Ferma

452

Nutriția și sănătătea păsărilor de curte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Inovațiile de astăzi introduc în mod constant instrumente nutriționale care au scopul de a ajuta producătorii de păsări de curte să gestioneze provocările, de la prețuri ridicate la hrana animalelor până la probleme enterice cronice și reglementări stricte de mediu, notează PoultryWorld care citează un nou studiu referitor la nutriția și sănătatea păsărilor.

Rentabilitate demonstrată

Având în vedere costul dietei cu păsări de curte, este esențial ca aceste inovații să ofere valoare și o rentabilitate demonstrată a investiției producătorului.

Peste 10 ani de studii de cercetare efectuate cu pui de carne de pe tot globul au validat performanța Selko Presan. Aditivul pentru hrana amestecat este conceput pentru a susține sănătatea intestinului păsărilor și pentru a ajuta efectivele să își atingă potențialul de productivitate.

Mai multe studii științifice au furnizat date care susțin capacitatea sa de a promova sănătatea enterică, ajută la reducerea nevoii de antibiotice și la menținerea producției chiar și în medii dificile.

Presan-FY a sprijinit utilizarea eficientă a furajelor și rezultatele finale ale producătorilor de păsări din 2012, cu peste 20 de miliarde de kilograme (kg) de hrană suplimentată, hrănite la peste 5 miliarde de pui de carne, rezultând peste 1 miliard de kg de hrană și economii de peste 3 miliarde EUR de către producători.

Strategie de proiectare pe două direcții

Ca aditiv alimentar amestecat, produsul încorporează elemente atent selectate, inclusiv acizi grași cu lanț mediu (MCFA), C12 cu eliberare lentă, butirați cu eliberare țintă, compuși fenolici și acizi organici cu valori pKa ridicate. Combinația de componente a fost selectată pentru a susține 2 elemente esențiale ale sănătății intestinale: funcția de barieră intestinală și microbiota intestinală stabilă.

Aditivul ajută la întărirea integrității barierei intestinale, sprijinind recuperarea joncțiunii strânse în tractul intestinal. Intestinul subțire determină ce molecule pot intra în fluxul sanguin al unei păsări, iar joncțiunile strânse se bazează pe structuri complicate de proteine pentru a forma barierele dintre celulele intestinale.

Aceste structuri – compuse din aproximativ 40 de proteine diferite – ajută la controlul a ceea ce este permis prin peretele intestinal. În plus, aditivul furajer ajută și la dezvoltarea vilozităților.

Vilozitățile sunt proiecții asemănătoare degetelor care măresc capacitatea de absorbție și suprafața intestinului și funcționează împreună cu criptele care se extind până la mucoase. Un perete intestinal care funcționează eficient va avea vilozități mai lungi și cripte mai mici.

În plus, Presan-FY ajută la stabilizarea microbiotei intestinale. Activitatea microbiană intestinală poate afecta eficiența creșterii, deoarece comunitatea microbiană concurează pentru nutriție cu animalul gazdă.

Această situație poate genera și produse secundare nedorite. De exemplu, atunci când proteina nedigerată părăsește intestinul subțire, aceasta hrănește microbiota din cecum, care apoi fermentează și generează metaboliți toxici.

Metaboliții toxici

Acești metaboliți toxici pot afecta turnover-ul celular în tractul intestinal și pot inhiba performanța de creștere. Creșterea turnover-ului celular determină degradarea accelerată a enterocitelor și a celulelor caliciforme, ceea ce crește rata metabolismului și sinteza proteinelor și stabilește o populație mai mare de celule imature care sunt mai puțin eficiente în absorbția nutrienților.

Microbii intestinali pot reduce, de asemenea, digestibilitatea grăsimilor prin deconjugarea acizilor biliari care continuă să reducă absorbția lipidelor și generează produse toxice despre care se știe că inhibă creșterea păsărilor. Amestecul de ingrediente este conceput pentru a gestiona aceste provocări.

Aditivul funcționează pentru a reduce numărul de bacterii, reducând astfel competiția pentru elementele nutritive și ajutând la prevenirea fermentației proteinelor nedigerate în cecum, unde poate genera metaboliți toxici.

Numărul mai mic de bacterii limitează turnover-ul rapid al enterocitelor și celulelor caliciforme, iar celulele intestinale mai mature ajută la îmbunătățirea eficienței absorbției nutrienților și a secreției enzimatice. Acest lucru reduce, de asemenea, catabolismul acizilor biliari și, astfel, susține o digestie mai bună a grăsimilor.

O comunitate microbiană stabilă a fost legată de rapoarte mai bune de conversie a furajelor atât la puii de carne sănătoși, cât și la puii de carne. Se înțelege că diversitatea crescută a genurilor microbiene oferă păsărilor o rezistență îmbunătățită și susține un potențial de producție mai bun, datorită rolurilor diferite pe care microbiota le joacă în tractul gastro-intestinal.

Se știe că diferiți microbi au roluri diferite în pasăre. De exemplu, microbii specifici generează compuși care influențează procesul digestiv și integritatea intestinului, susțin dezvoltarea mecanismelor de apărare a gazdei și depășesc colonizarea de către bacterii patogene.

Cercetări și rezultate

Cercetările efectuate pe peste 40.000 de pui de carne din mai multe țări din 2012 au stabilit influența pozitivă pe care Presan-FY o poate avea asupra sănătății și performanței păsărilor, împreună cu documentarea îmbunătățirilor consistente ale eficienței furajelor.

Încercări comparative

Odată cu creșterea interesului față de utilizarea aditivilor furajeri în producția de păsări de curte, multe produse spun despre modurile lor de acțiune și despre modul în care îmbunătățesc sănătatea și productivitatea intestinală.

Se știe că diferite componente influențează păsările și le protejează de diverse provocări. De exemplu, acizii organici oferă un efect antibacterian și sprijină digestia îmbunătățită.

Prebioticele pot reduce aderența patogenului și pot susține integritatea barierei intestinale. Un aditiv alimentar amestecat care combină mai multe ingrediente poate ajuta la obținerea de rezultate pozitive în mai multe zone. Abordarea combinată își propune să ofere un răspuns care este mai mare decât s-ar putea obține cu suplimente separate.

Cea mai mare valoare economică per pasăre

Când Presan-FY a fost comparat cu alți aditivi pentru hrana animalelor într-un studiu efectuat, s-a constatat că oferă un sprijin mai bun puilor de carne care se confruntă cu o provocare și crescuți fără antibiotice sau coccidiostatice. Păsările care au primit produsul au demonstrat, de asemenea, cea mai mare valoare pe pasăre în ceea ce privește costul aditivului.

Furnizarea turmelor cu un aditiv alimentar combinat care este adaptat pentru a susține sănătatea și integritatea intestinului și include ingrediente care abordează mai multe aspecte ale tractului gastro-intestinal, ajută la menținerea profitabilității și a performanței păsărilor - chiar și în situații provocatoare sau stresante.

Peste 10 ani de studii au arătat că acest sprijin poate oferi un ajutor rentabil producătorilor care doresc să reducă utilizarea antibioticelor în fermele lor, sprijinind în același timp păsările cu sisteme digestive mai stabile, care sporesc performanța și se apără împotriva provocărilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2