324
Avem o Românie plină de tradiții, obiceiuri și meșteșuguri date mai departe, din generație în generație. Așa cum multe tradiții s-au păstrat în timp neschimbate, așa și procesul de producere și gustul salamului de Sibiu au rămas la fel.
Recunoașterea europeană, recunoașterea măiestriei mezelarilor români
Recunoașterea europeană într-un sistem de calitate Indicație Geografică Protejată pentru Salamul de Sibiu reprezintă recunoașterea efortului și a muncii neîntrerupte a multor generații de oameni care, cu încredere, zi de zi, au făurit istorie ducând prin timpuri gustul inconfundabil al celui mai titrat salam românesc, Salamul de Sibiu.
De mai bine de 130 de ani, mâini dibace meșteșugesc Salamul de Sibiu. Dincolo de aspectele tehnologice distincte, priceperea meșterilor își păstrează peste timp relevanța în procesul de fabricație a Salamului de Sibiu, multe dintre etapele de producție efectuându-se și astăzi manual.
Aprecierea vizuală și manuală a tocăturii, ajunsă la ”bob de orez”, adăugarea manuală a amestecului de sărare și condimentare ”în ploaie”, verificarea manuală a fermității batonului pe perioadele afumării, maturării și uscării, încărcarea manuală a depozitelor, decizia momentului perierii și perierea manuală a fiecarui baton de salam sunt aspecte extrem de importante care fac ca acest produs să fie constant la un nivel calitativ apreciat.
Astfel, un rol foarte important a fost și este îndeplinit de maeștrii mezelari care își pun amprenta de neconfundat pe calitatea Salamului de Sibiu care ajunge pe mesele consumatorilor și a căror iscusință este și acum hotărâtoare în creearea particularităților acestui produs prețios.
Doar măiestria unor oameni deprinși cu acest mesteșug este cea care, mai presus de orice cunoștințe de specialitate, indică momentul potrivit pentru a acționa într-un anumit fel și nu altminteri.
Această pricepere este de fapt bogăția care s-a transmis de-a lungul generațiilor, cunoașterea fiind împărtășită de către toți cei devotați realizării Salamului de Sibiu. Asimilarea acestor cunoștințe și a acestei experiențe a menținut continuitatea, în zona geografică menționată prin IGP, a Salamului de Sibiu, apreciată, atât în România, cât și în lume.
Ce înseamnă IGP?
Indicație Geografică Protejată ste un sistem european privind calitatea produselor alimentare. Garanția calității pentru consumatori și a unui preț echitabil pentru fermieri, constituie dublul obiectiv al ”Pachetului privind calitatea”, adoptat de Comisia Europeană.
Acest pachet privind calitatea, instituie, pentru prima dată, o politică cuprinzătoare referitoare la sistemele de certificare, la mențiunile cu valoare adăugată pentru calitatea produselor agricole și la standardele privind produsele.
Salamul de Sibiu a dobândit denumirea de Indicație Geografică Protejată în data de 9 februarie 2016.
Specificitatea Salamului de Sibiu se bazează pe următoarele elemente:
Cererea privind acordarea Indicației Geografice Protejate a avut drept temei reputația de care se bucură Salamul de Sibiu și aria de producție a produsului. Salamul de Sibiu cuprinde următoarele regiuni administrative: Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și Sibiu.
De ce este importantă o Indicație Geografică Protejată?
Pentru consumatori, indicațiile geografice sunt utile pentru determinarea originii și a calității produselor. Multe dintre acestea au dobândit o adevărată notorietate care, în lipsa unei protecții adecvate, poate face obiectul unor declarații false din partea unor operatori comerciali necinstiți.
Producătorii legitimi sunt la rândul lor prejudiciați pentru că astfel pierd beneficiul unor operații comerciale lucrative, iar reputația produselorpoate fi afectată.
Salam de Sibiu IGP. Gust european desăvârșit. În România.