521
Știm cu toții că, odată cu venirea alegerilor, guvernul, indiferent de culoarea ori componența lui, începe campania de pomeni, pentru ca partidele care îl compun să își asigure, măcar teoretic, un număr cât mai mare de voturi.
De această dată, cel puțin pentru crescătorii individuali de porci, pomana a venit cam cu un an de zile mai înainte, de vreme ce Camera Deputaților a adoptat așa-zisa Lege a porcului într-o formă serios modificată, față de varianta ieșită de la Senat.
Iar modificarea este una care, în loc să facă ordine în sectorul de creștere a porcilor, în loc să limiteze la maxim posibilitatea continuării contaminării animalelor cu PPA, în loc să limiteze la maxim evaziunea, lasă poartă deschisă tuturor acestor nenorociri.
E drept, în textul legii se vorbește despre sănătate animală, biosecuritate, padocuri specializate și alte alea de care, crescătorii individuali, deși unii dintre ei au habar, de-aia nu mai pot ei! Pentru că această lege a fost dată cu dedicație, iar aceștia sunt beneficiarii legii.
Vedeți dumneavoastră, când se vorbește despre cât de greu o duce ”fermierul” român, în general ne este adus în față țăranul simplu care numai fermier nu e. El este ori un amărât care muncește pentru propria existență, ori e un șmecher care face comerț la negru, în cazul de față, cu porci, și care nu respectă nicio normă.
Știm bine cu toții, pute internetul de pseudo-fermieri de-ăștia care fac comerț ilegal, reprezentând un pericol uriaș pentru sănătatea populației, bașca evaziunea.
Dar, să mă explic, pentru a fi mai bine înțeles:
În forma plecată de la Senat, Legea porcului limita creșterea în gospodării la doar cinci exemplare, gândind că cinci porci sunt de ajuns pentru autoconsum. Mai erau și condițiile de sănătate și curățenie, înscrierea în registre etc., dar acesta era lucrul cel mai important: Doar cinci animale!
Desigur, nimeni nu era împiedicat să crească mai mulți, doar că pentru aceasta, crescătorii individuali ar fi trebuit să se înregistreze și fiscal. În acel moment, într-adevăr, putea fi numit, cu oarecare indulgență, ”mic fermier”.
Acum, în forma adoptată, oricine poate crește câți porci vrea. Da, așa e, în lege se spune că trebuie avizul veterinarului, că trebuie crotaliați, că trebuie declarați etc. Credeți că se va întâmpla așa? Credeți că va îndrăzni vreun veterinar de liberă practică să pornească vreun control? Credeți că se va duce vreunul dintre acești crescători să își declare veniturile la fisc?
Asta o cred doar cei care au votat legea. De fapt, nici ei nu o cred, dar au adoptat-o în această formă pentru că cei care își spun ”fermieri”, dar care nu sunt decât niște golani din mediul rural care fac speculă cu godaci, cu animale mature sau cu carne de porc, reprezintă un foarte serios bazin electoral.
Ce contează că adevăratul sector al creșterii suinelor e în colaps și că, în această formă, legea nu îi va ajuta cu nimic pe adevărații fermieri? Ce contează că, pe mai departe, pesta porcină africană va face ravagii? Ce contează că industria porcilor din România nu este sprijinită cu adevărat, ca să își revină? Golanii care fac evaziune să prospere, că ei aduc voturi și, uneori, chiar fonduri pentru partide!
Nu uitați că în toamna trecută, revista noastră publica un comunicat emis de DSVSA Ialomița, care informa că numai în primele trei luni ale anului 2022, deci, după sărbătorile de iarnă, în acel județ fuseseră vânduți peste 8000 de porci fără forme legale, fără acte de proveniență, fără avize de sănătate de la medicul veterinar, fără nimic!
Și în timpul ăsta, se găsesc unii care să laude legea. Halal! Drept pentru care, legea asta n-ar trebui numită ”a porcului”, ci ”a porcilor”!