de exploatație, distribuită proprietarului de la sediul D.S.V.S,A din judeţul de reşedinţă a acesteia.

Pentru a preveni comiterea unor abateri de la legislaţia din domeniu, în vigoare, precum şi reducerea plăților sau excluderea de la plată a subvenţiilor sau a a altor facilităţi financiare oferite de statul român sau de fonduri europene, restricţi de a comercializa animale sau produse obţinute de la acestea, după caz, reamintim deţinătorilor de animale din exploatațiile nonprofesionale cu bovine, ovine, caprine şi suine că au următoarele obligaţii:

— Să solicite medicului veterinar de liberă practică împuternicit înregistrarea exploataţiei în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

— Să coopereze cu medicul veterinar de liberă practică, împuternicit, de la C.S.V din localitate, pentru ca toate animalele din exploataţie să fie identificate prin crotaliere.

— Să respecte prevederilor din Legea nr. 191 / 2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea animalelor cu modificările şi completările ulterioare, respectiv, data limită pentru identificare şi înregistrare este:

* la animalele din speciile bovine, în termen de până la 20 de zile de la naștere,

* la specia porcină, în termen de până la 60 de zile de la naştere,

* ovinele şi caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mişcarea lor din exploataţia în care s-au născut, ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 6 luni,

* deţinătorii de ovine şi caprine au şi obligaţia să solicite medicului veterinar împuternicit identificarea animalelor înainte de împlinirea vârstei de 6 luni sau, în orice caz, înainte ca acestea să părăsească exploatația de origine, cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică,

* costul manoperei de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor care au depășit vârsta maximă prevăzută de legislaţia în vigoare pentru identificare şi înregistrare este suportat de către proprietarul acestora,

— Să comunice medicului veterinar arondat, în termen de 7 zile, orice eveniment de naștere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, sau regăsire animal;

— Să nu achiziţioneze sau să înstrăineze animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor şi cabalinelor, fără paşaportul acestora

— Să solicite medicului veterinar împuternicit arondat, eliberarea formularului de mişcare, în cazul mutării animalelor între două exploataţii diferite sau să îi predea acestuia exemplarul negru al documentului de mişcare în cazul achiziţionării ori vânzării animalelor de la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploataţii comerciale;

— Să predea medicului veterinar împuternicit crotalia animalului sacrificat pentru consum propriu şi să solicite eliberarea formularului de declarare eveniment;

— Să păstreze şi să arhiveze în ordine cronologică toată formularistica ce îi este remisă de medicul veterinar împuternicit (aceasta constituindu-se în registrul de exploataţie);

— Să predea medicului veterinar împuternicit formularele de mișcare cu care a achiziţionat animalele;

— Să îşi achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei și să solicite medicului veterinar împuternicit aplicarea acesteia.

Deținătorii de bovine sunt obligați în plus:

— În termen de 14 zile de la data identificării şi înregistrării în Baza Naţională de Date a bovinei, deținătorul bovinei solicită D.S.V.S.A. judeţeană eliberarea pașaportului, prezentând următoarele documente

* cerere tip

* copie de pe buletin sau carte de identitate a solicitantului;

* dovada că este deținătorul bovinelor (copie de pe cardul exploataţiei în care sunt deţinute animalele, copie de pe F1, formular de mişcare, formular de declarare eveniment) pe baza căruia personalul din D.S.V.S.A să poată verifica în Baza Naţională de Date, înregistrarea animalului şi locaţia acestuia;

— La ridicarea paşaportului de la D.S.V.S.A, deţinătorul de animale din specia bovine achită suma de 5 lei pentru un paşaport.

— În cazul pierderii pașaportului, în termen de 3 zile de la data înregistrării în B. N. D. a acestei fapte, deţinătorul animalelor solicită D.S.V.S.A. judeţeană, prin cerere, eliberarea paşaportului duplicat, achitând suma de 25 lei pentru un paşaport.

— În cazul transmiterii dreptului de proprietate prin vânzare sau donaţie, vechiul proprietar are obligaţia de a preda noului deţinător paşaportul bovinei, operațiune care trebuie comunicată şi medicului veterinar din localitate.

— În cazul moștenirii animalelor din specia bovine, noul deţinător, în cazul în care nu intră în posesia pașaportului, are obligația de a solicita D.S.V.S.A județeană, eliberarea unui duplicat.

Atenționăm, de asemenea, că în vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligația de a prezenta organelor de control şi de inspecţie sanitară veterinară, documentele de însoţire ale animalelor, iar în cazul în care nu poate face dovada identificării şi trasabilităţii animalului în cauză, autoritatea sanitară veterinară consideră acest animal cu risc major în difuzarea de boli, îl va pune sub restricţie şi îl va dirija pentru sacrificare sau ucidere, conform prevederilor legale, pe cheltuiala proprietarului şi aplică amendă contravenţională, între 1.000 şi 5.000 lei.

Atenţie ! datele incorecte înscrise de proprietari în cererile de sprijin, animale neidentificate, lipsa animalelor în exploataţie la controlul efectuat de către personalul D.S.V.S.A. sau A.P.I.A, sunt în totalitatea responsabilitate a proprietarului.

Dr. Pențea Ioan

Compartiment Comunicare la D S V S A Sibiu

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2