237
Dupa cum informeaza Evenimetul Zilei, piata conservelor de carne s-a prabusit odata cu cea a constructiilor; pe masura ce santierele s-au golit de muncitori, si firmele de conserve au vandut tot mai putin. Vanzarile de conserve de carne au inregistrat anul trecut o scadere de 26%, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii (ARC). Aceasta piata a conservelor de carne a fost foarte afectata de prabusirea pietei constructiilor, pentru ca fiecare muncitor asigura vanzari de cel putin cinci conserve pe saptamana. Cum numarul de santiere deschise in ultimul an a fost tot mai mic, au disparut principalii cumparatori de conserve de carne, a spus Mihai Visan, directorul executiv al ARC. Cum piata constructiilor a fost foarte afectata de aceasta perioada de criza economica, inregistrand in ultimii ani scaderi semnificative, si cum nici pentru anul acesta nu se asteapta o revenire spectaculoasa a sectorului, nici pentru producatorii de conserve de carne nu se anunta zile prea bune. In ultimii trei ani, piata conservelor de carne s-a contractat, printre cauzele acestei scaderi numarandu-se reducerea consumului casnic si restrangerea consumului rezultat din sectoarele de constructii, transporturi, minerit, conservele de pate si tip «ready meal» fiind pranzul preferat al muncitorilor, datorita consistentei si usurintei in utilizare, a spus Manuela Banu, director general Orkla Foods Romania. In plus, spun oficialii firmelor din domeniu, piata a scazut si pentru ca romanii, in general, cumpara mai putin, alegand conserve cu gramaj tot mai mic. Astfel, daca in perioada de crestere economica erau preferate conservele de 300 grame, acum sunt achizitionate cele de 100 grame, potrivit datelor companiei Scandia Food. In acest fel, oamenii fac economii si nici nu mai arunca o parte din mancare, cum faceau adeseori in urma cu cativa ani.