214

Piata neagra si vaca de bulevard

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Sutele de hectare agricole, aflate pe teritoriul intravilan, fac din Bucuresti un oras aparte, dar nu datorita catorva zone verzi. Turmele de oi si de vaci, prezente pe parcele centrale sau prelimitrofe, ridica semne de intrebare, in posibila metropola europeana. Legendele ciobanilor care au incheiat aici transhumanta istorica nu se impaca azi cu cele 53 de surse poluante confirmate oficial pe site-ul Primariei Bucurestiului. Termocentralele sau fabricile sunt primele care ofera o nuanta mai inchisa industriei de lactate, derulata in gospodariile orasenesti. Prezenta neoptionala, in aer, a dioxidului de sulf, dioxidului si monoxidului de carbon sau agentilor volitici, transforma acesti compusi in condimente toxice. Nu avem de-a face cu doi sau zece bucuresteni, care au dorit sa isi cumpere o oaie, in locul unui Saint-Bernard. E vorba de o adevarata industrie a lactatelor, periculoasa pentru cei atrasi de preturile de dumping. Astfel, putem vorbi despre o industrie si o concurenta neloiala pentru producatorii autorizati si conformi sanitar-veterinar. Derulata, uneori, cu acceptul autoritatilor, activitatea fermierilor urbani socheaza atunci cand peisajul de la marginea bulevardelor e pigmentat cu vaci. Tabloul intra in firescul nefericit, cand numarul vanzatorilor de branzeturi prezentate in galeti de vinarom il depaseste pe cel al standurilor autorizate.

Legea pluteste, nu coboara pe pajiste Regulamentul Comisiei Europene a stabilit reguli stricte de colectare, transport si prelucrare a laptelui crud. Au urmat pana la aderare promisiuni privind informarea producatorilor, modernizarea exploatatiilor si o salutata perioada in care Comisia s-a aratat indulgenta cu drumul laptelui romanesc. Cand vine vorba despre suspendari, verificari, masuri, sanctiuni disciplinare, autoritatile sanitar-veterinare autohtone fac trimitere, surprinzator si din nefericire, doar spre producatorii si procesatorii inregistrati oficial. Sa fie motivul principal care stimuleaza pasunea de langa asfalt? A ramas istoriei transportul cu tramvaiul al galetilor incarcate cu branza de oita. Tehnologia lactatelor paralele cu firescul alimentar a evoluat: exista azi lanturi comerciale cu multe verigi periculoase, chiar furnizori angro ai rezultatului marii branze profitabile. In halele destinate lactatelor, comertul cu branzeturi a optat pentru o reforma igienico-sanitara radicala. Procesatorii industriali si particularii autorizati expun, in spatii frigorifice conforme, folosind exclusiv locurile pentru depozitare avizate si echipamentele corespunzatoare oferite de coordonatorii veterinari ai pietelor. Totul e sigur si civilizat, pana la usa halelor. Asistenta veterinara din hala de lactate a Pietei Obor considera ca atributiile i se limiteaza aici, la usa halei; restul e al doctorilor. Nu ma intereseaza ce se vinde pe scara. Pe de alta parte, in sediul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Bucuresti (IISPB), situat la parterul aceleiasi piete, intrebarile adresate referitor la vanzarile neautorizate de lactate derulate vizavi de birourile medicilor primesc raspunsuri ilare: Noi ne ocupam de probe pentru laborator, altele, vedeti jos, in hala. Vantul din buzunarele consumatorilor si neinformarea determina pe multi dintre ei sa opteze pentru produse relativ similare. Cele 20-30 de procente inferioare dau castig de cauza laptelui nepasteurizat, ambalat in pet-uri si asezat sub razele soarelui, alaturi de telemeaua cu miros ranced. Peisaj bucolic cu mahalagii in roluri de tarani Nu ne impiedicam in spatele pietelor populare de cate un Achim din Morometii, plecat pentru a-si vinde branza la un pret mai bun. Industria neagra a lactatelor e bine structurata. Efectul consumatorilor se regaseste in statistici medicale, in cresterea vanzarii farmaceuticelor. Nu e loc de concluzii vesele; grav este ca desfacerea se face la limita pietelor, langa primarii sau sectii de politie. In sectorul 2 al Bucurestilor, intre numerele 495 si 505 ale ªoselei Pantelimon, paste zilnic o turma de vaci, cu fata spre reprezentanta Renault, nestingherite de traficul auto. Bovinele au invatat unde e limita carosabilului, expunandu-se accidentelor mai putin decat pietonii locali. Luand drumul liniei tehnologice a lactatelor, e de ajuns o vizita facuta sambata in Piata Obor, pentru o retrospectiva transparenta a fabricii de zoonoze impachetate in evaziune. Sambata, ora 8: Dintr-o Dacie-papuc intesata cu lapte la pet si galeti de vopsea umplute cu telemea de oita, un dirijor infierbantat al negotului distribuie marfa vanzatoarelor insirate pe scarile halei de peste. Asemenea majoritatii speculantilor precipitati, vorbeste mult, tare si deseori fara adresa. E dispus, dupa furnizarea primei transe, sa devina comunicativ si conciliant. Aflam ca vacile pastorite la gura metroului ofera materie prima la doi pasi de supermarket-ul Cora-Pantelimon, in timp ce prelucrarea se deruleaza la ultimul etaj al unuia dintre blocurile invecinate. Ne-am bagat toti in branzareala asta. Eu, nevasta-mea, sora-mea si cumnatu-meu, se destainuie negustorul. Avem totusi noroc ca sora-mea sta la ultimul etaj, iar cumnata-meu, administratorul blocului, a pus mana pe uscatorie. Acolo facem branzica si umplem sticlele. A abandonat povestea, simtindu-se dator sa inlature dilema unei cumparatoare, mirata de nepotrivirea numarului de Bucuresti al Daciei si telemeaua de Sibiu. Zambind larg, negustorul ofera lamuriri: Asa se zice. Ca-i de Giurgiu, de Sibiu, tot aia. Uite, laptele ala e proaspat, muls azi-dimineata, inca e cald Pantelimonezii au incheiat escapada comerciala in mai putin de trei ore. Barbatii au plecat cu Dacia in care au aruncat galetile, iar doamnele s-au revarsat intr-un taxi adus de unul dintre agentii de paza ai pietei, ostenite de stres si temperatura la care au fost nevoite sa isi expuna marfa. In biroul alocat controlului veterinar, accesul este permis doar comerciantilor, usa politiei pietei este ferecata, singurul semn de exigenta fiind un indemn la nerespectarea Constitutiei, afisat pe toti peretii acestui spatiu public: Filmatul si fotografiatul este interzis In capitala, ca in tara Explozia bisnitei cu lactate nu a fost si nu constituie o surpriza. Spatele aratat de Executiv producatorilor individuali anticipa zerul tulbure cu care urmau sa raspunda acestia. Ordonanta 44/2008 a venit cu obligativitatea ca fermierii-vinzatori sa poata vinde in piete doar dupa plata anticipata a impozitelor, in noua calitate de persoane fizice autorizate. Statutul de PFA, conferit de catre administratiile publice locale, a pus pe jar producatorii individuali de brinzeturi (in majoritate, agricultori de subzistenta), care au concluzionat ca plata noului impozit, alaturata taxelor percepute de vatafii pietelor si chiriilor pentru pasune, va ridica nivelul preturilor. Ce nu au putut declara producatorii a fost iminenta crestere a nivelului speculei. Branzarii ocazionali s-au inmultit, iar procesatorilor autorizati, practicanti ai rigorilor stricte impuse de normativele industriei alimentare, le-a ramas sa priveasca neputinciosi. Dar nepasarea autoritatilor a stimulat productia neagra, inlaturand statutul ocazional in beneficiul speculei elaborate. Concluzia baciului de langa metrou ne arata clar si direct, din ce unghi isi privesc acestia activitatea: Au dat, slava Domnului, legi cu nemiluita. Sunt sigur ca nici ei nu le mai stiu. Ba ca trebuie taiate crengile copacilor, ba trebuie sa ne asiguram casele, ne amendeaza daca nu spalam trotuarul sau suntem obligati sa mergem cu matura si farasul in spatele cainelui, sa culegem ce lasa dupa el. Eu, unul, n-am vazut pe cineva sa mature prin parc, dupa caine. M-am intrebat, cand am auzit-o p-asta: ce trebuie sa fac eu cand se baliga vacile mele langa trotuar? Sa umblu cu excavatorul dupa mine? Unul la Primarie, altul la Prefectura Hotararea 114/2011, pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul de supraveghere prevenire control si eradicare a bolilor, ar da fiori acestor carteluri infectioase. Autoritatile locale nu se sinchisesc de necesitatea autorizatiei sanitar-veterinare pentru deja cunoscutele piete volante, amplasate in spatiile ultra-poluate. Apar ocazional astfel de targuri in locuri istorice, spatii de agrement etc. In capitala, primarul general invita la cumpararea de lapte si branzeturi proaspete expuse pe tarabe din lemn sau plastic, uitand de bolile transmisibile, protectia mediului sau siguranta alimentelor. Doar Oprescu e medic Alaturat consumatorilor expusi pericolelor patogene sunt afectati economic procesatorii aliniati regulilor financiare si sanitar-veterinare. Concurenta neloiala este reprezentata, pe piata neconcurentiala a lactatelor de catre evazionistul neprofesionist (mic), care pericliteaza oarecum echilibrul economic, dar loveste indeosebi in sanatatea consumatorului si non-loialistii mari, care adopta deschis caile profesioniste ale comertului incorect (supermarketurile), este de parere domnul Nicolae Oita, conducatorul companiei Lactag. Tot domnia sa subliniaza ca primii dintre acestia ar putea fi inlaturati de administratiile publice, dar ambele categorii sunt tolerate de autoritatile centrale, alese sau mandatate sa mentina legalitatea pietei si a concurentei, autoritati care nu sunt straine de situatia existenta pe acest segment. Asemenea majoritatii patronilor din industria lactatelor, domnul Oita considera ca neimplicarea autoritatilor locale si centrale in eliminarea comertului paralel cu normele legale distruge producatorul si consumatorul, deopotriva. Din raspunsul oferit de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), aflam ca au fost identificate 10 bovine, intr-o parcela situata la iesirea din soseaua Pantelimon (…) provenienta bovinelor fiind comuna Dobroiesti, judetul Ilfov. Suntem, de asemenea, informati ca in teritoriul de competente al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, nu exista terenuri destinate pasunatului sezonier, care sa asigure necesarul de hrana al animalelor, salubrizate, amenajate si intretinute corespunzator. ANSVSA precizeaza ca toate produsele comercializate prin unitatile autorizate/inregistrate provin numai de la animale care sunt identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date , asigurandu-se, astfel, trasabilitatea de la origine la consumator (…) Consumul de lapte din ambalaje de plastic refolosite, comercializat la temperatura mediului ambiant, poate determina aparitia toxiinfectiilor alimentare si/sau alte afectiuni care pun in pericol sanatatea publica, atentioneaza ANSVSA. Responsabilitatea verificarii si sanctionarii vanzarii ambulante a produselor alimentare este trimisa exclusiv in ograda primariilor, jandarmeriei, politiei, oficiilor pentru protectia consumatorilor. In acest fel, precum in Caragiale, tot romanul prospera.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2