264
Rețeaua de schimb de informații și de elaborare a politicilor este formată în timp ce UE se pregătește să implementeze o nouă politică agricolă comună la începutul anului 2023, anunță DairyReporter.
În acest sens, EIP-AGRI și Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală și-au unit forțele pentru a forma o nouă entitate în care părțile interesate pot împărtăși informații și know-how privind agricultura și politica rurală a UE.
Denumită Rețeaua PAC a UE, organizația va sprijini și implementarea noii Politici Agricole Comune (PAC), care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Se speră ca fuziunea celor două organisme agricole europene într-o singură rețea să permită „un schimb mai eficient de informații și bune practici, stimulând în continuare cooperarea și inovarea în Europa rurală”.
Oricine este interesat de politica agricolă a UE și de promovarea practicilor agricole durabile este binevenit să se alăture, de la fermieri și evaluatori până la grupurile de acțiune locală și rețelele naționale PAC.
De la ateliere la elaborarea politicilor
O parte dintre activitățile facilitate prin intermediul rețelei PAC a UE includ reuniuni ale grupurilor tematice și ateliere de dezvoltare a capacităților, furnizarea de date și cifre privind programarea și implementarea PAC și distribuirea unui buletin informativ lunar cu informații despre PAC.
Un „serviciu de asistență pentru evaluare” va fi, de asemenea, format pentru a evalua performanța PAC și a permite părților interesate să sugereze îmbunătățiri.
Vorbind la evenimentul de lansare, care a avut loc pe 6 octombrie 2022 la Bruxelles, Belgia, Maciej Golubiewski, șeful biroului Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a salutat formarea Rețelei PAC a UE drept o „dezvoltare importantă”.
„PAC sărbătorește anul acesta 60 de ani”, a spus el. „Obiectivele inițiale ale politicii au rămas neschimbate - creșterea productivității, stabilizarea piețelor, asigurarea unor standarde de trai echitabile fermierilor și asigurarea disponibilității alimentelor la prețuri rezonabile, care include toate inputurile care vin în producția de alimente. Aceste obiective continuă să răspundă provocărilor și sunt astăzi mai importante ca niciodată.
Criza actuală arată importanța agriculturii și a asigurării securității alimentare în orice moment. Cu noile planuri strategice PAC, căutăm o politică mai ecologică, mai echitabilă și mai eficientă, care să ofere rezultate fermierilor și cetățenilor noștri.
PAC joacă un rol cheie în sprijinirea sectorului agricol european și este acum un instrument și mai important pentru gestionarea tranziției către un sistem de producție alimentară mai durabil și pentru consolidarea eforturilor fermierilor europeni de a aborda schimbările climatice și de a proteja mediul.”
Noua politică: inovație bazată pe rezultate în fiecare stat UE
Se speră ca adoptarea noii politici agricole comune să modernizeze și să simplifice politica UE în domeniul agriculturii, luând în considerare „condițiile și nevoile locale” ale fiecărui stat membru.
Fiecare stat membru al UE își va crea propriul plan strategic PAC, dar pentru primii cinci ani, toate planurile se vor baza pe 10 obiective cheie.
Acestea includ venituri echitabile pentru fermieri, creșterea competitivității, îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul alimentar, acțiunile împotriva schimbărilor climatice, îngrijirea mediului, conservarea pământului și a biodiversității, sprijinirea reînnoirii generaționale, protejarea calității alimentelor și a sănătății și altele.
Noul regulament se concentrează pe rezultate și eficiență, precum și pe costurile administrative și pe utilizarea instrumentelor digitale.
Propunerile pentru noua PAC au fost prezentate pentru prima dată în 2018; politica a fost adoptată în decembrie anul trecut și va fi implementată oficial la 1 ianuarie 2023.