Scaderea productiei de lapte la nivel national este pusa pe seama reducerii numarului de bovine. Se observa o scadere a efectivelor totale de bovine in anul 2011 cu cca. 28% fata de anul 2005, scadere cauzata in primul rand de disparitia fermelor de 1-2 capete, ferme de subzistenta, si ca urmare, de concentrarea efectivelor de bovine in ferme de peste 7 capete, specializate pentru productia de carne si de lapte. De asemenea, in 2011 a scazut si efectivul de vaci de lapte cu 25% fata de anul 2005. Aceasta scadere e motivata si de reorientarea crescatorilor spre cresterea bovinelor din rase de carne, in special in zonele defavorizate, a spus Maria Toma, director general adjunct al Directiei Politici in zootehnie si industrie alimentara in cadrul MADR, intr-o conferinta de specialitate. La nivelul anului 2012 a avut loc o crestere a productiei de lapte de vaca, ca medie in UE, cu 2,8%, a productiei de branzeturi cu 1,5% si a productiei de unt cu 4,4%, potrivit datelor statistice. In ceea ce priveste livrarile realizate de catre producatorii din Romania, in perioada ianuarie - mai 2012 s-a inregistrat o crestere de 6,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Letonia inregistreaza o crestere cu 10,9%, fiind urmata de Polonia si de Ungaria, cu o majorare de 9,7%, a mai spus reprezentantul MADR. O problema imporatnta este insa pretul laptelui - materie prima, care are un nivel redus in Europa, iar la noi, pretul este mult sub media europeana. Pretul mediu al laptelui materie prima la nivelul UE, in luna mai 2012, a continuat sa scada (31,3 eurocenti/kg), situandu-se sub nivelul pretului din anul precedent (33 eurocenti/kg, in mai 2011), a adaugat Maria Toma. In Romania, pretul laptelui materie prima este cel mai jos. Spre deosebire de tarile vest-europene, pretul fortei de munca in Romania este mult mai mic., a explicat Gheorghe Petrisor, fost director in cadrul Danone. Potrivit datelor statistice, la nivelul anului 2011, Romania avea o productie de 39.699 mii hectolitri de lapte, fata de 54.875 mii hectolitri de lapte in 2007. Importurile au urmat un trend ascendent, de la 4.365 mii hl lapte in 2007, la 5.771 mii hl in 2011, in timp ce exporturile s-au dublat, ajungand la 2.234 mii hl in 2011.(Mai multe, pe www.agroinfo.ro)