Norme generale Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: denumirea sub care este vandut alimentul; lista ingredientelor; cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea neta pentru alimentele preambalate; data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum; conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale; denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului; in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania; locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului; instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor; o mentiune care sa permita identificarea lotului; mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse. Mentionarea ingredientelor Prin ingredient se intelege orice substanta, inclusiv aditivii, utilizata la producerea sau la prepararea unui aliment si care va fi continuta si de produsul finit ca atare sau intr-o forma modificata. Atunci cand un ingredient al unui aliment, la randul sau, este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv. In sensul normelor metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmatoarele: componentele unui ingredient care, in cursul procesului de fabricatie, au fost temporar separate pentru a fi reincorporate ulterior in produs intr-o cantitate care sa nu o depaseasca pe cea initiala; aditivii a caror prezenta intr-un aliment este datorata exclusiv faptului ca au fost continuti in unul sau mai multe ingrediente ale acestuia si cu conditia ca acestia sa nu isi mai indeplineasca functia tehnologica in produsul finit; aditivii utilizati ca auxiliari tehnologici; substantele folosite in cantitati strict necesare ca solventi sau ca suport pentru aditivi ori pentru arome. Lista care cuprinde ingredientele contine toate ingredientele din alimente in ordinea descrescatoare a cantitatii, determinata in momentul introducerii in fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate se mentioneaza in lista, cuprinzand ingredientele. Cantitatea Inscrierea cantitatii nete a alimentelor preambalate se face in unitati de volum pentru produsele lichide si in unitati de masa pentru celelalte produse, utilizandu-se, dupa caz, litrul, centilitrul, mililitrul, kilogramul sau gramul. Prevederile referitoare la indicarea cantitatii nete se aplica si in cazul in care, prin acte normative specifice, se impune indicarea cantitatii nominale minime sau medii. In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe articole continand aceeasi cantitate din acelasi produs, ambalate individual, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete continuta de un ambalaj individual si a numarului total al acestora. Aceste mentiuni nu sunt obligatorii atunci cand numarul total de ambalaje individuale poate fi numarat cu usurinta din exterior si atunci cand cel putin o indicatie privind cantitatea neta individuala poate fi citita clar din exteriorul produsului. In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unitati de vanzare, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete totale si a numarului total de ambalaje individuale. Norme specifice pe grupe de produsLaptele de consum: continutul de grasime trebuie exprimat in procente, pentru fiecare tip de lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic); procedeul de tratament termic (pasteurizare, sterilizare) trebuie mentionat separat, fiind admise prescurtari de tipul "past." sau "UHT"; pentru laptele pasteurizat se va mentiona "A se pastra la temperatura de 2-4sC". Sortimente de lapte concentrat sau praf: A) In cazul laptelui concentrat neindulcit, al laptelui concentrat indulcit, al laptelui normalizat concentrat neindulcit, al laptelui normalizat concentrat indulcit, al laptelui smantanit concentrat indulcit si al laptelui smantanit concentrat neindulcit se va mentiona: Tratat la temperatura ultrainalta (UHT)" sau "tratat la temperatura ultrainalta", daca acestea au fost supuse la un astfel de tratament si ambalate aseptic; continutul de grasime, exprimat in procente; continutul de substanta uscata, exprimat in procente; recomandari privind modul de utilizare si conditiile de diluare. B) In cazul sortimentelor de lapte praf, vor fi evidentiate: mentiunea "produs instant" - pentru produsele cu solubilitate instantanee; continutul de grasime exprimat in procente; continutul de substanta uscata, exprimat in procente; recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, precum si continutul de grasime al produsului astfel reconstituit. Produse lactate acide (iaurt, smantana, lapte batut, kefir, sana): continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs. Branzeturi: Pentru diferitele tipuri de sortimente din aceasta grupa, cum ar fi branzeturile proaspete, maturate, topite, fermentate si aromatizate, pe eticheta trebuie trecut: continutul de grasime raportat la substanta uscata, exprimat in procente; procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare); o mentiune precum "pe baza de lapte crud", daca s-a utilizat numai lapte crud pentru fabricare; in cazul branzeturilor aromatizate, mentionarea aromatizantului adaugat. Unt: Pentru unt, vor fi trecute pe eticheta continutul de grasime, exprimat in procente; o mentiune speciala, in cazul adaosului de sare. Produse din categoria margarina: mentiune privind tipul de margarina; continutul de grasime, exprimat in procente; mentiunile privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, daca s-au utilizat asemenea adaosuri in procesul de fabricare; margarina continand mai mult de 0,5% sare comestibila trebuie indicata ca "sarata". Lactate cu Denumire de Origine Controlata Pentru a stimula dezvoltarea regionala, ministrul Agriculturii a anuntat recent ca produsele lactate vor fi etichetate la fel ca vinurile. Prin aceasta reglementare, consumatorii vor fi informati cu privire la regiunea de unde provine fiecare produs si toate detaliile legate de provenienta acestuia. Masura urmareste un control mai bun si impunerea pe piata a specialitatilor din diferite regiuni. Noul sistem de etichetare va ajuta la impunerea pe piata internationala a specialitatilor locale. Acum, pe laptele de vaca este trecuta doar firma, insa, pe viitor, ar urma sa fie specificata si zona de provenienta. Fermierilor le surade aceasta idee, considerand ca ii va ajuta sa isi valorifice produsele. Mai mult decat atat, fermierii romani si-ar putea face cunoscute produsele mai usor in perspectiva renuntarii, din 2015, la cotele de productie impuse de Uniunea Europeana.