Erorile, pe langa ambalajul lactatelorCantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) a continutului unui preambalat, cunoscuta ca fiind cantitatea neta, este masa sau volumul indicat pe produsul lactat preambalat. Continutul real (masa reala sau volumul real), iar – in toate operatiunile de verificare a cantitatilor de produse exprimate in unitati de volum – valoarea volumului real trebuie determinata sau corectata la temperatura de 20 de grade Celsius, indiferent de temperatura la care se face ambalarea lactatelor sau verificarea. Din aceasta regula sunt excluse produsele inghetate, a caror cantitate este exprimata in unitati de volum. Eroarea negativa este cantitatea cu care continutul real al preambalatului este mai mic decat cantitatea nominala. Normele metrologice se refera la cerintele ce trebuie indeplinite de preambalatele cu continut de produse lactate, destinate vanzarii in cantitati nominale constante, astfel: egale cu valorile prestabilite de ambalator; exprimate in unitati de masa si de volum; cuprinse intre 5 kg si 10 kg; cuprinse intre 5 ml si 10 litri. Persoanele fizice sau juridice care efectueaza preambalarea produselor lactate in functie de masa sau volum, ori cele care importa acest tip de produse sunt raspunzatoare pentru respectarea prevederilor IML. In sensul acestor prevederi, produs preambalat reprezinta combinatia dintre un produs si ambalajul individual in care acesta este preambalat. Atunci cand este introdus intr-un ambalaj de orice natura, in absenta cumparatorului, iar cantitatea continuta de ambalaj are o valoare prestabilita, produsul este preambalat. Valoarea acestuia poate fi schimbata doar prin deschiderea sau modificarea perceptibila a ambalajului. Toate lactatele preambalate poarta, potrivit prevederilor IML, o indicatie a masei sau a volumului nominal. Nu mai este admisa tiparirea pe ambalaj a erorilor privind masa nominala si volumul nominal. In general, preambalatele care contin lactate lichide trebuie inscriptionate cu volumul nominal, in timp ce preambalatele care contin altfel de produse lactate sunt inscriptionate cu masa nominala. Introducerea pe piata a preambalatelor care corespund cerintelor si verificarilor prevazute in normele metrologice nu poate fi refuzata, interzisa sau restrictionata din motive care privesc: a. inscriptiile ce trebuie sa apara pe aceste preambalate, in acord cu aceste norme; b. determinarea sau a masei; c. metodele prin care au fost masurate sau verificate. Verificarile sunt facute prin sondaj, prin esantionare, la ambalator, la importator sau la reprezentantul acestuia stabilit in Romania. Instructiunile nu exclud niciun alt tip de activitati de control, care se pot efectua de catre personalul imputernicit al autoritatilor metrologice, in orice etapa ulterioara introducerii pe piata, indeosebi pentru a efectua daca lactatele preambalate indeplinesc cerintele cuprinse in normele metrologice. Indiferent de metoda folosita, eroarea de masurare a continutului real al preambalatului nu trebuie sa depaseasca o cincime din eroarea negativa tolerata legal pentru cantitatea nominala a preambalatului. Verificarea preambalatelor se va face prin esantionare in doua etape: verificarea continutului real si a mediei continutului real al fiecarui preambalat din esantion. Un lot de preambalate va fi considerat admis daca rezultatele ambelor verificari satisfac criteriile de acceptare. Pentru fiecare dintre verificari exista un plan de verificare nedistructiva, care nu impiedica deschiderea ambalajului si un alt plan care vizeaza verificarea prin deschiderea/distrugerea ambalajului. Din motive economice, verificarea distructiva va fi limitata. Ca regula generala, verificarea distructiva se aplica loturilor de produse lactate, care contin mai mult de 100 de unitati. Pentru loturile mai mici, verificarea nedistructiva va fi de 100%. Retinem insa ca lotul care se verifica are in compozitie toate preambalatele cu aceeasi cantitate nominala, de acelasi tip si din aceeasi sarja de productie, ambalate in acelasi loc. Criteriile de acceptare si criteriile de respingere a unui lot de produse lactate preambalate, la verificarea valorii medii a continutului real, sunt prevazute in Hotararile Guvernului 530/2001, 1660/2005, Ordonanta Guvernului 20/2010, privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene.