241
Euractiv informează că Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a depășit în problema de lungă durată a marcării datei pe produsele alimentare, prezentând un nou instrument pentru a ajuta operatorii economici să decidă când să aplice data de „utilizare până” sau „cea mai bună înainte” produselor lor.
Noul instrument este destinat reducerii deșeurilor alimentare, dar ar putea acționa ca un catalizator pentru un proces de regândire a marcării datei pe produsele alimentare care a divizat statele membre în trecut.
Pe fondul concentrării sporite asupra reducerii risipei de alimente în UE, instrumentul își propune să ajute producătorii de alimente să utilizeze cele două categorii principale de marcare a datelor alimentare, „folosire de” și „cel mai bun înainte”, în modul cel mai adecvat și eficient.
Deși aparent similară, data de „utilizare până la” pe alimente este despre siguranță, ceea ce înseamnă că alimentele nu ar trebui consumate după această dată, indiferent de aspect, în timp ce „cel mai bun înainte” se referă la calitate, ceea ce înseamnă că alimentele sunt încă sigure de consumat după această dată. dar s-ar putea să nu fie la maxim.
Înțelegerea greșită și utilizarea incorectă a marcării datei duc la o cantitate semnificativă de risipă de alimente, așa cum este subliniat în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork (F2F), în care risipa de alimente este o temă cheie.
Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei pe produse.
În cadrul F2F, se așteaptă ca executivul UE să investigheze posibilul impact al standardelor de marketing în ceea ce privește marcarea datei „utilizarea până la / cel mai bun înainte”.
Înainte de lansarea strategiei, guvernul olandez a propus extinderea listei de produse care nu necesită marcarea datei, deoarece nu prezintă niciun risc pentru sănătate pentru a aborda risipa de alimente.
În 2014, a fost făcută o primă încercare de către o coaliție de state membre condusă de Olanda și Suedia de a oferi excepții la indicarea datei de expirare pentru produsele care pot fi depozitate pe perioade mai lungi.
Deși susținută de Austria, Germania, Luxemburg și Danemarca, poziția care ar fi făcut ca cea mai bună referință să dispară a fost puternic contestată de un alt grup de țări conduse de Italia.
La acea vreme, guvernul italian a susținut că soluția pentru reducerea risipei alimentare nu a fost doar prin discutarea problemei etichetei și că calitatea produselor alimentare este la fel de importantă ca și siguranța acestora.
În Franța, o coaliție a companiilor alimentare a solicitat recent noi măsuri pentru a evita confuzia între utilizarea până la termenul „cel mai bun înainte” și a subliniat că „cel mai bun înainte” ar trebui să fie folosit mai puțin, cu excepția cazului în care alimentele sunt foarte perisabile și „utilizarea de către 'trebuie indicat întotdeauna.
Instrumentul EFSA este structurat ca un arbore de decizie cu o serie de întrebări la care trebuie să răspundă operatorii din sectorul alimentar pentru a-i ajuta să decidă dacă este necesară o dată de „utilizare până la” sau „cea mai bună înainte”.
Întrebările variază de la faptul dacă cerințele de marcare a datei pentru o categorie de alimente sunt deja reglementate de legislație, dacă un produs este supus vreunui tratament pentru a elimina pericolele și dacă este manipulat din nou înainte de ambalare, caracteristicile sale și condițiile de depozitare.
Experții au analizat, de asemenea, factorii care trebuie luați în considerare de către operatorii din sectorul alimentar pentru a stabili o dată de valabilitate.
Aceasta include perioada de timp în care un produs alimentar rămâne sigur și / sau de o calitate adecvată pentru consum în timp ce ambalajul este intact și este depozitat conform instrucțiunilor.
„Informațiile clare și corecte despre ambalare și o mai bună înțelegere și utilizare a marcării de dată pe alimente de către toți actorii pot contribui la reducerea risipei de alimente în UE, asigurând în același timp siguranța alimentelor”, a declarat Kostas Koutsoumanis, președintele grupului EFSA pentru pericole biologice.
Grupul este, de asemenea, stabilit să publice un alt aviz cu privire la acest subiect în 2021, care se va concentra pe informațiile oferite consumatorilor cu privire la condițiile de depozitare, termenele de consum după deschidere și practicile de decongelare.