Repere

310

Parlamentul a adoptat Legea stopării risipei alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează Euractiv, citând surse parlamentare, Camera Deputaților a adoptat Legea pentru stoparea risipei alimentare. Legea a fost ransmisă la Președinție, pentru a fi promulgată.

Ulterior promulgării consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

După cum s-a constatat, în România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente. ”Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului. 

Cele mai importante prevederi: - mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;

- va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;

- magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi. 

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără: 

- reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;

- donarea alimentelor;

- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;

- folosirea alimentelor la compost.

(Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2