MADR a publicat pe site-ul său Proiectul Normelor metodologice în baza cărora, după aprobare și promulgare, se vor derula relațiile contractuale dintre jucătorii din sectorul laptelui și lactatelor. Vă prezentăm integral acest text: Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.297/2013 privind stabilirea relațiilor contractuale din sectorul laptelui și al produselor lactate, precum și recunoașterea organizațiilor de producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate. Art. 1. În sensul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) autoritate competenta - Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, prin Departamentul pentru Administrarea cotelor de lapte din cadrul APIA. b) organizatie de producatori - orice persoana juridica, care activeaza în sectorul laptelui și al produselor lactate, constituita exclusiv din producatori agricoli, și are ca scop negocierea productiei de lapte a membrilor, recunoscuta de autoritatea competenta; c) asociatie de organizatii de producatori - orice persoana juridica constituita la initiativa organizatiilor de producatori, recunoscuta conform prezentei hotarâri; d) aviz de recunoastere - documentul eliberat de autoritate competenta, care certifica îndeplinirea de catre persoana juridica în cauza a conditiilor de recunoastere ca organizatie de producatori; e) decizie de retragere a recunoasterii - documentul eliberat de autoritatea competenta, care are ca scop revocarea actului de recunoastere; f) IMM - o microîntreprindere, o întreprindere mica sau mijlocie în sensul Recomandarii 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definiția microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii. Art. 2.(1) Orice livrare de lapte crud efectuata de un producator catre un prim-cumparator trebuie sa faca obiectul unui contract scris între parți sau primi-cumparatorii trebuie sa faca o oferta scrisa de a contracta. (2) Contractul si/sau oferta de a contracta, prevazute la alin. (1), încheiate între parti înainte de livrare, trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: a) pretul datorat pentru livrare, care este fix si este indicat în contract sau este calculat prin combinarea mai multor factori stabiliti în contract, care ar putea include indicatori de piata care reflecta schimbarile conditiilor de piata, volumul livrat si calitatea sau compozitia laptelui crud livrat; b) volumul, calitatea și compoziția laptelui crud care poate si/sau trebuie sa fie livrat, c) termenele și condițiile de livrare; d) durata contractului, care trebuie sa fie de minimum 6 luni, cu clauze de încetare; e) detaliile privind perioadele si procedurile de plata; f) modalitatile de colectare sau de livrare a laptelui crud; si g) normele aplicabile în caz de forta majora. (3) În conformitate cu prevederile art.185f alin.(3) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP"), cu modificarile și completarile ulterioare, nu este necesar sa se încheie un contract si/sau o oferta de contract atunci când laptele crud este livrat de un agricultor unei cooperative al carei membru este agricultorul, daca statutul cooperativei respective sau normele si deciziile prevazute în cadrul acestui statut sau întemeiate pe acesta prevad dispozitii având efecte similare prevederilor stabilite la alineatele (1) și (2). Art. 3. În conformitate cu prevederile prezentei hotarâri, se recunosc ca organizații de producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate toate persoanele juridice care își depun candidatura în vederea recunoașterii și care îndeplinesc urmatoarele condiții: a) se compun din producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate; b) sunt constituite la inițiativa producatorilor din sectorul laptelui și al produselor lactate; c) au stabilit unul sau mai multe dintre urmatoarele obiective: (i) asigurarea programarii și a adaptarii producției la cerere, în special în privința calitații și a cantitații; (ii) concentrarea aprovizionarii și a plasarii pe piața a produselor obținute de membrii sai; (iii) optimizarea costurilor de producție și reglementarea prețurilor de producție;d) au un numar minim de 5 membri și acopera o cantitate de minim 35 tone de produc.ie comercializabila într-un an; e) au probe suficiente în ceea ce privește faptul ca își pot îndeplini în mod corespunzator activitațile atât din punctul de vedere al timpului, cât și din punctul de vedere al eficienței și al concentrarii aprovizionarii; f) au un statut care respecta prevederile literelor a) – e); g) sunt funcționale, conform bilan.ului contabil anual pentru anul anterior solicitarii recunoașterii, depus si înregistrat la administratia financiara. Art. 4. În vederea recunoasterii ca organizatie de producatori, volumul productiei comercializate pe care persoana juridica trebuie sa o dovedeasca initial este cea realizata într-o perioada de 12 luni anterioara solicitarii recunoasterii. Art. 5. Pentru obtinerea recunoasterii ca organizatie de producatori, persoana juridica, prin reprezentantul legal, depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pe a carui raza teritoriala se afla sediul organizației, o cerere prin care solicita recunoasterea ca organizatie de producatori, însoțita de urmatoarele documente: a) copie a actului constitutiv din care sa reiasa componenta si numarul de membri; b) copie a deciziei adunarii generale în care se mentioneaza acordul acesteia pentru efectuarea demersurilor legale în vederea obtinerii recunoa.terii ca organizatie de producatori; c) copie a certificatului de înregistrare la registrul comertului; d) copie de pe bilan.ul contabil anual pentru anul anterior solicitarii recunoașterii, depus si înregistrat la administratia financiara; e) un centralizator privind baza de producție a membrilor, întocmit si semnat de administrator pe baza actelor doveditoare; f) documente care sa ateste volumul producției comercializate într-o perioada de 12 luni anterioara solicitarii recunoasterii; h) statul de functii si lista personalului angajat, semnate de administrator si de contabil. Art. 6.(1) Înainte de acordarea recunoasterii, persoanele nominalizate, prin decizie a directorului, din cadrul centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, verifica documentele mentionate la art.5 si se asigura, prin controale la fata locului, de respectarea conditiilor de recunoastere prevazute la art. 3 si de exactitatea informatiilor furnizate. (2) În urma acestor verificari, autoritatea competenta poate: a) decide acordarea sau refuzul recunoasterii ca organizatie de producatori; b) solicita documentele lipsa si/sau completarea celor existente. (3)Persoanele desemnate conform alin. (1) verifica pentru fiecare solicitant daca dosarul contine toate informatiile prevazute de legislatie si transmit autoritatii competente a statului dosarul împreuna cu un proces verbal de constatare, în termen de 15 zile de la data primirii. (4) În cazul în care se constata ca solicitantul nu a furnizat toate informatiile si/sau documentele necesare, i se va transmite o înstiintare, în termen de 5 zile, în care se vor indica informatiile/documentele pe care trebuie sa le înainteze în vederea obtinerii recunoasterii. (5) Daca în termen de 15 de zile nu sunt primite informatiile/documentele solicitate, dosarul se înainteaza autoritatii competente a statului cu propunerea de respingere a cererii. (6) APIA prin DACL este responsabila pentru eliberarea avizului de recunoastere, precum si pentru înregistrarea într-un registru a organizatiilor de producatori. (7) Avizul de recunoastere ca organizatie de producatori se emite în maximum 60 de zile lucratoare de la solicitarea acestuia si se notifica în scris solicitantului în termen de 5 zile lucratoare. Art. 7.(1) În conformitate cu prevederile prezentei hotarâri, în urma unei solicitari, se poate recunoaște o asociație formata din organizații ale producatorilor recunoscute în sectorul laptelui și al produselor lactate, care îndeplinește urmatoarele condiții: a) este compusa din doua sau mai multe organizații de producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate recunoscute; b) sunt constituite la inițiativa organizațiior de producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate recunoscute; c) este capabila sa desfașoare în mod eficient toate activitașile desfașurate de o organizație recunoscuta de producatori. (2) Pentru obtinerea recunoasterii ca asociație a organizatiilor de producatori, persoana juridica, prin reprezentantul legal, depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pe a carui raza teritoriala se afla sediul asociatiei organizațiilor, o cerere prin care solicita recunoasterea ca asociatie a organizatiilor de producatori, însoțita de urmatoarele documente: a) copie a actului constitutiv din care sa reiasa componenta si numarul de organizații membre ale asocia.iei; b) copie a deciziei adunarii generale în care se mentioneaza acordul acesteia pentru efectuarea demersurilor legale în vederea obtinerii recunoașterii ca asociație a organizatiilor de producatori; c) copia documentului de recunoaștere a fiecarei organizații recunoscute; d) un centralizator privind baza de producție a organizațiilor membre, întocmit si semnat de administrator pe baza actelor doveditoare; e) documente care sa ateste volumul produc.iei comercializate într-o perioada de 12 luni anterioara solicitarii recunoasterii; f) statul de functii si lista personalului angajat, semnate de administrator si de contabil. (3) Organizatiile de producatori recunoscute pot constitui asociatii de organizatii de producatori, care pot desfasura oricare dintre activitatile unei organizatii de producatori, chiar si în cazul în care comercializarea produselor în cauza continua sa fie desfasurata de membrii acesteia. (4) Recunoasterea poate fi obtinuta numai daca asociatia în cauza demonstreaza ca nu detine o pozitie dominanta pe o piata determinata, decât în cazul în care acest lucru este necesar pentru atingerea obiectivelor prevazute în art. 33 din Tratatul de instituire a CEE. (5) Nu pot fi membre ale asociatiilor de organizatii de producatori persoanele juridice care nu detin recunoasterea ca organizatie de producatori. (6) Asociației organizațiilor de producatori care solicita recunoașterea, li se aplica în mod corespunzator prevederile organizațiilor de producatori referitoare la modul de verificare a condițiilor de recunoaștere, a.a cum este prevazut la art.6. Art. 8.(1) Organizatiile de producatori/asociațiile organizațiilor de producatori recunoscute actioneaza în numele si în interesul membrilor. (2)Perioada minima de apartenenta a unui producator la organizatia de producatori/asocia.ia organiza.iilor de producatori recunoscuta este de un an. (3) Conditiile în care un membru poate parasi organizatia de producatori/asociația organizațiilor de producatori recunoscuta sunt stabilite de adunarea generala a membrilor acesteia. (4) Renuntarea la calitatea de membru se comunica în scris organizatiei de producatori/asociației organiza.iilor de producatori recunoscute si devine efectiva dupa o perioada de 15 zile din momentul primirii comunicarii, aceasta reprezentând perioada de preaviz. (5)Autoritatea competenta este informata de organizatiile de producatori/asociațiile organizațiilor de producatori recunoscute asupra oricarei modificari privind componenta, datele de identificare, numarul de membri sau încetarea activitații, în termen de 30 de zile de la adoptarea acestora de catre adunarea generala a membrilor acesteia. Art. 9.(1) Autoritatea competenta, prin persoanele nominalizate din cadrul centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, efectueaza, la toate organiza.iile de producatori/asociațiile organizațiilor de producatori recunoscute, controale la fața locului, anual, cu privire la mentinerea conditiilor de recunoastere. (2) Fiecare control efectuat la fata locului face obiectul unui proces verbal de control care trebuie sa indice în special: persoanele prezente, actiunile, masurile si documentele verificate, precum și rezultatele verificarilor. (3)Reprezentantul organizatiei de producatori/asociației organizațiilor de producatori recunoscute semneaza procesul verbal pentru a atesta prezenta sa la control, poate adauga observatii si primeste un exemplar din acesta. (4) Autoritatea competenta poate notifica organizatia de producatori/asociația organizațiilor de producatori cu privire la un control la fata locului, cu maximum 10 zile lucratoare înaintea efectuarii acestuia. Art. 10.(1) În situatia în care, în urma efectuarii controlului prevazut la art. 9 alin.(1), autoritatea competenta constata o nerespectare a criteriilor de recunoastere de catre o organizatie de producatori/asociație a organizațiilor de producatori, cauzata de o actiune deliberata sau de o neglijenta a acestora, suspenda recunoașterea organizatiei/asocia.iei. (2) Suspendarea intra în vigoare la data constatarii nerespectarii condițiilor de recunoaștere și ia sfârșit la data remedierii deficiențelor care au condus la suspendare. (3)Autoritatea competenta suspenda recunoasterea unei organizatii de producatori/asociații a organizațiilor de producatori daca: a) exista o nerespectare deliberata a criteriilor privind numarul minim de membri, structura si controlul democratic, precum si activitatile principale desfasurate de acestea, constatata în urma controlului la fa.a locului; b) cantitatea productiei comercializate scade, timp de 2 ani consecutivi, sub limita stabilita. (4) Daca ulterior perioadei de 6 luni deficiențele care au condus la suspendare nu au fost remediate, dupa efectuarea unui nou control la fa.a locului, autoritatea competenta emite decizia de retragere a recunoașterii organizației/asociatiei. (5) Decizia de retragere este comunicata organizatiei/asociatiei, în termen de maximum 5 zile lucratoare. Art. 11.(1) În alte cazuri, decât cele prevazute la art.10 alin.(3) lit.a) .i b), de nerespectare a criteriilor de recunoastere, autoritatea competenta transmite o scrisoare de avertisment cuprinzând masurile corective care trebuie adoptate. (2) Neadoptarea masurilor corective în termen de 6 luni este considerata o nerespectare deliberata a criteriilor si autoritatea competenta emite decizia de retragere a recunoașterii organizației/asociatiei. Art. 12. Aplicarea sanctiunilor administrative conform art. 10-11 nu aduc atingere comunicarii neregulilor catre Comisia Europeana în conformitate cu Regulamentul nr. 1848/2006 al Comisiei. Art. 13. Niciun membru al unei organizatii de producatori/asociații a organizațiilor de producatori nu poate dispune de peste 49% din drepturile de vot proportional cu participarea membrului la cantitatea productiei comercializate. Art. 14. Autoritatea competenta informeaza Comisia Europeana o data pe an și nu mai târziu de 31 martie cu privire la orice decizie de acordare, respingere sau retragere a recunoașterii, care a fost adoptata în anul calendaristic anterior. Art. 15.(1) O organizație de producatori/asociație a organizațiilor de producatori din sectorul laptelui și al produselor lactate recunoscuta conform prezentei hotarâri poate negocia, în numele producatorilor membri ai acesteia, cu privire la o parte sau la totalitatea producției lor colective, contractele de livrare a laptelui crud de la producator la primul cumparator, cu respectarea prevederilor Legii concurenței nr.21/1996, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare. (2) Negocierile pot fi purtate de catre o organizație de producatori/asociație a organizațiilor de producatori recunoscuta conform prezentei hotarâri, astfel: a) fie ca este vorba sau nu de un transfer de proprietate a laptelui crud de la producatori catre organizația de producatori/asociația organizațiilor de producatori; b) fie ca prețul negociat este sau nu identic pentru produc.ia colectiva a tuturor producatorilor membri ai organizației/asociației organizațiilor de producatori sau numai pentru unii dintre ei; c) cu condiția ca, pentru organizația de producatori/asociația organizațiilor de producatori respectiva: (i) cantitatea de lapte crud care face obiectul negocierii sa nu depașeasca 3,5 % din producția totala a Uniunii Europene; și (ii) cantitatea de lapte crud care face obiectul negocierii și care este produs în România sa nu depașeasca 33 % din producția naționala totala; și (iii) cantitatea de lapte crud care face obiectul negocierii și care este livrat în România sa nu depașeasca 33 % din producția totala naționala;d) cu condiția ca producatorii în cauza sa nu fie membri ai niciunei alte organizații de producatori/asociație a organizațiilor de producatori care negociaza, de asemenea, astfel de contracte în numele lor; cu toate acestea, prin derogare de la aceasta condi.ie, producatorii care dețin doua unitați de producție separate, amplasate în zone geografice diferite, pot fi membri în doua organizații de producatori/asociații a organizațiilor de producatori care negociaza astfel de contracte în numele lor; e)cu condiția ca laptele crud sa nu faca obiectul unei obligații de livrare care decurge din calitatea de membru al unei cooperative a agricultorului în conformitate cu condițiile stabilite în statutele cooperativei sau normele și deciziile prevazute în acestea sau care decurg din acestea; și f)cu condiția ca organizația de producatori/asociația organizațiilor de producatori sa notifice autoritatea competenta cu privire la volumul de lapte crud care face obiectul negocierii. (3) Prin derogare de la condițiile prevazute la alin.(2) lit.c) punctele (ii) și (iii), o organizație de producatori/asociație a organizațiilor de producatori recunoscuta conform prezentei hotarâri, poate negocia în temeiul alin.(1), cu condi.ia ca, cantitatea totala de lapte crud care face obiectul negocierii respective pentru organiza.ia de producatori/asocia.ia organiza.iilor de producatori respectiva .i care este produs sau livrat într-un stat membru care are o produc.ie anuala totala de lapte crud mai scazuta de 500 000 de tone, sa nu depa.easca 45 % din produc.ia totala na.ionala a respectivului stat membru. (4) În vederea aplicarii alin.(2) lit.c) și a alin.(3), se consulta cantitațile corespunzatoare producției de lapte crud din Uniunea Europeana și din statele membre, care sunt publicate de catre Comisia Europeana. (5) Prin derogare de la alin.(2) lit.c) .i de la alin.(3), chiar daca plafoanele stabilite nu au fost depațite, Consiliul Concurenței poate decide într-un caz individual ca ar trebui sa reinițieze sau sa nu autorizeze o anumita negociere de catre organizația de producatori/asociația organizațiilor de producatori recunoscuta, în cazul în care considera acest lucru necesar pentru a evita excluderea concurenței sau pentru a evita prejudicierea grava a IMM-urilor prelucratoare de lapte crud din România. (6) Statele membre în care au loc negocieri în conformitate cu prezentul articol, notifica Comisia cu privire la aplicarea alin. (2) lit.f) și a alin.(5). (7) Negocierile nu pot fi purtate de catre o organiza.ie de producatori/asociație a organizațiilor de producatori nerecunoscuta conform prezentei hotarâri. Art. 16.(1) Notificarile privind cantitațile de lapte crud care fac obiectul negocierilor contractuale se transmit autoritaților competente din România sau ale statelor membre în care se obține producția de lapte crud ți în care are loc livrarea catre un un prim cumparator, în cazul în care cele doua locații difera. (2) Notificarea menționata la alin.(1) se efectueaza înainte de începerea negocierilor și indica volumul de producție estimat de organizația de producatori sau de asociație care trebuie sa faca obiectul negocierii și perioada de timp preconizata pentru livrarea cantitații de lapte crud. (3) Pe lânga notificarea menționata la alin.(1), fiecare organizație de producatori/asociație a organizațiilor de producatori recunoscuta notifica, pâna la data de 31 ianuarie a fiecarui an, cantitatea de lapte crud, precizat per stat membru de producție, care a fost efectiv livrat în cadrul contractelor negociate de catre organizația de producatori/asociatia organizatiilor de producatori în cursul anului calendaristic precedent. Art. 17.(1) Începând cu data de 1 aprilie 2015, primii cumparatori declara autoritații competente cantitatea de lapte crud care le-a fost livrata în cursul fiecarei luni. (2) România notifica imediat Comisia Europeana cu privire la cantitatea de lapte crud menționata la alin.(1). Art. 18. În baza prevederilor prezentei hotarâri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza procedurile de recunoastere, monitorizare si retragere a recunoasterii organizațiilor de producatori/asociațiilor organizațiilor de producatori, elementele obligatorii ale actului constitutiv ale acestora, modelul avizului de recunoaștere, formularistica necesara recunoașterii, precum și informarile pe care trebuie sa le faca organizațiile de producatori/asociațiile organizațiilor de producatori recunoscute, care se aproba prin decizie a directorului general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Propuneri de odificare și sugestii, pe adresa: [email protected]