(DairyReporter) Cercetătorii au folosit cu succes nanotehnologia și au creat o suprafață rezistentă la contaminare pentru inox, care susțin că poate crește eficiența și productivitatea procesului de producție și asigurarea siguranței alimentare. Inovația este foarte importantă deoarece contaminarea suprafeței de lucru reduce eficiența operațională, timpul de lucru și mărește probabilitatea de contaminare a biofilmului, declară cercetătorii. ”O asemenea ancasare va duce la descreșterea ratelor de transfer a căldurii, la presionarea fluctuațiilor și pierderea per total a calității produsului”, susțin aceștia. Pelicula a fost testată pe suprafața a 316L plăci de schimb căldură din inox pe care laptele prim este procesat și care sunt cele mai probabile pentru o contaminare semnificativă, sau ancasarea proteinelor și mineralelor. Suprafața de nano-particule modificată din oțel aplicată pe suprafața de lucru a scăzut nivelul de contaminare la 97%, afirmă cercetătorii într-un articol publicat doar online în Jurnalul Procesarea Alimentară și Bioproduselor.