Ferma

337

Piața cărnii de porc este în revenire ori speranțele sunt șubrede?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ultima analiză privind piața cărnii de porc publicată de PigProgress, Dr. John Strak, analistul pieței specifice a avertizat că speranțele sunt șubrede și că este nevoie de prudență.

Speranță falsă

La finalul primăverii avertizam: „ciclul global al prețurilor pentru industria porcilor și a cărnii de porc a avut o schimbare bruscă – aparent inițiată de penuria de porci în Europa – și a prezentat rate pozitive de schimbare de la o săptămână la alta în martie.

Nu este imposibil ca acesta să fie o speranță falsă și că investitorii și producătorii ar putea începe să se gândească la luarea deciziilor cu privire la producția de porc pentru a profita de deficitul de carne de porc în T4 2024/T1 2025”.

A existat o notă de precauție în acel comentariu și, cu 3 luni mai multe date, acum se pare că precauția este încă adecvată. În special, accelerarea datelor ciclului prețurilor la porc a încetinit aproape la 0, ceea ce indică că întâmpinăm o creștere slabă a prețurilor globale la porc.

Punctul de cotitură al ciclului a apărut în martie, iar creșterea a fost menținută. Dar ceea ce nu este arătat în mod clar în grafic este că rata de schimbare a trendului ascendent în ciclu a încetinit.

Am calculat datele din acel tabel săptămânal și fiecare modificare de la săptămână la săptămână este o măsură a accelerării (sau decelerarii) modificărilor săptămânale ale prețurilor la porcul meu global mediu ponderat. Preț.

Este clar în acel tabel că creșterea inițială din martie a fost urmată de un salt mare în aprilie – dar creșterile prețurilor au încetinit semnificativ de atunci.

Datele care stau la baza acestor modificări sunt preluate din rapoartele de preț din America de Nord și Europa (marii exportatori de carne de porc pe piața mondială). Am spus în aprilie că vom putea fi mai concludenți cu privire la puterea acestei creșteri la sfârșitul trimestrului al doilea.

În acest moment – ​​cu date disponibile până la începutul lunii iunie – singura concluzie sigură este că faza ascendentă a ciclului actual al prețului global la porc este una slabă. Cu alte cuvinte, este posibil ca ciclul să se stabilească sau să se inverseze în lunile următoare.

Uniunea Europeană

Cu toate acestea, Comisia UE raportează că marjele medii ale producătorilor de porci sunt pozitive (și au fost de câteva luni). În mod clar, lipsa relativă de porci din unele părți ale Europei și din lume a indus marje pozitive/sfârșitul contracției pentru majoritatea producătorilor (și/sau procesatorilor acestora) din Europa.

 Danezii, după cum arată ultimele 2 seturi de date de recensământ din Danemarca, sunt un exemplu al modului în care prețurile și marjele îmbunătățite au indus o redresare. Cel mai recent recensământ din Danemarca (aprilie) raportează că numărul scroafelor a crescut cu 2,5% de la an la an, iar scroafele gestante au crescut cu aproape 5%. În mod similar, femelele tinere reținute pentru reproducere au crescut, de asemenea, cu aproape 5%.

Pentru UE în ansamblu, datele recensământului din decembrie sunt singurul set complet de date în acest moment.

În aceste rapoarte de recensământ pentru fiecare stat membru al UE, observăm că numărul total de scroafe intrate în porci pare să fie aproximativ același în 2023 față de 2022 (+0,6%), deși numărul total de femele de reproducție este raportat ca fiind în creștere. 1,6%. Dar pentru marii producători, creșterea poate fi mai mare decât aceasta.

Un calcul mediu al datelor provizorii ale scroafelor de reproducție pentru statele cheie pare să arate o creștere de cca. 2% din efectivul de scroafe de reproducție din UE la recensământul din decembrie 2023.

Statele Unite ale Americii

Experiența recentă a prețurilor la porc în SUA este un alt exemplu de volatilitate și slăbiciunea relativă a pieței cărnii de porc. Și totuși, exporturile de carne de porc din SUA au fost relativ puternice (acestea reprezintă aproximativ un sfert din prețul porcului din SUA conform USMEF).

Exporturile de carne de porc din America de Nord (și Europa) au fost susținute recent de șocuri de aprovizionare în Vietnam și Filipine (și în China în ultimii ani).

Cât timp poate continua? Este de remarcat faptul că piața internă a porcilor și cărnii de porc din SUA a fost liniștită în al doilea trimestru.

China

Știrile din China din al doilea trimestru al anului 2024 au fost relativ clare și uniforme. Claritatea vine din anunțul Ministerului Agriculturii din China că va exista o nouă țintă mai mică pentru capacitatea de producție de porci a națiunii.

Ținta oficială pentru numărul de scroafe de reproducție a fost redusă la 39 de milioane de la 41 de milioane. Uniformitatea provine din numeroasele rapoarte ale companiei și din declarațiile oficiale ale Chinei care au apărut în mai și iunie.

Aceste rapoarte și declarații sunt de acord că o mulțime de bani au fost pierdute de mulți dintre marii producători/procesatori chinezi în 2023/24.

De asemenea, pare să existe un acord larg că punctul de bază al ciclului prețului porcului chinez a fost atins în T2 2024. O altă caracteristică comună a anunțurilor din sectorul privat este scopul de a pune reducerea costurilor de producție ca factor cheie pentru restabilirea profiturilor în viitor.

Prețurile porcilor chinezi au fost pe o perioadă lungă de timp - cu ASF și Covid-19 fiind perturbatori majori. În ultimul timp, prețurile au fost slabe ca urmare a extinderii excesive a efectivului chinez, determinată de impactul acestor boli.

Dar la sfârșitul lunii mai prețurile la porc au crescut, deoarece s Numărul de râsete a scăzut, ceea ce a dus la afirmațiile că sfârșitul prețurilor scăzute a sosit și la multe ofte de ușurare în multe săli de consiliu ale companiilor de porci din China.

Ce urmează?

Ei bine, interpretarea datelor și diagramelor din acest articol este, îmi pare rău să spun, nu foarte clară. Prețurile globale ale porcilor sunt în creștere, dar este o tendință slabă.

Văd motivele pentru care faza ascendentă s-ar slăbi și mai mult – mai ales dacă producătorii chinezi obțin reduceri de costuri și văd îmbunătățirile recente ale prețurilor ca un motiv de extindere (indiferent de capacitatea țintă a guvernului chinez).

Producătorii din UE sunt, cu siguranță, în modul de recuperare – poate nu se extind, dar caută să obțină mai multă productivitate din materialul reproducător existent prin diferite strategii.

În SUA, juriul este în afara – nimeni nu pare entuziasmat de extinderea efectivelor, dar îmbunătățirea productivității este, de asemenea, pe ordinea de zi acolo. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2