851
Parlamentul European a votat pentru adoptarea unui raport privind implementarea schemei școlare din UE, care favorizează alimentele neprocesate, ecologice și produse la nivel local și omite alternativele pe bază de plante, informează DairyReporter.
Fără aditivi
Raportul, care are ca scop eficientizarea administrării schemei, printre alte obiective, a mai propus ca produsele distribuite școlilor din UE „să fie originare din UE și, în esență, neprocesate, acolo unde este cazul, ecologice, produse local și, dacă este posibil, de calitate europeană.”, cu cel puțin 25% din produsele ecologice încurajate să fie adoptate.
Produsele care conțin adaos de zaharuri, grăsimi, săruri și îndulcitori „nu ar trebui să fie permise”, în timp ce amendamentele depuse care cer ca băuturile pe bază de plante să fie incluse în domeniul de aplicare al schemei au fost respinse.
Într-un discurs adresat eurodeputaților, europarlamentarul român Carmen Avram, care a creat raportul, a cerut Parlamentului să voteze în favoarea moțiunii pentru a „pune capăt excluderii copiilor cu intoleranțe, alergii și restricții alimentare”.
Ea a spus că 24% dintre elevii intervievați de Comisia Europeană nu pot accesa schema școlară din UE din cauza bolii sau a lipsei de alternative. „Compromisul nu se referă la introducerea unei diete pe bază de plante, ci la obligația noastră de a suplimenta bugetul pentru a crea alternative din lista produselor deja acceptate”, a adăugat ea.
În declarația sa, Avram a mai cerut CE să mărească bugetul alocat distribuției de fructe, legume, lapte și produse lactate pentru a compensa presiunile inflaționiste („când vine vorba de copii, nu e loc de economisire”), și eliminarea criteriului în care ofertele cu preț scăzut sunt prioritare la atribuirea contractelor pentru a stimula micii fermieri și producătorii locali.
„Nu totul este pierdut”
ProVeg International, ONG-ul care a militat pentru includerea laptelui pe bază de plante în școlile din UE, a condamnat votul drept „o oportunitate ratată”, dar a spus că o nouă propunere a Comisiei Europene ar putea oferi factorilor de decizie o altă șansă de a regândi această decizie.
„Parlamentul European a ratat o oportunitate”, a declarat organizația într-o declarație pe Facebook. „Au votat împotriva includerii băuturilor pe bază de plante în școli. Dar nu totul este pierdut: Comisia Europeană va lucra acum la o nouă propunere.
ProVeg solicită adăugarea laptelui fortificat pe bază de plante, neîndulcit, la Schema școlară pentru copiii care nu pot sau nu doresc să consume lactate.” Între timp, Asociația Europeană a Produselor de Lactate a salutat adoptarea raportului.