Ferma

192

Norme de transport și comercializare a animalelor vii în perioada Sărbătorilor de iarnă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Starea de sănătate a efectivelor de animale, precum şi comerţul în teritoriul naţional, intracomunitar şi exportul cu animale vii sau produse de origine animală pot fi influentate de in aceasta perioada, daca mişcările de animale prin vânzări, cumpărările sau prin alte evenimente care se petrec în exploataţiile crescătorilor nu se derulează în conformitate cu normele sanitare veterinare. Potrivit Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu, vanzarea animalelor din exploataţiile de la gospodăriile populaţiei, se poate face doar în târguri de animale, autorizate / înregistrate la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. Legalitatea normelor de funcţionare a târgurilor sunt prevăzute în Ordinul nr. 45 din 17.05.2010, emis de A.N.S.V.S.A şi publicat în M.O. nr. 333 din 19.05.2010, complectat cu Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 77/2015. „Pentru a se asigura o stare de sănătate corespunzătoare a efectivelor de animale şi păsări, la nivel naţional şi local, sunt stabilite măsuri, coordonate şi monitorizate de autorităţiile cu competenţă în acest sens, care vizează modul cum se aplică şi se respectă legislaţia privind mişcarea şi transportul animalelor în şi din exploataţiile comerciale, exploataţiile de la gospodăriile populaţiei, în târguri, şi abatoare şi în activităţi de import-export”, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu. Potrivit Dr. Penţea Ioan – Secretar Executiv al institutiei sus mentionate, in acest context deţinatorul de animale are următoarele obligaţiile: •    Să colaboreze cu medicii veterinari, arondaţi, pentru identificarea şi înregistrarea la timp a animalelor, bovine, ovine, caprine şi porcine, existente în exploataţie •    Să declare orice fătare, moarte, dispariţie sau furt a oricărui animal în maximum sapte zile. •    Să nu achiziţioneze sau să înstrăineze animale neidentificate, fără documente sanitar-veterinare, iar în cazul bovinelor şi cabalinelor, fără paşaportul acestora. •    Să anunţe medicul veterinar de fiecare dată cînd animalul părăseşte exploataţia (ferma, gospodăria individuală), iar în cazul sacrificărilor tradiţionale (porcine, ovine, caprine) să restitue crotalia. •    În timpul mişcării animalelor, deţinătorii să aibă asupra lor următoarele documente:  - Cartea de exploataţie - Paşaportul (în cazul speciei bovine şi cabaline) - Certificatul de sănătate şi documentul privind informaţile pentru lanţul alimentar. în cazul mişcării către abator. •    Să respecte circuitul documentelor de mişcare după instrucţiunile primite de la medicul veterinar care le-a eliberat. Obligatiile transportatorului •    Să accepte la transport numai animale crotaliate şi care sunt însoţite de documentele enumerate mai sus; •    Să verifice la îmbarcare corespondenţa între documente şi animalul îmbarcat; •    Să prezinte la controlul efectuat de autorităţile oficiale, animalele şi documentele acestora; •    Să asigure normele de protecţie şi bunăstare a animalelor pe parcursul călătoriei; •    Să transporte animalele în vehicole autorizate sanitar veterinar în acest scop; Pentru mişcarea animalelor vii, în alte judeţe, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, înainte de eliberarea certificatului de sănătate, solicită de la D.S.V.S,A,  judeţeană de origine, obţinerea avizului interjudeţean. In vederea asigurarii trasabilităţii, proprietarii de animale au obligaţia să anunţe, în termen de 48 de ore medicul veterinar de liberă practică împuternicit, cu privire la animalele care se întorc în exploataţia de origine din târg, sau care ajung la o altă destinaţie finală ca urmare a vânzării în târg. Bovinele, ovinele şi porcinele se sacrifică, în scop comercial, numai în abatoare autorizate care beneficiază de supraveghere sanitară veterinară prin medic oficial, care examinează şi marchează carnea în conformitate cu legislaţia în vigoare. Carnea provenită se comercializează şi procesează numai prin unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor generale şi specifice de igienă şi calitate, Prin excepţie, autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate, în afara gospodăriei, cu recomandarea expresă de a se asigura controlul acestor produse de către un medic veterinar împuternicit de D.S.V.S.A judeţeană. Inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. judeţeană, verifică prin acţiuni organizate şi prin colaborare cu personal din cadrul I.P.J. modul cum sunt respectate prezentele măsuri de către factorii responsabili, menţionaţi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2