159
Din cauza lipsei de personal calificat și a constrângerilor birocratice stricte, comerțul măcelarilor se confruntă în prezent cu o varietate de provocări de afaceri. Fiind cel mai important târg internațional al sectorului, IFFA – Tehnologie pentru carne și proteine alternative – prezintă soluții orientate spre viitor, care vizează, printre altele, o eficiență sporită a producției și concepte inovatoare de vânzare.
Lipsa de angajați calificați este o problemă majoră pentru majoritatea firmelor din comerțul măcelarilor. Confirmând acest lucru, dr. Reinhard von Stoutz, director general al Asociației Măcelarilor Germani, spune: „Cel mai recent studiu de investiții a arătat că un număr peste medie de companii ar dori să investească în personal nou.
” În acest context, există firesc și un mare interes pentru soluțiile care reduc costurile cu personalul. Un alt rezultat al sondajului DFV: proprietarii de companii intenționează să facă și investiții majore în domeniile producției, parcurilor de vehicule și tehnologiei de sacrificare.
Principiul 24/7 atenuează lipsa de personal
Soluțiile 24/7, care sunt utilizate de întreprinderile maeștrilor, în special de cele din zonele rurale, ajută la atenuarea acestei situații dificile prin introducerea magazinelor digitale inteligente care funcționează în general fără personal și sunt deschise non-stop.
Carnea și cârnații, precum și gamele complete de produse alimentare, sunt păstrate în automate sau dulapuri frigorifice pe care clienții le pot accesa direct. Shopfiters oferă concepte hibride pentru spațiile comerciale existente, care combină avantajele magazinelor inteligente cu personal și fără personal, sau containere de vânzare care creează noi puncte de vânzare în locații precum sate, gări, universități sau case de bătrâni.
Potrivit DFV, șapte la sută dintre respondenți sunt dispuși să investească bani în soluții de acest gen. Karsten Schmidt din Rheinböllen din regiunea Hunsrück din Germania conduce un pavilion de vânzări de 36 de metri pătrați fără personal într-un centru comercial. El explică:
„Oricine dorește să facă cumpărături acolo trebuie mai întâi să se înregistreze online și să obțină un cod QR care nu numai că îi permite să acceseze magazinul, ci să acționeze și ca mijloc de plată”. Patru camere care monitorizează interiorul oferă protecție împotriva furtului și vandalismului. Markus Leggedör din Weener, Frisia de Est, a deschis un centru de cumpărături digital de 50 de metri pătrați în magazinul său existent în urmă cu nouă luni.
Când își închide măcelăria sâmbăta după-amiaza, împachetează orice produse rămase de pe tejghea și le pune în magazinul inteligent. Potrivit maestrului măcelar, rezultatele au fost bune: „Magazinul Smart a depășit cu 50 la sută așteptările noastre calculate. Nu este doar o alternativă excelentă la ghișeul de service – este un plus autentic.”
Conștientizarea ecologică
Conștientizarea ecologică, economică și socială are un rol important de jucat pentru mulți măcelari. Achiziționând carne și animale pentru sacrificare direct de la fermieri, dintre care mulți sunt locali, acestea devin parte dintr-un ciclu natural cu distanțe scurte de transport.
Abatorizarea internă, umană ca o condiție prealabilă pentru bunăstarea animalelor și cea mai bună calitate a cărnii oferă comerțului un avantaj ecologic suplimentar. În plus, acest lucru evită poluarea mediului și emisiile de CO2 cu etapele ulterioare de producție, cum ar fi tăierea, prelucrarea cărnii și vânzarea, toate având loc sub un singur acoperiș.
Faptul că cea mai mare parte a cărnii este vândută la ghișeu completează avantajele din punct de vedere al durabilității, deoarece aprovizionarea locală nu înseamnă doar distanțe scurte pentru angajați și clienți, ci evită și utilizarea ambalajelor de prisos, uneori dăunătoare mediului.
Datorită sistemelor lor de producție și distribuție intensive în forță de muncă, comerțul măcelarilor oferă și locuri de muncă pregătite pentru viitor și asigură astfel durabilitatea socială. Având în vedere diversele lor sarcini antreprenoriale, mulți măcelari nu sunt conștienți de avantajele lor în materie de durabilitate și că munca lor ar trebui să fie mai mult subliniată atunci când vine vorba de marketing și comunicare.
Regionalitatea și bunăstarea animalelor
Pentru Sabine, Julia și Lena Schmitz de la măcelăria omonimă din orașul german Bitburg, sustenabilitatea este sinonimă cu regionalitatea. Așa cum spun cele trei femei, „Avem atât de multe produse locale grozave încât ne aprovizionăm aproape totul de aici. De aceea nu există nimic în ghișeul nostru care să nu provină de la noi”.
Ei își folosesc sursele încercate și testate de mulți ani, cumpărându-și carnea de porc, pasăre și vită de la ferme selectate din regiune. La fel ca și clienții lor, toți producătorii acordă prioritate bunăstării animalelor, își folosesc propria hrană și își livrează efectivul personal la un mic abator de familie. În schimb, fermierii primesc prețuri fixe care sunt mai mari decât prețurile pieței.
Chiar și agenția de marketing pe care se bazează Sabine, Julia și Lena Schmitz are sediul într-un sat vecin. Avantajul ge: pe lângă comunicarea mai rapidă atunci când este necesar, experții în publicitate sunt pe deplin conștienți de valoarea regiunii Eifel și sunt capabili să o transmită în mod credibil.
Ca bucătar calificat, Lena Schmitz combină clasicele internaționale cu produse locale pentru specialități zilnice și servicii de petrecere. Un exemplu este vitello tonnato-ul ei modificat cu o notă regională: în loc de sos de muschi de vițel și ton, ea folosește piept de pui și un sos de păstrăv brevetat ca componente de bază.
Autosuficiență electrică
Thomas Eisele din Ostrach din Suvabia Superioară captează soarele: este un pionier în energiile regenerabile și în stocarea energiei electrice. Maestrul măcelar dispune de trei sisteme fotovoltaice care generează un total de 115 kWp (= kilowatt peak, puterea de vârf pe care modulele fotovoltaice o pot atinge în condiții standardizate), o centrală combinată de căldură și electricitate și două unități de stocare a energiei electrice cu o capacitate de 214 kWh și o putere de 90 kW. Aproape întâmplător, mașina lui Eisele funcționează cu energie electrică, mărind capacitatea de stocare la 304 kWh.
De asemenea, are mai multe puncte de încărcare care pot fi folosite de public. Dacă lumina soarelui este insuficientă și sistemul de stocare este gol, centrala de cogenerare funcționează ca un tampon, ceea ce înseamnă că Eisele poate chiar și o întrerupere de curent.
Noaptea, maestrul măcelar folosește energia generată pentru a-și alimenta vehiculele frigorifice, care sunt folosite în timpul zilei la piețele săptămânale din regiune, precum și mașinile sale de producție consumatoare de energie. Acest sistem sofisticat îl face practic autosuficient din punct de vedere energetic.
Verdictul său: "Totul funcționează exact așa cum a fost planificat. Datorită capacității de stocare crescute, nu avem nevoie de energie electrică din rețea. Este pur și simplu acolo ca o rezervă de urgență".
IFFA cu ultimele tendinte pentru comertul macelarilor
Prezentând cea mai recentă tehnologie pentru afaceri de toate dimensiunile, IFFA este un loc de întâlnire atât pentru comerțul măcelarilor, cât și pentru industrie.
La târg, aproape toți marii expozanți au experți pentru comerț care pot consilia pe subiecte precum sacrificare, procesare, ambalare, marketing, vânzări, tehnologie de depozitare, igiena industrială și IT.
În vremuri de lipsă de forță de muncă calificată și schimbarea obiceiurilor de cumpărare, IFFA este o sursă excelentă de soluții practice și idei noi, de exemplu, noi soluții robotizate care economisesc timp, cresc vânzările și reduc volumul de muncă al angajaților.
Un bun exemplu în acest sens este roboții de feliere și ambalare de la ghișeul de service, care pot fi controlați prin intermediul unei tablete și care taie, feliază și ambalează automat produsele.
Utilizarea inteligenței artificiale în măcelării devine și ea din ce în ce mai importantă. Ce oportunități și riscuri pot apărea din această dezvoltare și cum poate AI ajuta la simplificarea proceselor de producție, la optimizarea fluxurilor de lucru în birou și la îmbunătățirea marketingului?
IFFA este platforma ideală pentru a discuta aceste tendințe și pentru a vedea o gamă largă de mașini în funcțiune. Și, odată cu piața și competițiile, Asociația Măcelarilor Germani și GILDE vor prezenta din nou un program variat de evenimente în Sala 12.0. (Foto: IFFA)