Ferma

408

Parlamenul European insistă asupra monetizării carbonului din agricultură

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Euractiv, Comisia pentru agricultură a Parlamentului European a propus să depășească domeniul de aplicare al noului cadru al UE pentru certificarea rezervoarelor de carbon în agricultură, prevăzând remunerarea și comercializarea certificatelor de emisii negative.

Un aviz adoptat

În timpul primei sale reuniuni după pauza de vară, comitetul a adoptat avizul cu privire la propunerea Comisiei Europene de un cadru la nivelul UE pentru eliminarea carbonului – adică sechestrarea carbonului din atmosferă prin soluții tehnice, dar de asemenea, cele bazate pe natură, cum ar fi depozitarea în copaci sau soluri.

Deputatul care conduce dosarul în cadrul comisiei pentru agricultură, europarlamentarul liberal ceh Martin Hlaváček, a salutat „majoritatea largă” care a votat în favoarea proiectului său.

„Votul a confirmat că, pentru a asigura adoptarea voluntară a practicilor de cultivare a carbonului de către un număr semnificativ de fermieri în viitor și pentru a maximiza potențialul lor de a genera eliminări de carbon, este nevoie de o abordare personalizată pentru agricultură și silvicultură”, a spus el pentru EURACTIV.

Propunerea Comisiei, prezentată în noiembrie anul trecut, stabilește standarde la nivelul UE pentru certificarea eliminării carbonului, inclusiv în agricultură, dar a rămas tăcută asupra faptului dacă aceste certificate ar trebui să fie comercializate pe piețele carbonului sau altfel remunerate.

Pentru parlamentarii din agricultură, acest lucru nu pare să fie suficient: în opinia lor, ei propun câteva modificări ale textului care pun accentul pe monetizarea și tranzacționarea certificatelor de agricultură de carbon.

În timp ce textul inițial al Comisiei pariază pe „efectul de stimulare al certificării” rezervoarelor de carbon, versiunea comitetului adaugă că stimulentele ar trebui să vină și prin „monetizarea” unor astfel de certificate.

Pe lângă criteriile de calitate pentru eliminarea carbonului și regulile pentru verificarea și recunoașterea acestora, domeniul de aplicare al legislației ar trebui să includă și „reguli de tranziție pentru utilizarea finală a unităților certificate”, potrivit comitetului.

Finanțare de pe piețele de carbon

Concret, parlamentarii propun ca „până la intrarea în vigoare a normelor la nivelul UE privind declarațiile ecologice”, fermele ar trebui să poată folosi certificatele „pentru declarații climatice voluntare”, atâta timp cât acest lucru nu interferează cu atingerea obiectivelor privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Directiva privind declarațiile ecologice, propusă de Comisia Europeană în martie a acestui an, propune reguli pentru a se asigura că afirmațiile companiilor, inclusiv neutralitatea carbonului, sunt fundamentate și sunt în prezent dezbătute de Parlament și țările UE.

Dacă și cum ar trebui comercializate certificatele de emisii negative din agricultura de carbon pe piețele publice sau voluntare ale carbonului este printre întrebările cele mai aprinse dezbătute cu privire la propunerea Comisiei.

În timp ce reprezentanții fermierilor și unii parlamentari au subliniat importanța transformării agriculturii carbonului într-o sursă suplimentară de venit pentru fermieri, activiștii ecologisti au subliniat că stimulentele ar trebui să provină din finanțare publică mai degrabă decât din piețele de carbon, argumentând că acestea din urmă ar veni cu riscul ca alte companii să facă ecologizare. amprenta lor de carbon.

Ce înseamnă agricultura de carbon?

Între timp, avizul comitetului pentru agricultură propune, de asemenea, extinderea definiției a ceea ce se califică drept agricultură de carbon pentru a include nu numai „activități de eliminare a carbonului”, ci și o simplă reducere a emisiilor agricole.

De asemenea, propune slăbirea definiției „depozitare permanentă a carbonului”: în timp ce propunerea inițială cere ca un rezervor de carbon să dureze „mai multe secole” pentru a fi calificat drept permanent, avizul comitetului vorbește despre o „perioadă semnificativă de timp”.

Ideea că definiția agriculturii carbonului ar putea include reducerea emisiilor a fost criticată drept „înșelătoare” de către ecologiști, care au avertizat, de asemenea, că trebuie asigurată permanența rezervoarelor de carbon în sol.

Avizul comisiei pentru agricultură este prima evaluare a propunerii Comisiei din partea Parlamentului European. Cu toate acestea, comitetul principal pe această temă este cel de mediu (ENVI), care încă nu a adoptat versiunea sa a textului.

Între timp, Hlaváček de la DG AGRI a subliniat că acum „se va concentra pe dialogul cu colegii Comisiei ENVI pentru a avea cel mai bun rezultat posibil și în viitorul lor raport”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2