200

Pea Proteina, alternativă tehnologică şi comercială

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Nevoia procesatorilor de a răspunde unei cereri tot mai diversificate venite din partea pieţei, determină în permanenţă căutarea de alternative care, în final, sunt menite să asigure un produs de calitate şi sănătos, chiar dacă acesta este din categoria substitutelor.   Nevoia necesită rezolvări   Venită din partea companiei franceze Roquette, propunerea s-a materializat în Pea Proteina ”VegDelight-Nutralys”, făcând obiectul unei comunicări ştiinţifice care a avut loc în luna noiembrie a acestui an la târgul Health Ingredients Europe care a avut loc în perioada 13-15 noiembrie la Frankfurt, comunicarea fiind publicată de DairyReporter.   La modul general, Pea Proteina, în fapt, o proteină extrasă din mazăre, este o formă relativ nouă de pulbere apreciată pentru digestibilitatea sa ridicată (90-95 %), potenţialul scăzut al reacţiilor alergice şi preţul său scăzut. Proteina de mazăre are o textură uşoară, rafinată, cu un gust dulce, având proprietatea de a se amesteca foarte bine într-o soluţie. În plus, proteina din mazăre este cu mult mai puţin alergică decât cele extrase din soia, neavând manifestări negative asupra sănătăţii consumatorilor.   Adesea, proteina de mazăre este combinată cu proteina de orez, pentru a se obţine un profil superior de aminoacizi, Pea Proteina fiind scăzută în cisteină şi metionină dar bogată în lizină. Iar combinarea proteinelor de mazăre cu aceea de orez (PPR), contribuie la atenuarea gustului puternic al acestuia din urmă, combinaţia fiind considerată de mulţi tehnologi drept una dintre cele mai bune soluţii pentru potenţarea gustului. O proprietate interesantă a proteinei din mazăre este aceea că, prezentă într-o cantitate mare, pulberea amestecată cu o cantitate mică de apă formează un amestec semisolid care acţionează ca barieră de răspândire.   Urmând ultimele tendinţe   Pornind de la aceste generalităţi, cercetătorii de la Roquette au realizat Pea Proteina VegDelight-Nutralys, destinată fabricării pseudo-lactatelor care pot fi consumate de către persoanele care manifestă intoleranţă la lactoză, de către cei cu nevoi nutriţionale speciale sau de către grupuri culturale sau religioase care au o alimentaţie condiţionată, statisticile specialiştilor francezi arătând că nu sunt deloc puţin numeroase. Astfel, se apreciază că aproape 75 % din populaţie, la nivel mondial, manifestă un deficit al lactazei, de care depinde digestia lactozei. Pornind de aici, nu este de mirare că una dintre tendinţele care capătă tot mai mult contur pe plan mondial este aceea de a realiza pe scară largă produse ”lactate” libere de lactoză, inclusiv cele destinate copiilor. Iar, dacă aflăm că produsele desert din această categorie au avut între 2006 şi 2010 o creştere de 62 %, la nivel mondial, argumentul justeţei adoptării unei astfel de propuneri nu lasă prea mult loc de contestaţii.   Similare lactatelor premium   Comunicarea cercetătorilor de la Roquette porneşte de la constatarea că dietele non-lactate capătă o tot mai mare amploare, deşi nu sunt lipsite de sentimentul de frustrare, afirmând că Pea Protenina are proprietăţi superioare celor din orez şi soia.   Conform documentului citat, VegDelight-Nutralys este o proteină extrem de purificată, obţinută din mazăre uscată (Pisum sativum) şi vizează nevoile specifice al consumatorilor de alimente dietetice, inclusiv ”lactatele” dietetice. Se afirmă că proteina este foarte bine adaptată pentru a putea fi utilizată într-o gamă foarte largă de alimente, având proprietăţi tehnologice de o importanţă deosebită pentru produsele ”lactate”, mai ales, în ceea ce priveşte emulsionarea sau vâscozitatea atât de necesare pentru o textură cremoasă.   Mai mult decât atât, Roquette afirmă că utilizarea acestei proteine conduce la realizarea unor excelente deserturi congelate, cum ar fi Panna sau îngheţate comparabile cu produsele lactate din categoria premium, acest lucru realizându-se fără a necesita condiţii specifice de producţie sau soluţii tehnologice sofisticate, având un grad de solubilitate de S 85 F. Totodată, produsul final este hrănitor, rafinat şi, mai ales, liber de substanţe alergene.   Motivarea comercială Când piaţa solicită, producătorii trebuie să se execute, aceasta fiind în beneficiul lor direct. De aceea, propunerea companiei Roquette vine atât ca alternativă la provocările noilor tendinţe, cât şi ca posibilitate de diversificare a gamei sortimentale a procesatorilor, inclusiv a celor din industria de lactate. Luând în calcul numărul persoanelor care manifestă alergie la produsele lactate, motivaţiile de ordin statistic sunt aproape de netăgăduit, deşi, în România, tendinţa unei alimentaţii ”sănătoase” nu se manifestă chiar atât de pregnant, dacă nu luăm în calcul categoriile tinere de consumatori sau cele cu nevoi speciale de alimentaţie.   În acelaşi timp, etichetând corespunzător, utilizatorii unor astfel de soluţii tehnologice au posibilitatea lărgirii considerabile a gamei sortimentale, putând veni pe piaţă cu noi produse care, bine promovate, pot avea succes constant, contribuind astfel la rotunjirea cifrei de afaceri.   Desigur, puriştii vor considera acest demers aproape o falsificare a produsului final, dar, repetăm, totul stă în prezentarea şi etichetarea corectă. Apoi, în măsura în care Pea Proteinele îşi vor dovedi şi mai mult calităţile superioare faţă de alte produse din aceeaşi categorie, substitutele pot însemna o şansă în plus, inclusiv de ordin economic. În definitiv, decât să fabrici imitaţii şi produse analoge fără să declari acest lucru, mai bine să îţi asumi noile tehnologii jucând cinstit faţă de piaţă şi clientul final, mai ales că îi poţi oferi un produs sănătos şi hrănitor, 100 % natural, după cum susţin cercetătorii de la Roquette.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2