216

Pasteurizarea laptelui cu ajutorul microundelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE București, o echipă de cercetători români, formată din Valer TURCIN, Ion BÂRSAN, Vasilie NIKOLIĆ, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibilă procesatorilor care doresc să își modernizeze fabricile. În prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirmă: ”Ştiind că pasteurizarea prin metoda clasică prezintă o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor (vitamine termolabile, unele enzime, etc.), dezechilibrări chimice, modificarea ireversibilă a unor constituienţi nutriţionali (proteine, fosfolipide), la care se adaugă un consum apreciabil de energie termică, prin metoda propusă, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe lângă modernitate, se urmăresc şi alte obiective, precum: -micşorarea substanţială a consumului de energie necesar pasteurizării (exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte) -creşterea siguranţei alimentare prin obţinerea unui produs cu calităţi nutritive superioare şi cu o mai bună conservare a calităţilor iniţiale; - creşterea competitivităţii industrei alimentare româneşti în contextul european. Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are  curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si a inactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei. Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar. Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a  proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea - lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei. Pentru reducerea poluării mediului înconjurător de către procesele industriale  (precum cel de prelucrare a laptelui) investigările în domeniul tehnologic trebui îndreptate spre elaborarea şi desăvârşirea a ceea ce numim “tehnologii integrate” adică tehnologii care, din complexitatea de substanţe oferite de materiile prime nu lasă nimic sau mai nimic sub formă de substanţe nevalorificate ce poluează mediul înconjurător. Aceste tehnologii sunt utilizate în Uniunea Europeană şi recomandate pentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies (BAT). Alte măsuri de reducere a poluării mediului ar consta în intensificarea cercetărilor de proces în tehnologiile de industrie alimentară, punându-se accent pe noi aplicaţii ale acţionărilor fizice asupra materiei prime, acţionări care trebuie să modifice cât mai puţin componentele naturale ale acesteia. Instalaţia care face obiectul acestei analize, concepută în domeniul pasteurizării cu ajutorul microundelor, confirmă această idee şi deschide noi perspective în obţinerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de acţiunea directă a microundelor asupra microorganismelor înseşi. În acelaşi timp, instalaţiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mică, ca şi cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protecţia calităţii aerului din zonă întrucât sunt excluse noxele produse de arderea combustibililor. Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezultă poluanţi pentru aer. Singurele substanţe toxice utilizate sunt cele din sistemul de spălare constând din soluţii de hidroxid de sodiu de concentraţia 0,5 - 0,8 %. Depozitarea acestora se face într-un depozit special amenajat şi asigurat cu sistem de închidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substanţe. In sala de spălare se aduc numai cantităţile necesare consumului zilnic, la sfârşitul programului de lucru. Deşeurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tip menajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergenţii folositi la igienizare. Acestea se colecteaza în container special şi sunt preluate de serviciul de salubrizare al localităţii.” Deși noua tehnologie a fost prezentată de ceva timp, ea încă este puțin cunoscută tehnologilor și proprietarilor de afaceri din domeniu.  

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2